Повторення основних відомостей про органічні сполуки

Про матеріал
Повторення основних відомостей про органічні сполуки ( завдання спрямовані на розвиток ключових освітніх компетентностей)
Перегляд файлу

Виконала Сухенко Ольга 1 МХЗ

Укладіть компетентнісні завдання з кожної теми (згідно КТП)

Повторення основних відомостей про  органічні сполуки

Завдання № 1

Вчені радять усім чавкати і їсти руками!

Бургер в руках стоковое фото. изображение насчитывающей обед - 96094002Всі ми знаємо, що це дуже негарно і неввічливо їсти з відкритим ротом, тому ми звикли жувати повільно і не плямкати. Експерт Оксфордського університету закликає нас забути про ці соціальні норми, адже тільки порушуючи ці правила, ми можемо насолодитися повним смаком їжі!

"Ми все робили неправильно", — сказав Чарльз Спенс, професор експериментальної психології.

М'ясо, фрукти та овочі містять леткі органічні сполуки, такі як складні ефіри, кетони, терпеноїди та альдегіди. Вони надають страві характерний аромат і надають її особливий смак.

Коли вони потрапляють в певну частину носа, активізуються нюхові сенсорні нейрони, які безпосередньо з'єднуються з мозком і посилюють наше сприйняття їжі.

Але звук чавкання також грає свою роль! Професор Спенс сказав: "Коли справа стосується звуку, ми любимо шумну їжу — подумайте про хрустку їжу. Яблука, чипси, панірування курки — все це збуджує апетит. Але щоб краще почути хрускіт яблука, картопляної скоринки, морквяної палички, крекеру, хрусткого хліба або жмені попкорну, ми завжди повинні відкинути свої манери і жувати з відкритим ротом».

  • Які органічні речовини згадуються в тексті?
  • З якими властивостями речовин пов`язано вживати їжу руками?

Завдання № 2. Розгляньте малюнки і дайте відповіді на запитання.

Охарактеризуйте значення хімічних знань в облаштуванні кімнати. Охарактеризуйте значення хімічних знань в облаштуванні кімнати?

Дизайн дитячої кімнати. 5 відмінних ідей дитячої спальні для дитини 4, 7,  8, 10 років - Інтер'єр

 

Тема 1. Теорія будови органічних сполук

Завдання № 1 Знаючи властивості органічних речовин, можна встановити їх хімічну будову і навпаки за будовою - спрогнозувати властивості.

  • Передбачте, до якого класу органічних речовин належать:  вуглеводень, який знебарвлює бромну воду
  •   летка речовина, що добре розчиняється у воді і горить блакитним полум’ям

Спрогнозуйте, які фізичні та хімічні властивості будуть у: 

  • бутадієну СН2 = СН – СН = СН2    
  • масляної кислоти C3H7COOH

Тема 2. Вуглеводні

Завдання №1 Прочитайте тест, проаналізуйте графік  і дайте відповіді на запитання.

«За словами співзасновника Bennamann Кріса Манна, їм вдалося створити перший у світі трактор New Holland T7 Methane Power LNG потужністю 270 кінських сил, який працює виключно на рідкому метані — фактично він є "першопрохідником" в зневуглецьовуванні світового сільськогосподарського виробництва та реалізації економіки замкнутого кола».

Похожее изображениеПохожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Яка сполука є основним компонентом біогазу?
  • Яка динаміка зростання біогазових потужностей в Україні?

 

Кофеин — ВикипедияТема 3.  Гетероциклічні сполуки

Задача. Високі дози кофеїну впливають на механізм контролю реплікації ДНК в клітинах ссавців. Типова чашка кави (150 мл) містить 100 мг кофеїну. Скільки  чашок каву необхідно випити, щоб досягти дози (10 мм) , необхідної, щоб кофеїн впливав на реплікацію ДНК? Якщо доросла людина містить близько 40 л. води.

 

Тема 4. Природні джерела вуглеводнів та їх переробка

  1. У 1723 році за наказом Петра І в головне аптекарське управління з Баку привезли 100 тон нафти. Але чому нафту привезли в аптеки?

(нафта в той час використовувалася переважно як ліки)

  1. .У 1823 році на Кавказі було збудовано завод з перегонки нафти, де отримували фотоген. Що виробляв даний завод? Підказую: “фото” – світло, “генос” – народжувати, створювати.

(на підприємстві по виробництву фотогену виготовляли гас для гасових ламп)

  1. У другій половині ХІХ століття російські промисловці проводили конкурс з розробки способів знищення “диявольської домішки” до гасу, яка часто приводила до вибуху гасу в гасових лампах. Про яку “диявольську домішку” йдеться? ( вибух гасу в гасових лампах спричинювали домішки бензину)
  2. Напередодні Першої світової війни англійці вдвічі збільшили військову міць свого флоту. Вони не збудували жодного нового корабля, але ті, що вже існували почали плавати набагато швидше і могли не заходити в порт по сім тижнів (а раніше кожні 15 днів мали поновлювати запас палива). Цього було досягнуто завдяки переведенню флоту з вугілля на мазут. Як це пояснити?

(вугілля має нижчу температура згоряння, ніж мазут)

Доповнення: мова йде про англійське вугілля дуже невисокої якості.

Але виграш був би в кожному разі: нафта – найбільш теплоємне  пали

  1.  У ХІХ столітті в місті Грозному було кілька десятків колодязів, куди   виливали цей  продукт перегонки нафти. Так, лише за один рік у них було злито 70 тисяч тон цього нафтопродукту. Що це був за нафтопродукт? Чому його виливали? Що робили, коли колодязь заповнювався?

(цим нафтопродуктом був бензин. Спалювати його боялися через небезпеку вибуху. Колодязі ніколи не заповнювалися  бо по тріщинах в породах бензин опускався вглиб землі)

6. Що ви подумаєте, побачивши геолога, руки й обличчя якого вимащені нафтою?

а) що він таким чином рятується від комарів;

б) що він лікує якусь хворобу шкіри;

в) що нещодавно він святкував відкриття нового нафтового родовища.

( у геологів існує звичай вмиватися нафтою щойно відкритого родовища)  

 

Тема 5.  Оксигеновмісні органічні сполуки

Завдання № 1 . Прочитай опис  і дізнайся про яку сполуку йде мова.

Заспиртованные экспонаты в музее уездной медицины. - Изображение Музей  уездной медицины им. В. М. Бехтерева, Елабуга - Tripadvisor….. є біологічно активним реагентом: під його впливом відбувається зсідання (денатурація) білка. На цьому ґрунтується застосування……..як дезінфекційного засобу, а також засобу для дублення (обробка шкіри або іншої сировини вимочуванням у спеціальному розчині). Його застосовують для виготовлення вологих препаратів. У музеях природи або кабінетах біології можна побачити жаб, змій тощо в баночках з …... Його застосовують для виготовлення анатомічних та зоологічних препаратів, а також опудал.

Завдання № 2

Альдегіди входять до складу різних харчових продуктів і спецій, надаючи їм своєрідного запаху. Познач на кожній структурній формулі альдегіду характеристичну групу, обвівши її кружечком.

Завдання № 3

Спрей - антисептик для рук H&Q - 50 мл цена 35 грн | Купить Спрей -  антисептик для рук H&Q - 50 мл оптомЦей насичений одноатомний спирт можна застосувати у складі дезінфекційних засобів Масова частка Оксигену в його молекулі — 26,67 %. Виведи молекулярну формулу спирту. Склади структурні формули можливих ізомерів та їхні назви.

 

 

Завдання № 4

   На клинописних табличках із Месопотамії згадується жінка Таппуті, яка займалася створенням парфумів. Процес займав багато днів. Витяжка з квітів багаторазово дистилювалася, а потім змішувалася зі смолою мірри, подрібненим коренем аїру й знову проходила через дистиляцію.

     Виходила досить стійка ароматна вода. Але парфуми необов'язково були рідкими: деякі види олій змішували з жиром і отримували мазі, які не лише парфумували шкіру, а й лікували шкірні хвороби.

  1. У промислових умовах при приготуванні косметичних гелів часто використовують:

A Карбомір

B Віск бджолиний

C Спермацет

D Серотонін

E Вазелін

  1. Для отримання еластичної структури безжирові креми вводять пластифікатори-  зволожувачі. Вкажіть один із них:

A  Гліцерин

B Вазелін

C Цукровий сироп

D Ланолін

E Желатин

  1. При виробництві рідких шампунів використовують поверхнево-активні речовини. Виберіть основний піноутворювач:

A Натрій лаурилсульфат

B Пентол

C Желатоза

D Емульгатор Кутумовий

E Полівінілпіролідон

 

Тема 6. Нітрогеновмісні органічні сполуки

Завдання №1 Прочитайте текст і дайте відповіді на запитання.

Спіруліна таблетки, 50г - GOVEGANЙого у спіруліні настільки багато (60-70%, тобто в 10 г рослини його стільки, скільки в 1 кг яловичини), що це, мабуть, одна з головних причин популярності даної водорості серед людей, які відмовилися від продуктів тваринного походження. Людина яка регулярно вживає спіруліну, відчуває величезний приплив енергії і сил. Плюсом є і те, що засвоюється рослинний білок набагато легше і швидше, ніж м'ясний. Крім цього, водорість містить в собі поліненасичені жирні кислоти (лінолеву і ліноленову).

  • Про яку нітрогеновмісну органічну сполуку йде мова?
  • Яке біологічна цінність для організму люднини?

Тема 7. Синтетичні високомолекулярні речовини та полімерні матеріали на їх основі

Завдання №1 Маркування упаковок

Кожна людина у своєму повсякденному житті використовує пластик, а найбільше – це пластикові пляшки. Але не кожна людина знає про його негативний вплив на здоров’я людини та навколишнє середовище.

C:\Users\Admin\Desktop\14724468_2125681354322643_4761587149326339525_n.jpg.pagespeed.ce.Ct2n0Hprkl.jpg

Уважно розгляньте склад упаковки. Ознайомитися з маркуванням, визначте код маркування, матеріал з якого він виготовлений, тип пластику, використаного для розфасування продукту. Запропонуйте метод утилізації.

Тема 7. Органічна хімія в сучасному суспільстві

Кроссенс «Органічна хімія»

https://fsd.videouroki.net/ro2/2022/08/public/20220823_blog-chem-crossence_002.jpgЗа кожним кросенсом визначити, що поєднує ці малюнки та назви та дати відповідь замість знака питання.

 

https://fsd.videouroki.net/ro2/2022/08/public/20220823_blog-chem-crossence_001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
14 травня 2023
Переглядів
839
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку