Корисні програми та додатки, що стануть у пригоді освітянам та учням.

Ефективне життя починається з твердого наміру встигати головне та приділяти увагу насамперед важливій інформації. Звісно, будні сучасних вчителів багатозадачні. Часом життя освітянина ХХІ століття являє собою не стільки колесо балансу з 7-10 сферами, скільки широке інформаційне поле та трикутник з пріоритетами учні-звіти-самоосвіта. Добре це чи погано – вирішувати кожному. Але без грамотного та зручного планування вигорання не уникнути.

Існує безліч можливостей для систематизації інформації: від звичного та дієвого «паперово-ручного» планування до цікавих сучасних програм. Саме про них і поговоримо! Ми зібрали для вас найзручніші безкоштовні програми, додатки та віджети, які допоможуть планувати ефективне та збалансоване життя сучасного освітянина. 

Notion – для естетичних заміток і планування 

Notion – один із найзручніших і найпростіших варіантів для тих, хто ніколи раніше не вів електронні замітки та хоче спробувати. Він одночасно простий та функціональний. Також це ідеальний вибір для тих, хто веде нотатки за методом Zettelkasten, оскільки має зворотні посилання. Тож можна створити справжню електронну картотеку, де багато посилань на цифровий контент. У картку легко вбудовуються посилання, відео з Ютуба, малюнки й інший контент.

Умови користування: Програма безкоштовна. Також можна отримати безкоштовну підписку на преміум-версію для викладачів та учнів (для цього потрібно зареєструватися, вказавши електронну адресу закладу освіти).

Можливості: 

  • Різні формати оформлення. Крім просто тексту, на сторінку можна додавати практично що завгодно: відео, аудіо, коди, таблиці (загалом 30 варіантів контенту). 
  • Мобільність. Самі сторінки можна поєднувати у групи, переміщувати та пов'язувати між собою. В результаті можна створити організований робочий простір, де зберігається все, що ви хочете тримати у фокусі уваги.
  • Робота з вебсторінками. Застосунок містить себе інструмент для «вирізки» контенту з вебсторінок.
  • Функціональність. Notion допомагає користувачам планувати завдання, керувати файлами, зберігати документи, встановлювати нагадування, вести порядок денний, організовувати роботу. Notion дозволяє писати й вставляти рівняння у вигляді блоків або inline.

DropTask для візуалізації записів

DropTask – це нотатник для візуалів. Він простий у використанні, поєднує функції управління завданнями та доповнення для візуального мислення. DropTask дозволяє візуалізувати всі ваші справи і записи, робити їх унікальними та привабливими (а так їх набагато приємніше реалізовувати!). 

Умови користування: Необхідна реєстрація. Додаток має безкоштовний пробний період. Потім ви можете обрати безоплатний тариф чи платну підписку (безкоштовного функціоналу цілком достатньо).

Можливості:

  • Спільна робота. Ви можете додавати учнів та інших людей для успішного виконання спільних завдань. До того ж додаток дає змогу писати повідомлення у реальному часі; змінювати статуси, терміни, пріоритети.
  • Звіти та завдання для групи. Ви разом із усіма учасниками групи можете відстежувати завдання від моменту його створення до завершення.
  • Проста інтеграція. Додаток легко інтегрується з Outlook, календарем Google та Evernote.
  • Підзавдання. Додаток має круглі блок-схеми, на яких можна розміщувати додаткові кола, завдання, розбиваючи запланований проект/справу на складові.

Zoho Notebook – блокнот перфекціоніста

Zoho Notebook – це сервіс, де немає нічого зайвого, тільки синхронізація, замітки і нагадування. Цікаво, що найбільше вони схожі на добірку стильних скетчбуків у смартфоні. На головному екрані розташовані 6 кнопок: запис, диктофон, фото, список, написати від руки та прикріпити файл.

Умови користування: Нотатник безкоштовний, є десктопні програми для Windows і Mac – усе для того, аби ви завжди мали доступ до своїх записів.

Можливості:

  • Функціональне оформлення нотаток. Почніть із тексту, додайте зображення та схеми, контрольні списки або аудіо – все в одній нотатці. У Zoho Notebook ви можете додавати PDF-файли, документи Word, електронні таблиці тощо.
  • Аудіокартки. Можна записувати ідеї, дані про важливі зустрічі та навіть уроки за допомогою аудіо-картки.
  • Фотозаписи. Створюйте схеми, ідеї ескізів і робіть рукописні нотатки за допомогою картки для ескізів.
  • Розумне форматування. Вміст, доданий у блокнот, форматується у красиві картки. Наприклад, якщо ви знайшли сайт із цікавими навчальними проєктами, Zoho Notebook допоможе систематизувати інформацію: бере фотографію та опис проєкту, створює контрольний список необхідних речей і надає покрокові інструкції з виконання. 

AudioNote – поєднання диктофона та нотатника

Із AudioNote ви можете робити нотатки голосом! Цей додаток – зручне поєднання блокнота й диктофона, що суттєво заощадить ваш час при створенні заміток.

Умови користування: У безкоштовній версії запис нових нотаток обмежений 5 хвилинами аудіо на нотатку (загалом цього цілком достатньо). Є можливість синхронізувати AudioNote із Dropbox або ICloud.

Можливості:

  • Голосовий запис. Поєднання писаних нотаток та голосу розширює діапазон можливостей для створення нотаток. 
  • Синхронізація. Завдяки функції синхронізації нотаток і аудіо AudioNote автоматично індексує ваші зустрічі, уроки, курси підвищення кваліфікації та інші завдання. 

Simplenote – для тих, хто не любить ускладнювати 

Simplenote – один із найпростіших і найлаконічніших додатків для конспектування. Якщо ви втомилися від програм із безліччю функцій, які в реальному житті використовуються мало, спробуйте Simplenote.

Умови користування: Цей додаток доступний на Mac, Windows, Linux, iOS Android. Він абсолютно безкоштовний. Утім, щоб користуватися Simplenote, вам потрібен обліковий запис WordPress.

Можливості:

  • Теги для максимальної організованості. Нотатки впорядковані тегами, які допомагають миттєво знайти потрібну думку. Вони відображаються ліворуч.
  • Синхронізація з усіма пристроями. Зверніть увагу, що кнопки «синхронізація» немає, але нотатки оновлюються на всіх ваших пристроях автоматично та в режимі реального часу.
  • Спільна робота. Ви можете ділитися різноманітними списками та інструкціями із учнями і колегами, спільно ухвалювати ті чи інші рішення.

Який би формат планування та ведення нотаток ви не обрали, фокусуйтеся на головному!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter