Поговоримо, як учителю відновити психологічні ресурси

Добігає кінця доволі непростий навчальний рік, який можна порівняти з марафоном. Українські педагоги віддали багато сил, щоби діти отримали необхідні знання, навички та вийшли переможцями.

Утім варто дбати не лише про оточення, а й про своє психологічне здоров’я. Де шукати причини емоційного виснаження та як відновити власні ресурси? Відповідями на ці запитання та практичними порадами поділилися Любов Цукор під час вебінару «Психологічна складова роботи вчителя: відновлення власних ресурсів»

Як розпізнати емоційне виснаження?

Емоційне виснаження – це тривалий стан неспокою та емоційного спустошення, що виникає внаслідок стресу та посилюється з часом. Це дуже тривожний дзвіночок, який може стати небезпечним для особистого життя, та професійної діяльності.

Лекторка запропонувала декілька тверджень для обдумування, з якими треба погодитися чи заперечити:

  1. Я усміхаюся рідше, ніж раніше. Навіть у ситуаціях, що зазвичай мені здаються позитивними. 
  2. Мої почуття здаються притупленими: музика не приносить задоволення, їжа не смакує, я хочу носити переважно сіре та чорне. 
  3. Я не можу заснути. Або не відпочиваю уві сні, тому протягом дня думки лише про сон. 
  4. Спілкування дається складно, важко сконцентруватися на розмові навіть у колі друзів.
  5. Мене дратують гучні звуки. 
  6. Мене дратує багато що, але найбільше - листування в соцмережах і телефонні розмови. 
  7. Рівень моєї тривожності вищий, ніж зазвичай. 
  8. Можу розплакатися в будь-який момент: під час перегляду кіно, новин, сентиментальних історій і навіть шоу зі щасливим кінцем.

Навіть одна відповідь «Так» говорить про емоційне виснаження. Що більше ствердних відповідей, то вищий рівень втрати емоційних ресурсів.

Як відрізнити тимчасовий аврал на роботі від тривожного розладу емоційного стану, який негативно впливає не лише на вас та учнів, а й на систему освіти в цілому? Симптомами виснаження є:

  • відчуття власної неефективності; 
  • відсутність відчуття контролю над власним життям (особистим чи професійним); 
  • апатія та дратівливість, ірраціональний гнів; 
  • порушення сну; 
  • зниження концентрації уваги та мотивації; 
  • забудькуватість.

Як відновити власні ресурси?

Іноді педагоги замовчують причини емоційного виснаження. Але це небезпечно! Зрозумійте, що бути виснаженим – не соромно. А слідування простим дієвим рекомендаціям допоможе покращити ваш психологічний стан: 

  • Дотримуйтеся здорового збалансованого харчування. Інколи нестача певних мікроелементів може призвести до дратівливості.
  • Забезпечте баланс активності. Стоси зошитів, які доводиться нести додому та з дому – не вважаються за фізичну активність.  
  • Обмежте кількість кофеїну на день. Що робити, якщо ви не уявляєте ранок без чашки кави? Полюбіть трав’яні чи фруктові чаї!
  • Дотримуйтеся графіку сну. Не шукайте приводу лягти спати пізніше. 
  • Зосереджуйтеся на одній справі. «Режим Цезаря» може бути надзвичайно корисним.  
  • За потреби зверніться до професіонала за психологічною допомогою.

Лекторка поділилася ефективними прийомами, що допоможуть впоратися з емоційним виснаженням. Ці практичні вправи не заберуть у вас багато часу, але відновлять ресурси.

Ведіть журнал емоцій 

Сенс заповнення журналу полягає у дослідженні та фіксації різних емоційних станів протягом дня. Це допоможе знайти закономірності та чинники, що впливають на ваш емоційний стан. Якщо емоція є проблемою, варто скласти план її розв'язання.

Поспівайте (або покричіть)

Терапія криком визнається багатьма психологами. Згадайте, як галасують діти на перерві або пригадайте, як у дитинстві ви самі бігали та кричали. Це не бешкетування – це знищення надлишкової енергії чи тривоги. Сходіть у караоке або знайдіть місце, де вам ніхто не заважатиме покричати чи заспівати! 

Малюйте каракулі (друдли)

Друдл – це візуальна загадка, яку вигадали у середині 50-х років минулого століття. Назва походить від поєднання трьох слів doodle (каракулі), drawing (малюнок), riddle (загадка).
Як з ними працювати? Розглядайте готові друдли та розмірковуйте, що зображено на малюнках (може бути декілька варіантів інтерпретації). Або ж малюйте самостійно! Такі головоломки не потребують особливої підготовки, але матимуть чудовий результат! 

Бажаєте позбутися емоційного тягаря та поповнити власні ресурси? Перегляньте інформативний вебінар

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter