Новини

Сертифікація вчителів у 2020 році: всі новини

2020 рік тільки-но розпочався, а вчителям уже варто готуватися до нових звершень. Так, у МОН та ДСЯО вже розкрили деталі майбутньої сертифікації педагогічних працівників.

Реєстрація розпочнеться найближчими днями

У Державному центрі оцінювання якості освіти заявили, що реєстрація на сертифікацію вчителів початкових класів розпочнеться 15 січня і триватиме по 31 січня. Зареєструватися необхідно на сайті УОЦЯО: http://testportal.gov.ua. Як і у минулому році, сертифікація проходитиме на добровільних засадах, при чому вчитель має право відмовитися від участі на будь-якому з етапів. Оцінювання проходитиме у три етапи: незалежне тестування, самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації. Детальніше можна прочитати за посиланням.

У Положення про сертифікацію педагогічних працівників було внесено зміни

Наприкінці 2019 року Кабінет Міністрів України розглянув та вніс у Положення про сертифікацію педагогічних працівників кілька змін:

  1. Сертифікація педагогічних працівників проводиться на добровільних засадах, а вчитель може відмовитися від її проходження на будь-якому з етапів.
  2. Сертифікація складатиметься з трьох етапів: незалежне тестування, самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.
  3. Якщо у педагога вже є сертифікат про проходження сертифікації, виданий протягом останніх двох років, йому відмовлять у реєстрації для повторного оцінювання. Пробне тестування з сертифікації вчителів не передбачено.
  4. За організацію незалежного тестування відповідає Український центр оцінювання якості освіти та регіональні центри. В оновленому Положенні детально розписані всі обов'язки та завдання УЦОЯО.
  5. Учасники тестування, які набрали менше 60 відсотків максимальної кількості тестових балів, вважаються такими, що не склали його, та не допускаються до участі в наступному етапі.
  6. Ті педагоги, які допущені до наступного етапу, мають здійснити самооцінювання своєї діяльності з формування в учнів ключових компетентностей і вмінь. Для цього необхідно заповнити анкету самооцінювання, яку надасть ДСЯО. Вивченням анкет також займатимуться спеціалісти ДСЯО, вони ж прийматимуть рішення щодо допуску до наступного етапу сертифікації.
  7. Вивченням практичного досвіду педагогів займатиметься ДСЯО, вона ж обирає експертів. Список експертів має бути оприлюднено на сайті установи.
  8. Тим, хто бере участь у сертифікації вчителів початкових класів, заборонено проводити репетиції навчальних занять із метою підготовки до приїзду експертів.
  9. Успішні результати сертифікації зараховуються як проходження чергової чи позачергової атестації. Тоді як негативний результат ніяк не впливає на атестацію.

Учителі, які успішно пройшли сертифікацію, отримають надбавку

У МОН заявили, що з 1 січня 2020 року всі вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, отримуватимуть доплату у розмірі 20%. Утім, деякі місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відмовилися встановлювати надбавку. Таке рішення неправомірне, як і намагання посилатися на зупинення дії постанови Кабінету Міністрів від 10 липня 2019 року №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки». Тим більше, що надбавка встановлена не постановою, а законом «Про освіту».

Цього року сертифікацію пройдуть 2000 вчителів

Поступово сертифікація охоплюватиме все більшу кількість педагогічних працівників. Так, у цьому році у ній візьмуть участь 2000 вчителів із усієї країни: Ганна Новосад підписала відповідний наказ. Згідно з ним, на кожну область виділена певна квота, яка була розрахована пропорційно до кількості вчителів початкових класів у кожній області. У лідерах Дніпропетровська (140 осіб), Львівська (140 осіб) та Одеська (124 особи) області: саме тут на сертифікацію можуть зареєструватися найбільше вчителів.

Запрацював Реєстр сертифікатів педагогічних працівників

Відтепер можна без проблем перевірити наявність та відповідність сертифікату вчителя. До реєстру (https://info.edbo.gov.ua/) внесено всі сертифікати педагогічних працівників, які успішно пройшли атестацію. Щоб отримати інформацію, потрібно сформувати запит на сайті ЄДЕБО, зазначивши прізвище, ім‘я, по батькові (за наявності) вчителя та номер сертифіката.

Етапи сертифікації вчителів

Сертифікація вчителів у 2020 році проходитиме у три етапи. 

  1. Незалежне тестування. Це так зване ЗНО для вчителів, складається у звичному форматі тестування. Відбудеться воно 29 лютого. Інформацію про місце, дату та час проведення кожен учасник отримав у листі, який розміщено в особистому кабінеті на сайті http://testportal.gov.ua. Тест містить 100 завдань, які треба виконати за 180 хвилин. За кожне правильно виконане завдання можна отримати 1 бал. Результати можна буде знайти в особистих кабінетах учасників до 16 березня 2020 року.
  2. Самоцінювання власних компетенцій. За цей етап відповідає ДСЯО, і до нього можна буде перейти лише у випадку позитивного результату першого етапу сертифікації педагогічних працівників. Учителі отримають від ДСЯО спеціальні анкети, які мають заповнити. У них педагоги мають проаналізувати свою діяльність з формування в учнів необхідних компетентностей. Оцінюванням анкет займатимуться спецалісти ДСЯО, вони ж вирішуватимуть, чи варто допускати учасника до наступного етапу.
  3. Спостереження освітнього експерта за роботою вчителя. Така атестація вчителів у 2020 році проводитиметься спеціально підготовленими спеціалістами ДСЯО. Експерти прибудуть до навчального закладу і на практиці вивчатимуть досвід учителів.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter