Новини

УЦОЯО: ЗНО має змінюватися

Упродовж останнього тижня українці активно стали на захист ЗНО. Український центр оцінювання якості освіти висловлює подяку всім, хто долучився, та готовий до проведення основної сесії тестування. Повідомлення про це з'явилося на Facebook-сторінці УЦОЯО. 

Як зазначається, серед багатьох слів підтримки неодноразово також лунала думка про те, що у подальшому ЗНО має змінюватися. І УЦОЯО запевняють, що готові до цього.

Установа нагадує, що вперше ЗНО стало загальнообов'язковим у 2008 році – відтоді вступити у ЗВО могли лише ті випускники, які успішно склали тестування. За ці роки сформувалася система, якість якої стала запоругою того, що наразі реформу ЗНО справедливо вважають найуспішнішою.

«Якщо якісь розмови про ЗНО на сьогодні і можливі, то лише фахові дискусії щодо напрямів його розвитку, його модифікацій відповідно до суспільних та освітніх запитів, але аж ніяк не щодо його скасування».

УЦОЯО

Зазначається, що дискусії щодо ЗНО ведуться давно, але лише у тому плані, чи можна використовувати ті самі інструменти  і для потреб ДПА (випуск із ЗЗСО), і для потреб ЗНО (відбір до ЗВО) або щодо змісту тестів – знаннєво орієнтованого чи компетентнісного тощо. У зв'язку з цим було створено «Стратегію розвитку освітніх оцінювань у сфері загальної середньої освіти в Україні до 2030 року».

Провідна позиція Стратегії полягає у поступовому зміщенні акценту в зовнішніх оцінюваннях із ЗНО як процедури, за результатами якої відбувається вступ до ЗВО, на ДПА (частково у формі ЗНО) як процедури регулярного оцінювання досягнення випускниками визначених державними стандартами вимог на кожному рівні загальної середньої освіти:

  • на етапі закінчення початкової школи (ЗЗСО І рівня, 4 клас);
  • на етапі закінчення гімназії (ЗЗСО ІІ рівня, 9 клас);
  • на етапі закінчення ліцею (ЗЗСО ІІІ рівня, 12 клас).

Таким чином ДПА на етапі закінчення здобувачем освіти ЗЗСО ІІІ рівня будуть придатні до використання під час вступу до ЗВО (можливо, з іншими даними про випускника).

Детальніше ознайомитися зі Стратегією можна за посиланням.  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter