Про те, як Skype допомагає проводити нетипові заняття.

Правильна організація дистанційного навчання необхідна не тільки в період карантинних обмежень. Актуальність позакласної форми занять зберігається постійно, оскільки іноді учні з різних причин не можуть відвідувати уроки та змушені займатися дистанційно. 

В епоху технологій, які доступні практично для кожної людини та зручні у використанні на будь-якому гаджеті, організовувати дистанційний навчальний процес стало простіше. Наразі існує чимало сервісів, які допомагають проводити уроки у відеоформаті: Zoom, Facebook Messenger, Skype та інші.

Ми вже писали про те, чому варто використовувати Zoom для онлайн-занять, а тепер поділимося з вами можливостями Skype і тим, як їх можна задіювати на уроках.

Що ж таке Skype? Це безкоштовне програмне забезпечення, яке дозволяє здійснювати голосові та відеодзвінки через Інтернет. Його зручно використовувати через комп'ютер/ноутбук чи мобільний додаток: є десктопна версія, а також доступний додаток на смартфонах. Учитель обов'язково має зареєструватися у програмі, тоді як учням достатньо перейти на відеоконференцію за посиланням-запрошенням. 

Усе, що вам потрібно для використання цієї платформи, – це встановити Skype на пристрій, де є робочі динаміки, мікрофон (гарнітура/навушники), веб-камера і якісний Інтернет.

Які особливості має Skype?

  • Максимальна кількість учасників однієї відеоконференції – 50 осіб.
  • Кожен відеодзвінок триває необмежену кількість часу.
  • Користувачі можуть демонструвати учасникам конференції свій екран: весь або частину.
  • Є функція запису онлайн-конференцій.
  • Користувачі можуть переходити за посиланням-запрошенням на конференцію необмежену кількість разів: у вчителя немає потреби повторно генерувати нові посилання.
  • Інтерфейс Skype можна у налаштуваннях зробити україномовним. 
  • Програма містить календар, за допомогою якого зручно складати графіки проведення занять.
  • Користувачі можуть включати демонстрацію презентацій Powerpoint.
  • Доповідачі або користувачі можуть залишати анотації на дошці або в презентації.
  • У конференціях доступні приватний і груповий чати.
  • Доповідачі можуть опитувати аудиторію або давати їм можливість відповісти віртуальним «підняттям руки».
  • Користувачі можуть обмінюватися файлами/папками з учасниками конференції. Skype дозволяє пересилати будь-які файли (mp3, зображення, текст тощо) просто перетягуючи їх у вікно чату, що полегшує обмін файлами з колегами.

Усі ці можливості Skype можуть полегшити викладання в онлайн-форматі, зроблять уроки ефективними та насиченими. 

Про Skype для вчителів

Не так давно ця платформа створила спільноту для освітян: https://education.skype.com/. Вона дозволяє вчителям надихати юне покоління, проводячи нетипові заняття. На сторінці Skype in the Classroom розповідається про зручні функції програми, які викладачі можуть використати для проведення якісних уроків. Давайте коротко розглянемо, які функції доступні для вчительства, і як вони допоможуть розширити можливості навчання. 

1. Віртуальні екскурсії (Virtual Field Trips)

Немає можливості потрапити на екскурсію? А от і ні! Для цього є чудова альтернатива: ви можете запросити учнів на безкоштовну віртуальну екскурсію по Skype. Virtual Field Trips може з'єднати ваш клас з експертами з музеїв, історичних місць, національних парків тощо.

Ваші учні можуть відвідати в онлайні Єгипетський музей (Каїр), Лісабонський зоопарк (Португалія) і гейзери Йеллоустонского національного парку (США) – і це лише деякі з запропонованих спільнотою екскурсій.

Діти дізнаються про глибини океану, красиві пейзажі і неймовірні експонати, які не мають змоги побачити в реальному житті. Ще одна важлива перевага цих віртуальних екскурсій – можливість спілкуватися чи брати інтерв'ю в експертів із різних частин світу.

2. Таємничий скайп (Mystery Skype)

Skype дозволяє вчителям підключати свої класи до інших класів по всьому світу. Одна з ігор, яку вигадали вчителі, – це Mystery Skype. Суть гри: ваш клас підключається до іншого класу з будь-якої точки світу. Учні повинні з'ясувати, де знаходиться інший клас, спираючися на знання про їхню культуру і географічні особливості. Додатково діти можуть скористатися картами. Така гра розвиває критичне мислення і творчий підхід до розв'язання проблем.

Mystery Skype працює для учнів усіх вікових груп і може бути адаптований до будь-якої навчальної програми.

Skype in the Classroom дозволяє легко знаходити класи, які навчаються в режимі реального часу (онлайн). Алгоритм працює за допомогою списків для пошуку і карти, яка показує приблизне розташування аудиторій різних класів.

3. Сесії запрошених спікерів (Guest Speaker Sessions) 

Сесії запрошених спікерів дадуть вашим учням можливість спілкуватися з експертами за допомогою Skype. На платформі є сотні професіоналів, які хочуть поділитися своїми знаннями з вашим класом.

Skype in the Classroom використовує зручний графічний інтерфейс і дозволяє вчителям легко знаходити відповідних запрошених ораторів для своїх учнів. Ви можете впорядкувати потенційних гостей за віковим діапазоном, а також за тривалістю сесії запрошеного доповідача. Сеанси запрошених доповідачів – це модерний спосіб використання Skype в освітніх цілях. 

Спілкування з фахівцями дасть більше можливостей, ніж навчання виключно за підручником.

4. Спільні проєкти (Collaborative Projects)

Дозвольте своїм учням спробувати новий формат проєктної роботи: працювати з іншим класом над одним великим проєктом. Учитель розбиває проєктні завдання на частини та розподіляє їх між різними класами (зі своєї школи, з навчального закладу іншого міста чи селища або навіть з іншої країни). Діти кожного з класів мають через Skype поділитися результатами своєї частини проєкту. Це дає учням можливість засвоїти вдвічі більше інформації та отримати досвід публічного виступу перед іншим класом.

5. Тематичні колекції (Resources)

Функція тематичних колекцій пропонує численні заходи та заняття, згруповані за темами, авторами яких є запрошені доповідачі й освітяни з усього світу. 

Щосереди (о 10:00 за тихоокеанським часом) у цій категорії проходить новий захід LIVE. Учні зв'язуються з експертами, відправляються у віртуальну екскурсію та можуть у режимі реального поставити свої запитання спеціалістам. 

Як налаштувати Skype і контрольний список уроків по Skype

Налаштувати Skype дуже легко! Кожен учитель, який володіє комп'ютером, впорається з цим завданням. 

Кроки для встановлення Skype: 

  1. Перейдіть за адресою https://www.skype.com/en/get-skype/. 
  2. Оберіть тип пристрою і дотримуйтесь інструкцій зі встановлення програмного забезпечення. 
  3. Потім ви повинні увійти у систему. Для цього ви можете використовувати свій обліковий запис Microsoft. Якщо його немає, вам доведеться створити новий обліковий запис (це безкоштовно!).

Skype радить учителям перед першим уроком пройти контрольний список, щоби як слід підготуватися. Дотримання інструкцій у контрольному списку – чудовий спосіб познайомитися зі Skype, якщо ви ніколи не використовували його раніше.

Контрольний список для першого уроку по Skype:

  1. На вашому комп'ютері або іншому пристрої встановлений Skype.
  2. У вас стабільне інтернет-з'єднання.
  3. Устаткування: у вас є веб-камера, динаміки та мікрофон (або гарнітура з вбудованим мікрофоном).
  4. Ви з колегою провели тестовий дзвінок по Skype.
  5. Ваші учні знають, чого очікувати під час уроку по Skype.

А ви вже використовували на уроках функції Skype in the Classroom? Якщо ні, то радимо спробувати. Вашим учням такий формат занять буде до вподоби!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter