Результати досліджень від провідних психологів та фізіологів щодо впливу положення тіла на емоційний стан, пам'ять та креативність.

Ви також часто кажете своїм учням: «Сядь рівно, не сутулься!»? Так і ваші батьки, напевно, колись вам казали, і вчителі у школі. Чи актуально це у зараз, чи є пережитком минулого?

Цікаво, що люди завжди відчували, що тіло і свідомість досить пов'язані між собою. Дослідження доводять, що поза впливає на настрій, пам'ять і навіть на здібності до навчання! Загальновідомо, наприклад, що посмішка може обумовити настрій. Яким же чином поза, постава і жестикуляція пов'язані з пізнавальними здібностями, настроєм та творчим мисленням?

Переваги хорошої постави [TED-Ed]

Як пряма постава допомагає боротися зі стресом

Відповідне дослідження було проведено спільно спеціалістами з Інституту біоінженерії та Університету Окленду (США). У ході експерименту респонденти були розділені на 2 групи, кожна з яких отримала однакове завдання, але виконувати його мала в різниму положенні тіла (одна група з рівною поставою, інша – сутулячись). Після цього учасники обох груп відповіли на однакові питання, за якими було оцінено рівень стресу, самооцінку, настрій та збудженість респондентів у момент виконання завдання.

Після опрацювання отриманих результатів були зроблені такі висновки: люди, які тримають спину рівно, схильні бути більш задоволені собою, менш боязливі та більш позитивно налаштовані за тих, хто сутулиться. До того ж, рівна постава сприяє впевненості у власних силах, меншій зконцентрованості на собі та дозволяє краще справлятися зі стресом.

Дослідження подібного типу було проведено американським соціальним психологом Емі Кадді (про його результати вона розповідала в межах популярного діалогу на TED

Як формують вашу особистість пози вашого тіла (спікерка проекту TED Ed Емі Кадді)

Цікаво, що сильні пози дозволяють відчути впевненість вже протягом двох хвилин. Адже вони відбиваються на гормональній активності: «сильні» пози підвищують тестостерон, а «слабкі» його знижують, водночас рівень кортизолу (гормон стресу) у другому випадку зростає.

Дослідження німецьких спеціалістів підтверджує, що за допомогою положення тіла можна впливати навіть на депресивний стан.

Отже, пряма постава дозволяє не лише боротися зі стресом, але і послабляє схильність до того, щоб бачити все у темних відтінках.

Як положення тіла впливає на пам'ять та пізнавальну активність

Виявляється, що пряма постава сприяє підвищенню притоку кисню до мозку аж на 40%. Зрозуміла річ, надлишку не виникає, а ось функція запам'ятовування покращується! При цьому не так важливо, сидите ви чи стоїте, головне, щоб спина була рівною!

Однак варто враховувати: для того, щоб мозок добре функціонував, треба чергувати періоди сидіння з фізичними вправами навіть протягом уроку. В іншому випадку мозкова активність та здатність концентруватися суттєво знижується.

Що відбувається з організмом, коли довго сидіти (перегляд доступний з титрами будь-якою мовою)

Буває таке, що пояснюєте новий матеріал начебто і доступно, і зміст його цікавий, але учні ледь сприймають? Що робити? Виділіть декілька хвилин і запропонуйте кінезіологічні вправи. За допомогою їх використання можна стимулювати зорово-моторну координацію та мозкову активність!

А ось для учнів молодшої школи, спеціалісти з досвідом  обов'язково рекомендують виконувати пальчикову гімнастику на кожному уроці. Адже учні молодшого шкільного віку швидше втомлюються і потребують додаткової активності!

Але не тільки положення спини та періоди сидіння впливають на нашу пам'ять! Цікаві результати були отримані німецькими дослідниками з Університету Віттена/Хердекке. Виявляється, що хода також має значення: пряма хода сприяє виникненню позитивних спогадів, а згорблена – депресивних. А це, у свою чергу, впливає на настрій, а згодом і на самопочуття!

Як посилити творчі здібності за допомогою певних жестів та поз

Активність творчого мислення також обумовлена положенням нашого тіла та жестикуляцією! Це підтверджують результати досліджень американських спеціалістів, опублікованих в журналі Psychological Science. Виявляється, люди, які активно використовують жестикуляцію при розмові, здатні більш творчо та різноманітно підходити до вирішення поставлених проблем, ніж ті, хто практично не супроводжує мову жестами.

Також стимулюванню креативного мислення сприяє горизонтальне положення тіла! Принаймні, так стверджують американські вчені.

Чому так? Можливо, річ у тім, що в лежачому положенні наш організм є більш розслабленим, а це стимулює просторове мислення та уяви.

Отже, виявляється, що організм можна власноруч програмувати на гарний настрій, приємні спогади, творчість та пізнавальну активність! Чому б не скористатися надбаннями сучасних дослідників!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter