Повітряна тривога. Сигнали оповіщення населення: «Увага всім!», «Повітряна тривога», «Хімічна небезпека». Шляхи і правила евакуації. Види укриттів. Ознаки надійного і ненадійного у

Про матеріал
Презентація "Повітряна тривога. Сигнали оповіщення населення: «Увага всім!», «Повітряна тривога», «Хімічна небезпека». Шляхи і правила евакуації. Види укриттів. Ознаки надійного і ненадійного укриття. Найбезпечніші місця в оселі. «Правило двох стін»" стане в нагоді при проведенні уроку з Основ зоров'я у 7 класі за оновленою програмою 2022року
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повітряна тривога. Сигнали оповіщення населення: «Увага всім!», «Повітряна тривога», «Хімічна небезпека». Шляхи і правила евакуації. Види укриттів. Ознаки надійного і ненадійного укриття. Найбезпечніші місця в оселі. «Правило двох стін».

Номер слайду 2

Види сигналів оповіщення До видів сингалів, що застосовуються для забезпечення оповіщення населення відносяться:- звукові (електросирени, гучномовці, динаміки тощо);- світлові (будь які світлові сигнали які інформують про небезпеку (прапори, світлодіодні пристрої);- комбіновані: вид сигналів що включає в себе звукове та світлове оповіщення. 

Номер слайду 3

Термінова інформація про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації передається після переривчастого звучання електросирен, яке означає «Увага всім!».«Увага всім!» - це головний сигнал цивільної захисту. Сигнали оповіщення цивільного захисту, повідомлення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, інформація про дії в умовах надзвичайної ситуації, інформація про дії в умовах надзвичайної ситуації доводяться до працівників підприємств, установ, організацій, населення всіма наявними засобами зв'язку, ефіру, оповіщення, Інтернету.Інформація передається протягом 5 хвилин після подання звукових сигналів (сирени, гудки та інші). Вислухавши ці повідомлення, кожен громадянин має діяти без паніки і метушні у відповідності до отриманих вказівок. Обов'язково попередьте своїх сусідів про отриману інформацію. Кожен громадянин повинен знати телефон служби порятунку – 101.

Номер слайду 4

Способи доведення сигналів:телебачення, радіо;електросирени, гудки підприємств, гудкитранспортних засобів;гучномовці, телефони, посильні. Почувши звуки електросирен, гудки підприємств, інших сигнальних засобів (що значить“УВАГА ВСІМ”), кожен громадянин зобов’язаний:увімкнути радіоприймач, телевізор на каналі місцевого віщання;уважно прослухати звернення до населення, яке пролунає післявідключення сирен, гудків тощо;продумати і виконати усі рекомендації, що пропонуються;знайти можливість сповістити про отриману інформацію сусідів чи знайомих. Оповіщення в умовах воєнного стану здійснюється за сигналами: Ракетна і авіаційна небезпека – ПОВІТРЯНА ТРИВОГА;Радіаційне зараження – РАДІАЦІЙНЕ ЗАРАЖЕННЯ;Хімічне зараження – ХІМІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ;Біологічне зараження – БІОЛОГІЧНЕ ЗАРАЖЕННЯ.

Номер слайду 5

З моменту подачі сигналу «Повітряна тривога» для вжиття заходів захисту може залишитись кілька хвилин. Почувши сигнал «Повітряна тривога» необхідно: - ввімкнути приймач радіотрансляційної мережі, теле- та радіоприймач, уважно прослухати інформацію; - якщо є можливість, попередити сусідів;- закрити вікна, вимкнути всі нагрівальні прилади, перекрити газову мережу, загасити печі, вимкнути світло; - швидко одягнутися, перевірити наявність пришитих з внутрішнього боку одягу в дітей дошкільного віку записів: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону; - взяти індивідуальні засоби захисту та завчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтарик та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди; - зайняти місце у захисній споруді та виконувати вимоги відповідальної особи (коменданта): не палити, не смітити, голосно не розмовляти, дотримуватися спокою і порядку, обов’язково допомагати дітям, літнім людям та інвалідам; - уважно слідкувати за розпорядженнями та сигналами цивільного захисту.

Номер слайду 6

Шляхи і правила евакуації

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Евакуаційними шляхами прийнято вважати такі шляхи (коридори, сходові клітки, проходи), які ведуть до евакуаційного виходу та виходу назовні. Евакуаційних виходів з будівель і приміщень, як правило, повинно бути не менше двох.

Номер слайду 11

Види укриттів Сховище – герметична споруда для захисту людей, у якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

Номер слайду 12

Протирадіаційне укриття – негерметична споруда для захисту людей, у якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості та дії звичайних засобів ураження;

Номер слайду 13

Споруди подвійного призначення – наземні або підземні споруди чи їх окремі частини, що спроєктовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, зокрема для захисту населення, та в яких створені умови для тимчасового перебування людей;

Номер слайду 14

Швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту – споруда, що зводиться (виготовляється, монтується) в особливий період нарощування фонду захисних споруд та за короткий час зі спеціальних конструкцій (виробів), вимоги до яких встановлюються будівельними нормами, стандартами та правилами;

Номер слайду 15

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Номер слайду 16

Ознаки надійного і ненадійного укриття. Що варто знати про безпеку сховків у багатоквартирному будинку: Важливо пам'ятати, що опорні стіни – товщі. Якщо будинок буде валитися, біля опорної стіни залишиться безпечний трикутник. Ховатися треба подалі від вікон та міжкімнатних дверей зі скляними елементами. Більшість склопакетів в Україні не гратовані, тобто вони не розіб'ються на дрібні уламки, а будуть летіти великими небезпечними фрагментами. Тому вінка щільно закрити, а двері зняти й замінити на цупкі ковдри. Ванні кімнати проєктуються у темних кутках споруди. Тому вони доволі безпечні, за винятком тих, де облаштований газовий котел. 

Номер слайду 17

Не всі марші (прогони між поверхами) є безпечними. Це залежить від типу та віку будинку. У цегляних будинках вони є одним з найуразливіших місць.  Панельні (збірні) будинки можуть скластися, мов картковий будинок. У спорудах, що збудували після 1990-тих – тем безпечно, бо сходові клітини будували монолітно-бетонним способом. Тобто це як стрижень будівлі, який лишається стояти навіть під час руйнування. Навіть у надзвичайних ситуаціях кожен наступний марш стримуватиме руйнування від попереднього. Каркасні (сучасні) будинки зараз є найкращі, бо під час руйнації більша частина все одно триматиметься на каркасі. Через те, що у ньому багато арматури, яка все зв'язує, йому не потрібні зовнішні стіни, щоб вистояти. 

Номер слайду 18

Найбільш вразливими є зовнішні приміщення, які знаходяться по кутах споруд. Найменш безпечні – нижні та верхні поверхи. Бо снаряди та кулі під час вуличних боїв можуть потрапити на 1-2 поверх. Останні поверхи у небезпеці через повітряну загрозу. 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Правила перебування в укриттіПеред тим, як іти в укриття, перекрийте вдома газ, електрику та воду, зачиніть вікна й вентиляційні отвори. Якщо ви не можете самостійно вийти з приміщення, повідомте про це сусідів. В укриття не можна брати:легкозаймисті речовини;речовини з сильним запахом;громіздкі речі;тварин. Осіб з дітьми розміщують в спеціально відведеному місці. Людей з поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до вентиляції. Важливо облаштувати окреме приміщення для туалету. У споруді забороняється курити, шуміти, запалювати без дозволу свічки. Необхідно дотримуватися дисципліни та якнайменше рухатися. Перебуваючи в укритті, слідкуйте за оголошеннями по радіо, не покидайте укриття до повідомлення про те, що виходити безпечно. Покинути приміщення раніше можна лише у випадку, якщо укриття пошкоджене.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Найбезпечніші місця в оселі

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мальвічко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сафонюк Тетяна Іванівна
    Дякую. Використаю у роботі з дітьми.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бондарук Марія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
5821
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку