Новини

Прийнято Закон «Про повну загальну середню освіту»

16 січня Верховна Рада України прийняла Закон «Про повну загальну середню освіту». Його підтримали 327 народних депутатів. Документ передбачає кілька важливих новацій, серед яких:

  1. Педагогічна інтернатура. Стосується молодих учителів, для яких перший рік роботи у школі проходитиме тепер інакше: спеціаліст отримає наставника, який допомагатиме йому опанувати професію.
  2. Контракти для директорів та вчителів, які вийшли на пенсію. Стати директором зможе будь-який учитель.
  3. Розширення прав учнівського самоврядування. У Законі розписані чіткі повноваження, які матиме учнівське самоврядування.
  4. Можливості для створення старшої профільної школи. 
  5. Можливість обирати індивідуальню освітню траєкторію для кожного учня. Навчання відбуватиметься з урахуванням індивідуальних побажать та потреб учня. 
  6. Фінансова автономія шкіл. Передбачено більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів
  7. Розширення можливостей для професійного зростання. Встановлено державні гарантії на підвищення кваліфікації вчителя та передбачає його співфінансування.
  8. Збільшення зарплат учителів. Передбачено більше доплат, зокрема від 10% до 20% від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами.

«Цей Закон – це нові можливості для наших учнів, вчителів та освітніх управлінців, а також гарантії для батьків. У 2017 році був прийнятий Закон "Про освіту", який передбачив багато потрібних нашій системі новацій, але знарядь для його втілення критично не вистачало. Закон "Про повну загальну середню освіту" – це реальні інструменти, які допоможуть втілити реформу. Попереду багато кропіткої роботи, ми до неї готові. Але нас замало, реальна школа – це не стіни і не закони, а перш за все вчителі, батьки та учні. Я закликаю всіх нас не зупинятися і разом працювати над побудовою Нової української школи – вона залежить від кожного із нас».

                                                          Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад

 

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter