Новини

У Верховній Раді пропонують скасувати норму про 175 навчальних днів

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про скасування норми про мінімум 175 навчальних днів у році. Законопроєкт подано Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Згідно з ним на період дії воєнного стану пропонується скасувати норму про принаймні 175 навчальних днів. У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що через воєнні дії в Україні, на жаль, неможливо виконати деякі норми Закону «Про повну загальну середню освіту», зокрема щодо тривалості навчального року, граничної
кількості учнів у класі, проведення конкурсу на посаду керівника ЗЗСО.

Тобто на період дії воєнного стану у класі може бути більше учнів, ніж встановлено законом – 30. А засновник державного чи комунального ЗЗСО або уповноважений ним орган (посадова особа) має право подовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного ЗЗСО, до припинення або скасування в Україні або на відповідній території воєнного стану. 

Також пропонують скасувати вимогу про громадське обговорення та оприлюднення не менш як за один рік рішення про реорганізацію, зміну типу, ліквідацію закладу загальної середньої освіти в сільській місцевості. Це пояснюється тим, що станом на 25 квітня в Україні 1499 закладів освіти зазнали пошкоджень внаслідок обстрілів та бомбардувань, із них 102 повністю знищені. Очевидно, що дотримання законодавчої процедури реорганізації та ліквідації окремих закладів загальної середньої освіти за фактом їх фактичного знищення може призвести до необхідності фінансування закладів освіти, яких уже не існує.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter