Паралімпійський рух в Україні – ключові тези виступу Литовченко Марини.

Спорт – це найкраща допомога нашому тілу та мозку, турбота про себе, а для когось навіть професійне захоплення. Чи існують обмеження у занятті спортом для людей з інвалідністю? Зовсім ні, лише варто врахувати деякі особливості професійної реалізації. 

Спортсмени паралімпійці беруть участь в окремих міжнародних змаганнях. Паралімпійські ігри – змагання для людей з інвалідністю, які не обмежують себе у життєдіяльності. Під час вебінару «Паралімпійський рух для дітей з інвалідністю: як стати частиною спільноти непереможних» Марина Литовченко порадила: найкращих результатів можна досягти, якщо діти з певними нозологіями змалечку будуть займатися спортом!

Як держава підтримує спортивну реалізацію осіб з інвалідністю?

Україна має величезні перспективи для стрімкого розвитку паралімпійського руху. Чому? Спортивний розвиток для українців з інвалідністю фінансується державою!

Станом на 2018 рік в Україні існують (Український центр з фізичної культури і спорту людей з інвалідністю):

  • 3 міських та 2 районних центри;
  • 106 фізкультурно-оздоровчих клубів;
  • 25 регіональних центрів з фізичної культури і спорту людей з інвалідністю «Інваспорт»;
  • 27 дитячо-юнацьких спортивних шкіл для дітей з інвалідністю, включаючи 2 спеціалізовані.

До Паралімпійських змагань включено 24 літніх видів спорту, при цьому Україна бере участь у 18. На змаганнях також представлені 5 зимових видів спорту, українці змагаються у двох дисциплінах.

Як стати паралімпійським спортсменом в Україні?

Від того, яку саме інвалідність встановлено, залежить вибір типу спортивної діяльності. Для осіб з фізичною інвалідністю існують лише декілька обмежень під час вибору виду спорту: футбол, голбол та дзюдо. ДНатомість, для спортсменів із ментальною інвалідністю, навпроти, є лише декілька можливих видів спорту: паралімпійська атлетика, парабадмінтон, настільний теніс і плавання.

Щоб досягти успіхів у паралімпійському русі необхідно:

  1. Відвідати «Інваспорт» у вашому регіоні.
  2. Обрати вид спорту згідно нозології.
  3. Тренування-тренування-тренування!
  4. Всеукраїнська спартакіада для дітей з інвалідністю «Повір у себе».
  5. Перші результати та кроки у великий спорт.
  6. Поїздки на міжнародні змагання.
  7. Виборювання ліцензії на Чемпіонат Світу чи Паралімпіаду.

Немає неможливого для людей, які хочуть займатися спортом. Обмеження існують лише у нашій голові! Для паралімпійського руху ступінь нозології неважливий, має значення лише зусилля та бажання. Дізнатися більше можна подивившися вебінар Марини Литовченко «Паралімпійський рух для дітей з інвалідністю: як стати частиною спільноти непереможних».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter