Новини

УЦОЯО підготував роз'ясненя щодо складання математики як частини національного мультипредметного тесту

Нагадаємо, що цього року у зв’язку з військовою агресією рф проти України було увхвалено рішення про одноразову зміну алгоритму вступної кампанії. Зокрема передбачається проведення національного мультипредметного тесту (НМТ), який проводитимуть у комп’ютерному форматі. Це випробування, як відомо, міститиме три блоки завдань:

Український центр оцінювання якості освіти підготував роз'яснення щодо змісту, структури й оцінювання блоку НМТ із математики.

Яким буде зміст завдань блоку НМТ із математики?

Зміст завдань блоку НМТ із математики відповідатиме чинній програмі ЗНО з математики. Ця програма охоплює всі теми з алгебри й геометрії, які вивчалися у шкільному курсі, а саме: 

  • «Числа і вирази»;
  • «Рівняння, нерівності і їх системи»;
  • «Функції»;
  • «Імовірність випадкової події, вибіркові характеристики (середнє значення), аналіз діаграм та графіків»;
  • «Планіметрія»;
  • «Стереометрія».

Яка структура блоку НМТ з математики?

Усього в блоці НМТ із математики буде 20 завдань, серед яких: 

  • 14 завдань з вибором однієї правильної відповіді з п’яти запропонованих варіантів;
  • 4 завдання на встановлення відповідності (потрібно встановити по 3 «логічні пари»);
  • 2 завдання відкритої форми з короткою відповіддю (неструктуровані завдання).

Важливо: у блоці НМТ з математики не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. 

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з математики?

Завдання з математики буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної у ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді, по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності та по 2 бали за кожну правильну коротку відповідь. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з математики можна отримати від  0 до 30 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) діти знатимуть після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено у шкалу 100–200 балів. Для отримання результату за шкалою 100–200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Чи зможуть розв’язати завдання ті, хто вивчав математику на рівні стандарту?

Так. Завдання з математики зможуть розв’язати не лише ті вступники, хто вивчав математику на профільному рівні, а й ті, хто вивчав її на рівні стандарту. Адже здебільшого завдання відповідають саме програмі рівня стандарту. До того ж кожному учаснику тестування буде надана можливість скористатися надрукованими довідковими матеріалами, із якими пропонуємо ознайомитися заздалегідь (за посиланням). 

Для розв’язання завдань вз математики під час тестування можна буде скористатися чернеткою.

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з математики? 

В УЦОЯО радять школярам продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи уроки у школі або уроки Всеукраїнської школи онлайн. А для самостійного тренування дітям можна порадити: 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter