Позакласний захід гра "Кулінарний калейдоскоп

Про матеріал

Гра " Кулінарний калейдоскоп" розроблена для учнів професійно-технічний навчальних закладів кулінарного профілю або для використання на уроках "Технології". Містить в собі різнорівневі завдання, вікторини, конкурси, дешифрувальник, ребуси і тд.

Перегляд файлу

Гра « Кулінарний калейдоскоп»

Мета: перевірити та закріпити теоретичні та практичні знання з предметів кулінарного профілю у грі; розвинути творчий потенціал учнів, спрямувати на вдосконалення знань з обраної професії; виховувати інтерес до кулінарного профілю.

Хід гри

Вікторина

Учасники 4 команд мають дати відповідь на питання на швидкість. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал, максимальна кількість балів -17 .

  1. За рівнем вмісту в продуктах мінеральні речовини поділяють на … (-макро, -мікро, -ультрамікроелементи).
  2. Який елемент потрібен  для побудови кісток, зубів  в організмі людини ? (кальцій)
  3. Яку назву має вітамін С? (аскорбінова кислота)
  4. Яку назву має глюкоза? (виноградний цукор)?
  5. В яких продуктах найбільше знаходиться йоду? (морська капуста, риба)
  6. З чого складається часник? (зубчиків)
  7. Які гриби не можна використовувати в їжу ? (отруйні)
  8. В якому продукті міститься найбільше хлору? (в солі)
  9. В харчових продуктах вода знаходиться …( у вільному і зв’язаному  стані)
  10. Яких речовин міститься найбільше в картоплі? (крохмалю)
  11. Скільки амінокислот в організмі людини? (понад 20)
  12. До якої підгрупи овочів відносять моркву? (до коренеплодів)
  13. Яке захворювання виникає при недостатній кількості вітамінів у їжі? (авітаміноз)
  14. Улюблена страва в Україні – вареники. В давнину вони наділялися певними магічними властивостями. Вареники з крупами, бобовими, маком повинні були сприяти родючості зелені та розмноженню і людського роду. Тому на весілля обов’язково готували вареники. З якою ж начинкою готували вареники, щоб задобрити духів? (із сиром)
  15. Яка страва на більшості території України входить до меню урочистих трапез. Подається, як правило, останнім і є тактовним натяком на закінчення застілля, за що його у народі прозвали «виганяйлом». Назвіть цю страву. (кисіль)
  16. Відомо, що у стародавній українській кухні існують три види борщу. Перший – червоний, з другої половини ХІХ ст. почали готувати з картоплею, другий – щавлевий, а третій різновид борщу називали сирим борщем. Що це за борщ? Назвіть його.

( борщ холодний або холодник, готували тільки влітку)

17. Ця страва дуже поширена в Україні і поряд із борщем стала символом української народної кухні, особливо на Полтавщині. Вона досить легка у приготуванні, надзвичайно поживна і дуже смачна, особливо після тяжкої і виснажливої праці у посівну, косовицю, жнива. Назвіть цю страву. (галушки)

 

Конкурс «В гостях у казки»

Ведучий задає питання з казок пов’язанні  з кулінарією, представники команд на швидкість повинні  дати правильну відповідь, яка оцінюється в 1 бал.

  1. Що несла червона шапочка бабусі? (пиріжки та горщик масла)
  2. Про що співала мама - коза, щоб козлята відкрили двері? (про молоко)
  3. Що найбільше любив Карлсон? (вареня та печиво)
  4. Де баба взяла борошно на колобка? (по амбару замела, по сусікам поскребла)
  5. З чого фея зробила карету Попелюшки? (з гарбуза)
  6. Назвіть смачні імена друзів Незнайки? (Пончик та Сиропчик)
  7. Як загинув цар у казці Коньок – Горбунок? (зварився у молодці)
  8. Що заважало принцесі спати зручно на перині? (горошина)
  9. Скільки чашок і з чим випили букашки з сказки «Муха - цокотуха?» (по 3 чашки з молоком та крендельком)
  10. Що перебирала Попелюшка? (крупу) 
  11. Як звали графа-хлопчика з «Чиполіно?» (Вишенька)
  12. В чому спала Дюймовочка? (шкарлупі від горіха)
  13. Хто такий Наф-наф? (порося)
  14. У кого дід замовляв корито для бабці? (у рибки)
  15. Що понадкусювала Маша у м/ф «Маша та медвідь»?  (яблука)
  16. Що полюбляв кіт Рокі у м/ф «Чіп і Дейл» ? (сир)
  17. Які береги у молочної ріки? (кисільні)
  18. У чому було заховане життя Кощея Безсмертного? (яйці)
  19. Що розбила мишка-норушка хвостиком по мотивам казки « Курочка-ряба»? (яйце)
  20. Що виростив дід і не зміг сам витягнути з землі?
  21. Битий не битого везе. Чим обмастила лисиця голову вовку в казці «Лисиця та вовк» ? (тістом)
  22. Де сховався сьомий козлик з казки «Семеро козенят» ? (у печі)
  23. Що найбільше полюбляв віні пух? (мед)

 

Конкурс «Дешифрувальник»

 

Учасники команд отримують коди шифрувань. Хто перший розшифрує слово, за правильну відповідь отримує по 2 бали. Перемогу отримує та команда, яка швидше впораєтьсяз завданням та отримує більшу кількість балів.

 

 

  1. Іменем якого римського царя названий салат з курячим м’ясом?

72316

  1. Що на кухні тікає від не уважного кухаря?

554540

  1. Судячи з назви, приготувати цей кисломолочний продукт простіше простого. Назвіть його.

56566041181

  1. Кашу з якої крупи на Русі називали чорною кашею?

162741

  1. Як називається квасоля, приготована в Грузії?

45135

  1. Яка їжа була основною у Тата Карло з казки «Буратіно»?

731649

  1. Яке мистецтво провокує переїдання?

464351652

  1. Яка найдорожча приправа?

817615

 

 

Конкурс «Сушист»

 

Кожному з конкурсантів  надається 2 ємності, квасоля і пара японських палочок. Учасникам необхідно перенести квасолю з однієї ємності в іншу , максимального швидко. Учасник, який найбільше перенесе квасолі в іншу ємність отримує 5 балів.

Час на виконання 1 хв.

Гра « П’яте зайве»

У кожному рядку п’ять слів , чотири з них можна обєднати в одну групу, а одне до цієї групи не належить. Його треба знайти і виключити. За правильне виконання, група отримує 1 бал.

1. Морква, буряк, редис , хрін, томати.

2. Кубики, кружальця, соломка, часточки, зірочки.

3.Огірки, гарбузи, кабачки, кавуни, артишок

4. Фруктоза, лактоза, галактоза,  мальтоза, аскорбінова кислота

5.  Лосось, хек, короп, білуга, сом

Ребуси

 Представники команди методом жеребкування обирають по 2 ребуси для своєї команди. Для роздуму командам надається 3 хвилини, 5 балів отримує та команда, яка швидше за всіх впорається з завданням в межах часу.

Слова, які зашифровані в ребус: бульйон, сало, пиріжки,  черпак, сковорідка, вітаміни, котлети, спагетті, морепродукти, форель.

Конкурс « Попелюшка»

Для наступного конкурсу потрібно по 1 представнику від кожної команди. Перед учасниками на столі ємність, в якій  змішані горох, рис, гречка. Кожен учасник має перебрати сировину. Виграє той, хто  за 2 хвилини вибере найбільшу кількість бобових та круп сортуючи їх .  Завдання оцінюються в 5 балів.

 

Гра-пантоміма « Крокодил»

Представники команд прослуховують пісню в навушниках і пантомімою мають її показати своїй команді. Якщо команда вгадує пісню, то отримує 5 балів. Якщо ж команда зазнала поразки, право на відповідь отримує команда, яка може дати назву пісні. Завдання оцінюється в 10 балів

1. «Варенички » М. Поплавський

2. « Сало» М. Поплавський

3. « Дарма наївся цибулі» група Ot Vinta

4.  « Борщ український» М. Поплавський

5. « Їсти дай» Тризубий Стас

 

Підведення підсумків гри « Кулінарний калейдоскоп» у формі «мікрофон». Учні по черзі розповідають про отримані враження за гру, що нового дізнались.

За результатами отриманих балів, учнів отримують призи.

 

Викладач _______________ М.А. Поліщук

docx
Додано
15 жовтня 2018
Переглядів
1187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку