Цікаві поради, які допоможуть вам підвищити фінансову грамотність учнів.

Статистика – річ невблаганна, і вона говорить, що рівень фінансової грамотності українців не просто залишає бажати кращого, а навіть нижчий, ніж у багатьох інших країнах світу. 

Це й не дивно, адже ніхто не вчив нас фінансової грамотності. Максимум, що ми отримували – це поради батьків та можливість набувати досвід завдяки власним помилкам. Сучасним дітям трохи простіше – ще декілька років тому в школах з’явилася можливість факультативно вивчати такий предмет як «Фінансова грамотність», а зараз у МОН обіцяють, що невдовзі цей курс стане обов’язковим для всіх.

Але не треба чекати! Ви вже можете дати своїм учням необхідний багаж знань про правильного ставлення до грошей та навчити дітей приймати правильні та вигідні рішення. Про що ж говорити насамперед? Ми підготували для вас 7 лайфхаків, яким варто навчити школярів та використовувати самим!

1. Будьте раціональні

Добробут людини часто визначається не великими статками, а вмінням правильно розподіляти отримані кошти. Можна отримувати непогану зарплатню, але ще до кінця місяця витратити все до копійки та позичати у друзів. Не витрачайте більше, ніж заробляєте, спробуйте зменшити свої витрати.

2. Аналізуйте

Кожна людина має планувати свій бюджет хоча б для того, щоб зрозуміти, чи не витрачається частина грошей марно. У цьому вам можуть допомогти спеціальні програми для ведення домашньої бухгалтерії, які можна встановити на комп’ютер чи смартфон. Використання таких програм суттєво спростить завдання, адже вам не доведеться нічого вигадувати самостійно, а розумний софт усе порахує за вас. Головне – не забувайте вносити туди ВСЕ: і доходи, і будь-яки витрати, навіть дріб’язкові.

Такі програми корисні не лише дорослим. Привчайте учнів змалечку слідкувати за тим, на що та скільки грошей вони витрачають. До речі, це може стати для школярів цікавим квестом!

3. Створіть резервний фонд

Це обов’язково: у кожної людини мають бути заощадження, такий собі недоторканний запас. Навіть якщо ви не зможете відкладати багато, все одно робіть це, адже і невеликі гроші можуть стати у пригоді в екстреному випадку. Зауважте – не треба зберігати гроші у банці, краще покласти їх на депозитний рахунок. І вам спокійніше, і сума збільшуватиметься.

4. Будьте відповідальні

Більшість людей одного разу стикається з необхідністю взяти кредит чи придбати якийсь товар у розстрочку. Не забувайте, що гроші необхідно буде повернути, тому заздалегідь розрахуйте, яку суму та коли ви зможете віддавати. Вам же потрібні не борги, а гарна кредитна історія, так?

5. Ставте цілі та досягайте їх

Якщо ви просто абстрактно сумлінно відкладаєте гроші, але навіть не уявляєте, на що ви будете їх витрачати, то це просто нецікаво. А коли немає мотивації, то і особливого бажання щось робити також не виникає. Це звичайна психологія. Тому не лякайтеся обирати собі ціль, навіть якщо вона здається далекою та нездійсненною. Хочете поїхати у навколосвітню подорож чи мрієте придбати простору квартиру? А може, вам уже купити новий телефон? Усі ці речі стануть чудовими стимулами до правилього заощадження.

7. Будьте обережні з вигідними пропозиціями

Маркетологи - дуже хитрі люди, які підуть на все, аби продати вам свій товар. Зверніть увагу: майже кожен магазин пропонує якісь вигідні пропозиції, супер-знижки та надзвичайно корисні товари, які вам треба купити просто тут і зараз. Подумайте, скільки грошей (хоча б за останні три місяці) ви витратили на спонтанне придбання речей, якими ви потім майже не користувалися? А потім порахуйте, скільки коштів ви таким чином втратили за рік. Робіть вибір на користь практичний речей!

Гроші ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– це інструмент, а от як ви ним скористаєтеся, залежить від вас самих. Так само від нас, дорослих, залежить і те, як у майбутньому розпоряджатимуться власними фінансами діти. Розкажіть про ці 7 лайфхаків учням під час класної години, ця інформація їм точно знадобиться! Але всі ми знаємо, що теоретичні знання дуже швидко забуваються, та й не кожен зможе застосувати їх у потрібний момент. Саме тому так важливо навчити дітей розуміти реальні фінансові ситуації та бачити вихід навіть із найскладніших з них.

Саме тому освітній проект «На Урок» та Karazin Business School ініціюють конкурс «Фінансова грамотність» про старт якого було оголошено нещодавно. Наша мета – допомогти учням зрозуміти, наскільки важливо вміти правильно розпоряджатися власними фінансами, приймати правильні рішення та розуміти сутність ключових ринкових законів. Кращі фахівці розробили цікаві завдання, адаптовані до різноманітних життєвих ситуацій. Жодних нудних запитань!

Діти перевірять свої знання, виконуючи завдання, які описують ситуації, що цілком можуть виникнути у реальному житті, а ви переконаєтеся в тому, що за них можна не хвилюватися. Або ж навпаки - будете знати, що ще треба розповісти та які прогалини у знаннях заповнити. І звісно, конкурс «Фінансова грамотність» проходитиме у зручному онлайн-форматі! Школярі зможуть виконати завдання у будь-який час, а зареєструватися та взяти участь може кожен учень 9-11 класів. Достатньо лише перейти за посиланням «Фінансова грамотність». Беріть участь та перемагайте!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter