Повідомлення "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості"

Про матеріал
Документ "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості". Документ "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості". Документ "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості". Документ "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості". Документ "Форми та методи самовиховання як фактор самовдосконалення особоливості".
Перегляд файлу

САМОВИХОВАННЯ ЯК ВИЩА ФОРМА САМОВДОСКОНАЛЕННЯ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ

Самовиховання – це свідома діяльність, спрямована на якомога повнішу реалізацію людиною себе як особистості. Ґрунтуючись на активізації механізмів саморегуляції, самовиховання припускає наявність ясно усвідомлених цілей, ідеалів, особистісних смислів. Самовиховання перебуває в нерозривному взаємозв’язку з вихованням, не тільки підкріплюючи, а й розвиваючи процес формування особистості.

Самовиховання особистості є формою усвідомленого саморозвитку. Самовиховання розглядається як вид внутрішньої діяльності, націленої на вироблення вмінь, навичок, здібностей, якостей для її самоствердження і самореалізації в суспільстві.

На думку Р. Скульського, «дуже важливо, щоб майбутній учитель усвідомив свій професійний ідеал як своєрідну модель, на яку орієнтуватиметься у процесі навчання та самоосвіти, виховання та самовиховання». Самовиховання є не просто особистою справою кожного, це громадянський обов’язок, тому що воно виступає і як суспільно необхідний соціальний процес, і як особистісна діяльність, що відбувається за власною ініціативою з розвитку своїх сил і здібностей.

При цьому, самовиховання ефективне, коли воно здійснюється в реальній праці, суспільно-корисній діяльності, коли прагнення особистості до самовдосконалення не завдають надмірних зусиль в подоланні труднощів, що зустрічаються на шляху до мети, то це може призвести до розчарування у своїх здібностях, і особистість врешті-решт задовольняється у своєму розвитку тим, що вдається досягти без особливих зусиль.

Процес оволодіння мистецтвом самовдосконалення складається з трьох етапів. Перший етап у процесі самовиховання – це розуміння тих специфічних вимог, які потребує від педагога педагогічна діяльність і оцінка власних знань, умінь, здібностей і співвіднесення їх з вимогами професії. Другий етап – усвідомлення змін, які необхідно провести у самому собі і розробити програму дій для цього. Третім етапом виступає реальна самовиховна діяльність, усвідомлені дії вчителя для самозміни.

До основних причин, що впливають на процес самовиховання Л. Рувінський відносить: по-перше, характер діяльності особистості у вихованні будь-яких якостей або виправленні тих чи інших недоліків. По-друге, характер самовиховання залежить від внутрішнього світу самої особистості. По-третє, характер самовиховання залежить певною мірою від специфіки його задач.

Однією з умов особистісного самовдосконалення особистості майбутнього вчителя є процес самовиховання, який нерозривно пов’язаний з самоуправлінням і спрямований на усвідомлену зміну своєї особистості, реалізацію себе як особистості Тож, самовиховання, самовдосконалення особистості – це не короткий епізод в житті індивіда, воно є програмою довготривалої дії.

Отже, самовиховання – це систематична, послідовна робота особистості з
удосконалення своїх позитивних і усунення негативних якостей. Тільки
чітко визначившись у своїх сильних і слабких сторонах, людина ставить
завдання розвинути себе, збагатити свій творчий потенціал – здібності,
потреби, смаки, інтереси, цінні особливості характеру, волю, духовний
світ, моральні якості, одночасно усуваючи свої недоліки. Але оскільки в
основі кожної особистісної якості лежать звички, то самовиховання і
являє собою, власне кажучи, формування позитивних звичок і викорінювання
шкідливих, що заважають у житті.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку