Поурочний план: "Трудові права неповнолітніх"

Про матеріал
Розробка профспілкового уроку: "Трудові права неповнолітніх" Думаю Вам буде він в нагоді. Також окремим файлом завантажу презентацію
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Вечірня (змінна) школа № 20 м.Києва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель:

Кухарчук Катерина Юріївна

 

 

 

 

 

 

Київ - 2016

ТЕМА: Трудові права неповнолітніх.

МЕТА: ознайомити з основними положеннями Кодексу законів про працю України, що стосуються трудового договору, робочого часу, часу відпочинку, прийому і звільнення з роботи, визначити специфіку трудових прав неповнолітніх стосовно названих напрямків; дати загальне уявлення про нормативні акти, які регулюють особливості праці неповнолітніх; формувати  готовність  застосовувати отримані знання на практиці; навчати  учнів використовувати теоретичні знання для вирішення конкретних життєвих ситуацій, сприяти формуванню  усвідомленої  і  правомірної поведінки учнів.

ОБЛАДНАННЯ: кодекс законів про працю України; комп’ютерна презентація уроку.

ТИП УРОКУ: комбінований урок.

СТРУКТУРА УРОКУ:

  1. Організаційний момент
  2. Оголошення теми і мети уроку
  3. Актуалізація опорних знань
  4. Мотивація навчальної діяльності
  5. Вивчення нового матеріалу
  6. Закріплення нових знань, умінь і навичок учнів
  7. Підсумки уроку
  8. Домашнє завдання

ЕПІГРАФ:

Геній  це на дев'яносто дев'ять відсотків праця

 до незмоги та на один відсоток гра уяви

Томас Едісон

Робота позбавляє нас від трьох великих зол:

 нудьги, пороку і нужди

Ф. Вольтер

Слава в руках праці

Леонардо да Вінчі

 

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент

Слово вчителя: Доброго дня, учні! Вітаю Вас на нашому уроці.

  1. Оголошення теми і мети уроку.

Слово вчителя: Тема нашого сьогоднішнього уроку: Трудові права неповнолітніх.

Життя людині дається лише один раз, прожити його треба гідно, щоб залишити по собі добрий слід. Кожна людина є унікальною та неповторною. Сьогодні Ви ще діти—паростки, що згодом перетворяться на (я вірю в це) гідних та законослухняних громадян і патріотів нашої квітучої України.

Дитинство—це найбільш прекрасна та безтурботна пора в житті кожної людини. Тепер відбувається формування інтелектуального, фізичного, психологічного та емоціонального чинників гармонійної особистості. Кожен з Вас і є цією особистістю. Оскільки для неповнолітніх мають бути створені всі умови заради їхнього життя та повноцінного розвитку, держава прикладає максимум зусиль у цьому напрямку. Правовий захист родини та дитинства має свій прояв і в площині захисту трудових прав неповнолітніх, адже ґрунтуються вони на загальних положеннях прав людини.

Використання праці неповнолітніх зародилося, досить, давно. Але законодавче закріплення воно знайшло значно пізніше. Вперше у царській Росії 1 червня 1882 р. було прийнято Закон про працю малолітніх. Регламентація використання праці неповнолітніх містилися в 15 статтях Статуту промисловості і регулювали роботу малолітніх у віці від 12 до 15 років. Першими ж кроками радянської влади було встановлення для підлітків з 14 до 18 років робочого часу не більше 6 годин, застосування ж їх праці до 14 років заборонялось. У роки Великої Вітчизняної війни мінімальний вік працездатності неповнолітніх негласно встановлювався з 14 років. Звичайно, це був вимушений крок залучення дітей до виробництва. Він обумовлювався потребами фронту та суспільства в цілому.

  1. Актуалізація опорних знань.

Слово вчителя: А тепер я хочу щоб Ви дали відповіді на декілька питань:

  1. Питання:
  1. А яке ваше ставлення до праці?
  2. Як до вільного права або принизливого обов'язку?
  3. Як до потреби або вимушеної необхідності?
  4. Чим обумовлена необхідність людини працювати?

Слово вчителя: Так, я погоджуюсь з Вами, що праця – це наше вільне право. Також, в свій час, це є ї потреба, для забезпечення гідного життя.

 

  1. Мотивація навчальної діяльності.

Слово вчителя:  Перед тим, як перейти до основної інформації, я б хотіла, щоб ми спробували вирішити декілька легких задач.

  1. Задачі:
  1. 15-річний дев'ятикласник вирішив влаштуватися на роботу. Які рекомендації Ви можете дати йому? На що йому доцільно звернути увагу?
  2. 14-річна дівчина вирішила піти працювати. Вона знайшла фірму, яка була згодна прийняти її. Однак директор фірми заявила, що для оформлення на роботу їй необхідно подати свідоцтво про народження, довідку про стан здоров'я, а також характеристику зі школи. Дівчина не впевнена в тому, що ці вимоги законні. А, Ваша думка?
  3. Закінчивши школу, дівчина влаштувалася працювати секретарем у будівельну фірму. Через три місяці вона звернулася до директора з проханням надати їй відпустку на 20 днів. Директор відмовив, мотивуючи тим, що вона працює зовсім недавно. Через рік той самий директор запропонував дівчині пройти медичний огляд та подати документ про можливість її подальшої роботи. Дівчина просить пояснити, чи правомірні дії директора фірми щодо надання відпустки та вимоги щодо медичного огляду?

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Слово вчителя: Для кожної молодої людини цілком природно прагнути самостійності і незалежності. Саме тому спостерігається тенденція до зростання кількості юнаків і дівчат, які, почуваючись дорослими, намагаються реалізувати своє бажання працювати і отримувати гідну оплату праці.

Згідно законодавства України вік з якого допускається прийняття на роботу:

  • З 14 років - за згодою одного з  батьків або особи, що його замінює у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання;
  • З 15 років - за згодою одного з  батьків або особи, що його замінює;
  • З 16 років.

Згідно з нормативними документами:

  • Кожен має право на працю (стаття 43 Конституції);
  • Неповнолітні мають рівне з іншими право на працю (стаття 43 Конституції);
  • Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх (стаття 187 КЗпП);
  • Неповнолітні в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України (стаття 187 КЗпП).

Заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалості їх робочого часу виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій, які працюють у звичайному (повному) режимі робочого часу (стаття 194 КЗпП).

Працівники-підлітки хоч і працюють, порівняно з дорослими, протягом меншого проміжку часу, але мають право на оплату своєї праці у розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

При вивченні робочого часу неповнолітніх, ми будемо розглядати поняття скороченого робочого часу, оскільки вони належать до категорії працівників, що мають певні пільги у порівнянні з іншими.

Законодавством чітко встановлено межі робочого часу неповнолітніх. Для осіб у віці від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень. Тобто не більше 7 годин на день при 5-денному робочому тижню і 6 годин при 6-денному. Працівники віком 15-16 років, а також учні 14-15 років, що працюють під час канікул, можуть працювати по 24 години на тиждень. Тривалість робочого дня для таких осіб не може перевищувати 4 години на день при 6-денному робочому тижню і дорівнювати 5 годинам при 5-денному. Дещо іншим є робочий час для неповнолітніх, які працюють протягом навчального року. Тривалість їх робочого часу не повинна перевищувати половини відповідних максимальних норм скороченого робочого часу. Тобто, якщо працівнику 17 років і він працює під час навчання, то тривалість його робочого часу має бути не більшою 18 годин на тиждень (максимально допустима для його віку 36 годин, відповідно половина – 18 годин).

 Згідно зі статтею 24 КЗпП трудовий договір з  неповнолітніми обов'язково укладається в письмовій формі.

До речі, трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник або уповноважений ним орган зобов'язується виплачувати працівникові заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторін (стаття 21 КЗпП).

Для осіб, які не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється (стаття 26 КЗпП).

Усі неповнолітні особи приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду (порядок затверджено Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31 березня 1994 р. №45),і в подальшому, до досягнення двадцяти одного року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові (стаття 191 КЗпП).

РОБОТОДАВЕЦЬ НЕ МАЄ ПРАВА ЗАСТОСОВУВАТИ ПРАЦЮ НЕПОВНОЛІТНІХ НА:

  • Важких роботах та роботах, що передбачають піднімання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми (стаття 190 КЗпП)
  • Роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці (стаття 190 КЗпП)
  • Підземних роботах (стаття 190 КЗпП)
  • Нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні (стаття 192 КЗпП).

ПІДНІМАННЯ І ПЕРЕМІЩЕННЯ ВАЖКИХ РЕЧЕЙ НЕПОВНОЛІТНІМИ  (НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ВІД 22 БЕРЕЗНЯ 1996 Р. №59).

Забороняється призначати неповнолітніх

  •                               до 15 років на тривалі роботи по підніманням, утриманням або переміщенням важких речей
  •                               на роботи, які пов'язані виключно з підніманням, утриманням або переміщенням важких речей
  •                               без лікарського свідоцтва про відсутність медичних протипоказань

      Робота неповнолітніх з вантажем не повинна становить більше 1/3 робочого часу.

При переведенні неповнолітніх на підставі медичного висновку на більш легку, але нижче оплачувану роботу, за неповнолітнім протягом двох тижнів зберігається попередній заробіток  (стаття 114 КЗпП).

ГАРАНТІЇ ПРИ НАДАННІ ВІДПУСТОК НЕПОВНОЛІТНІМ:

  • Щорічна основна відпустка
  • 31 календарний день у зручний для неповнолітнього час (статті 75 та 195 КЗпП)
  • Відпустка неповнолітнім може надаватися також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи (стаття 195 КЗпП)
  • Ненадання щорічної відпустки неповнолітнім протягом робочого року забороняється (це означає, що грошова компенсація відпустки не допускається) (11 ЗУ «Про відпустки»)

ЗВІЛЬНЕННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ: Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей (стаття 198 КЗпП»).

 Роботодавець зобов’язаний здійснювати працевлаштування неповнолітніх працівників в випадках їх звільнення (стаття 198 КЗпП):

  • у разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;
  • у разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи;
  • за умов зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності кадрів або штату працівників, банкрутства.

Якщо продовження роботи неповнолітнього працівника загрожує його здоров'ю або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі і піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім (стаття 199 КЗпП).

 

  1. Закріплення нових знань, умінь і навичок учнів

Слово вчителя: А тепер спробуємо перевірити, що Ви засвоїли з даного матеріалу:

  1. Завдання:

З данного переліку  НОРМАТИВНИХ АКТІВ вибрати  ОСНОВНІ, ЯКІ РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ПРАВА ТА ОБОВЯЗКИ НЕПОВНОЛІТНІХ ПРИ ПРИЙОМІ НА РОБОТУ:

  1.     Конституція України
  2.     Податковий кодекс України
  3.     Кодекс законів про працю України
  4.     Цивільне право України
  5.     Бюджетний кодекс України
  6.     Сімейний кодекс України
  7.     Закон України «Про відпустки»
  8.     Закон України «Про загальну середню освіту»

 

  1. Задачі:
  1. 16-річному учню школи Денису Никитюку, який влаштувався в магазин працювати рекламним агентом з 01 березня 2016 року, встановили 20-годинний робочий тиждень. Никитюк засумнівався в правильності такого рішення керівництва й звернувся за консультацією до Вас. Чи відповідають дії керівництва магазину нормам трудового законодавства?
  2. Друзі 16-річний Володимир Павлюк та 15-річний Іван Мазепа влаштувалися токарями на завод у лютому 2016 року. Адміністрація заводу встановила обом друзям робочий день 6 годин щоденно (36 годин на тиждень), пояснивши, що оплачується їх робота пропорційно відпрацьованому часу. Які порушення трудового законодавства допущені в даному випадку?
  3. При прийомі на роботу 17-річної Лариси Вільної відділ кадрів вимагав довідку про проходження медичного огляду у відомчій поліклініці. Лариса відмовилась проходити медогляд, заявивши, що в неї стан здоров'я гарний і в медогляді потреби не має. Після цього у відділі кадрів відмовились оформляти Ларису на роботу. Ликова вважає таку відмову незаконною. Чи згідні Ви з нею?
  4. 16-річний Антон Вересень був прийнятий на роботу 1 березня 2016р. Наказом про прийом на роботу йому було встановлено випробувальний термін на строк один місяць. 20 березня він був звільнений з роботи як такий, що не витримав випробування. Чи відповідає звільнення Антона Вересня трудовому законодавству?
  5. 16-річна Катерина Ткач, відпрацювавши рік секретарем у приватній фірмі, пішла у щорічну виплачувану відпустку терміном 24 календарні дні. Потім вона дізналася, що їй можна було взяти 31 календарний день, але вона вирішила взяти грошову компенсацію за невикористані дні відпустки. Адміністрація пішла Катерині на зустріч і виплатила грошові кошти за невикористані дні відпустки. Правомірні чи дії адміністрації?
  1. Тест:
  1. Вік, з якого допускається прийняття на роботу неповнолітніх без дозволу батьків
  • а)  14 років
  • б)   15 років
  • в)  16 років
  • г)   13 років
  1. Тривалість робочого тижня для учня віком 15 років у період канікул
  • а)  24 години
  • б)   12 годин
  • в)   18 годин
  • г)   36 годин
  1. При прийняті  на роботу 16-літнього працівника роботодавець обов'язково просить надати
  • а)   Довідку з навчального закладу
  • б)   Довідку від батьків
  • в)   Довідка з місця проживання
  • г)   Медичну довідку
  1. Тривалість щорічної основної відпустки для неповнолітнього
  • а)   21 день
  • б)   31 день
  • в)   24 дня
  • г)   30 днів
  1. Роботодавець не має права застосовувати працю неповнолітніх в
  • а)   цеху
  • б)   офісі
  • в)   шахті
  • г)   вдома
  1. Основний документ, що підтверджує трудову діяльність громадян , в який заносяться відомості про трудову діяльність, переміщення, звільнення, заохочення працівника
  • а)   Трудовий договір
  • б)   Довідка від підприємства
  • в)   З власних слів
  • г)   Трудова книжка
  1. Правовий  акт, який укладається  між працівником і роботодавцем про взаємні обов’язки  з питань оплати праці, режиму роботи тощо
  • а)   Договір про спільну діяльність
  • б)   Договір поставки
  • в)   Трудовий договір
  • г)   Договір оренди
  1. Роботодавець зобов’язаний працевлаштувати неповнолітнього у випадку його звільнення
  • а)   При скороченні штату
  • б)   За власним бажанням
  • в)   При переведенні на іншу роботу
  • г)   За угодою сторін
  1. При переведенні неповнолітніх на підставі медичного висновку на більш легку, але нижче оплачувану роботу, за неповнолітнім зберігається попередній заробіток протягом встановленого законодавством терміну, якого?
  • а)  2 тижні
  • б)   3 тижні
  • в)   1 місяць
  • г)   3 місяці
  1. Граничні норми піднімання та переміщення вантажів для 14-літньої працівниці під час тривалої роботи
  • а)   5,6 кг
  • б)   6,3 кг
  • в)   4,2 кг
  • г)   0,0 кг
  1. Заробітна плата неповнолітнім працівникам виплачується в розмірі
  • а)   Пропорційно відпрацьованого часу
  • б)   Оклад згідно штатного розкладу
  • в)   Мінімальна заробітна плата
  • г)   90% від окладу згідно штатного розкладу
  1. Що законодавство не забороняє роботодавцю встановлювати для неповнолітніх працівників
  • а)   Надурочні години
  • б)   Випробувальний термін
  • в)   Скорочений робочий час
  • г) Грошова компенсація невикористаної відпустки

 

7. Підсумки уроку.

1. Що нового Ви дізналися на сьогоднішньому уроці?

2. Чи буде корисною ця інформація Вам у житті?

3.  Чи сподобався Вам урок?

Слово вчителя: Дякую за Ваші відповіді!

 

8. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку