Новини

Сергій Горбачов пояснив, за яких умов педагогів можуть залучати до чергувань в укриттях

Як розповів на свїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов, почастішали звернення щодо правомірності залучення освітян до чергування в укриттях, зокрема і вночі. Він нагадав, що в умовах воєнного стану, згідно з Конституцією, деякі права громадян можуть бути обмежені. Але водночас важливо дотримуватися чинного законодавства. 

Отже, засновники закладів освіти мають забезпечити готовність захисних споруд до використання за призначенням. Для їхнього обслуговування та експлуатації потрібно створити формування (підрозділи) цивільного захисту з обслуговування захисних споруд. Або ж призначити осіб цивільного захисту, відповідальних за обслуговування та експлуатацію фонду захисних споруд. 

Утворення формувань цивільного захисту в закладах освіти неможливо, оскільки вони не мають відповідних умов та техніки, яка передбачена законодавством.

Але до складу таких підрозділів працівників можуть призначити лише добровільно.

«Водночас під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Тобто не додати до роботи педагога ще й чергування в укритті, а саме перевести на роботу з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою».

                     Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Але переш ніж перевести пацівника до такого формування, їх для початку мають створити. До них можуть входити працівники, які здатні за станом здоров’я виконувати роботи в умовах надзвичайних ситуацій. Це насамперед чоловіки віком від 18 до 60 років та жінки віком від 18 до 55 років. Але до такої роботи не можуть залучити вагітних жінок, жінок, які мають дітей до 8 років, людей, які мають інвалідність I та II групи та осіб, які входять до складу професійних аварійно-рятувальних служб.

Для організації ціодобового чергування в укритті органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації необхідно видати відповідний наказ чи розпорядження, аби залучити до цього формування цивільного захисту.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter