Пояснення про безпеку велосипедиста під час дистанційного навчання

Про матеріал
Матеріал розписаний для дітей 6 класу про безпеку велосипедиста з практичними завданнями
Перегляд файлу

Безпека руху велосипедиста

Любі друзі, сьогодні ви дізнаєтесь про правила дорожнього руху для велосипедистів та  засоби безпеки велосипедистів.

Завдання 1. Опрацюй матеріал, який наведено нижче. Письмово дай відповіді на запитання.

Завдання 2. За наведеною адресою в кінці поданого матеріалу пройди тест.

 Пригадай

Коли ти вперше сів за кермо велосипеда? Який велосипед хочеш мати? Чому?

Велосипедні прогулянки — приємний і корисний для здоров’я вид дозвілля. їзда на велосипеді сприяє зміцненню серця, судин, м’язів, легенів, зниженню маси тіла. Розвиває увагу, швидкість реакції. Такі прогулянки не завдають шкоди довкіллю.

26 травня в усьому світі відзначається Міжнародний день велосипедиста. У цей день навіть той, хто щодня користується автомобілем, пересідає на двоколісний транспорт.

Елементи конструкції велосипеда, що впливають на безпеку руху

Щоб поїздка на новому велосипеді була безпечною, слід, насамперед, уважно прочитати інструкцію.

Велосипед повинен мати:

 

Заборонено керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим сигналом, а в умовах недостатньої видимості — з вимкненим ліхтарем і без світлоповертачів.

Щоб їздити було зручно, регулюють висоту сидіння. Вона має бути такою, щоб, крутячи педалі, можна було повністю випрямити ноги.

Коли вчишся їздити на велосипеді, починай з повільної їзди на відстань до 2 км. На прогулянку варто взяти пляшку з водою та засоби для надання допомоги в разі травмування. Їздити тільки у світлу пору доби. Не можна їздити в дощову погоду, у туман, під час сильного вітру.

Одяг і засоби безпеки для велосипедиста

Для поїздок на велосипеді одяг має бути зручним та яскравого кольору. Адже яскравий одяг привертає увагу, і водії машин здалеку помічають велосипедиста на дорозі.

 

 

 

Велосипедист на дорозі — водій. Тому він має додержуватися Правил дорожнього руху, як і водії інших транспортних засобів. І обов’язково знати дорожні знаки для велосипедистів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не забувай, що користуватися мобільним телефоном під час руху заборонено. А порушення правил безпечного руху на велосипеді може призвести до ДТП.

Правила перевезення вантажів і пасажирів

Хоч як добре їздить велосипедист, стійкість велосипеда обмежена. На слизькій дорозі, під час наїзду на перешкоду велосипедист може втратити рівновагу, упасти і травмуватися. Стійкість двоколісного транспортного засобу ще менша, якщо на велосипеді вантаж. Перевозити вантаж треба на спеціальному багажнику або у велорюкзаку. Якщо під час поїздки трапляються ділянки дороги, де їхати велосипедом з вантажем небезпечно, вантаж переносять вручну або ведуть велосипед, як при переході дороги.

Велосипедистам забороняється:

 

 

 

Маневр — зміна напрямку руху транспортного засобу. За 50 м до місця виконання маневру велосипедист зобов’язаний подавати попереджувальні сигнали рукою.

 

Перед початком руху велосипедист має переконатися, що поблизу немає автомобілів. Потім попередити сигналом інших учасників транспортного руху.

Якщо велосипедист упав з велосипеда, слід обробити подряпину дезінфікуючими засобами, у разі потреби покликати на допомогу дорослих, завести постраждалого до дому, викликати «швидку допомогу».

Висновок

Велосипедист на дорогах повинен додержуватися Правил дорожнього руху. Уміти подавати сигнали про маневри. Щоб убезпечитися від травмування, слід обладнати велосипед світлоповертачами і дзвоником, додержуватися правил добору одягу для поїздок. Не можна порушувати правил перевезення вантажів і пасажирів на велосипеді. Додержання Правил дорожнього руху та безпеки велосипедиста — запорука здоров’я.

  Завдання

1.                  Розкажи, які елементи конструкції велосипеда сприяють безпеці руху.

2.                  Назви засоби безпеки велосипедиста.

3.                  Розглянь фотоілюстрації. Чи безпечно одягнені велосипедисти?

 

4.                  Назви Правила дорожнього руху для велосипедистів.

5.                  Розглянь фотоілюстрації. У якому напрямку поїдуть велосипедисти?

 

6.                  Який одяг і взуття треба одягати для велосипедних прогулянок? Відповідь обґрунтуй.

7.                  Чому не можна порушувати правил перевезення вантажів і пасажирів на велосипеді?

8.                  Поміркуй, чому велосипедисту на дорозі заборонено поворот ліворуч і розворот.

9.                  За 50 м до місця виконання маневру велосипедист повинен подавати попереджувальні сигнали. Чому? 10. Обговори з дорослими, які веломаршрути безпечні там, де ти живеш.

 

Адреса для проходження тесту з правил дорожнього руху для велосипедистів :

 

https://velogen.ua/ua/velo_testing/test/1/

 

 

pdf
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
3001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку