Позакласне читання. Народнi перекази: «Звiдки пiшло прiзвище Богдана Хмельницького», «Як Сiрко перемiг татар»

Про матеріал
Матеріали презентації можуть бути використані до уроку позакласного читання з метою поглибити знання учнів про народні перекази як фольклорний жанр, розвивитку пізнавальних інтересів учнів, ключових компетентностей (спілкування державною мовою, інформаційно-цифрова компетентність, уміння вчитися впродовж життя, соціальна та громадянська компетентність, загальнокультурна грамотність). За допомогою матеріалу можна легко реалізувати міжпредметні зв'язки з історією України (цікаві факти про історичних постатей Івана Сірка та Богдана Хмельницького), живописом (картина Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання. Народнi перекази:«Як Сiрко перемiг татар», «Звiдки пiшло прiзвище Богдана Хмельницького»Підготувала учителька української мови та літератури Опорного закладу Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст. №4 Ільчук Алла Іванівна

Номер слайду 2

МЕТАпоглибити знання про такий жанр фольклору, як перекази; удосконалювати навички роботи з текстами (виразного читання, переказу, аналiзу); розвивати пам’ять, мислення, увагу; зацiкавитибiографiєю видатних постатей українськоїiсторiї, плекати почуття патрiотизму

Номер слайду 3

ЦІЛЕВИЗНАЧЕННЯНа уроці я маю: Повторити про… Дізнатися про…. Навчитися … Вдосконалити …. Закріпити знання про…

Номер слайду 4

Робота в Google classroom Виконання тестових завдань для перевірки домашньої роботи https://vseosvita.ua/test/go-settings?code=zrs624

Номер слайду 5

Кожен народ iз давнiх-давен прагнув осмислити власну iсторiю. Своє бачення давнiх подiй вiдтворювали в уснiй народнiй творчостi, що дотепер зберегла для нащадкiв дух i подiї далеких епох. Її краса i художня довершенiсть захоплюють i дивують, викликають повагу i гордiсть за український народ, його славетну iсторiю. Не можна без хвилювання слухати героїчнi думи та чарiвнi пiснi, поринати у свiт казок, читати народнi балади, легенди, перекази. З їхнiх рядкiв постають перед нами славнi герої – самовiдданi сини України, якi серцем i шаблею боронили рiдну землю. Український героїчний епос знайомить нас iз багатьма безсмертними постатями захисникiв народу України. Серед них – Богдан Хмельницький, Іван Сiрко, Олекса Довбуш, Іван Мазепа, Павлюк, Морозенко та інші. Саме про Сірка та Хмельницького поговоримо на сьогоднiшньому уроцi.

Номер слайду 6

Козаки (запорожці) - вільні озброєні люди, представники військового стану, воїни-найманці. Запорозька Січ - це фортеця-містечко на острові Хортиця  Ілля Рєпін «Козаки пишуть листа турецькому султанові»

Номер слайду 7

Іван Сiрко є однiєю з найбiльш легендарних i улюблених iсторичних постатей козацької епохи, чи не найяскравiшою осо бистiстю по смертi Богдана Хмельницького. Вважається, що народився Іван Сiрко мiж 1605 i 1610 роками. Мiсцем народження Івана Сiрка донедавна називали слободу Мерефа на Харкiвщинi. Однак бiльш прийнятною видаєть ся сучасна версiя про його народження на. Дослiдники також схильнi вважати, що Іван Сiрко народився у дрiбнiй православнiй шляхетськiй, а не козацькiй сiм’ї. За переказами, сама поява на свiт Івана Сiрка була незвичайною: хлопчик народився iз зубами, чим налякав усiх присутнiх! Батько спробував виправити ситуацiю, заявивши,що Іван «зубами гризтиме ворогiв». Та це не заспокоїло селян. До дитини ставилися з побоюванням, i певною мiрою це було виправдано, тому що вiн з дитинства виявляв унiкальнi здiбностi, якi згодом стали просто надприродними.

Номер слайду 8

Перегляд відео про Івана Сірка https://www.youtube.com/watch?v=z. JKvjug. Fz3 I

Номер слайду 9

Вважається, що отаман Іван Сiрко був знаменитим i могутнiм характерником. Запорожцi говорили, що рiвного йому в цiлому свiтi не було. Розповiдали, що, коли вiнпiдставляв руку пiд удар шаблi, на нiй залишався тiльки синiй слiд. Умiв Сiрко перемагати не лише людей, а й нечисту силу. Рiчку Чортомлик назвали так тому, що в нiй Сiрко убив чорта: той тiльки «мликнув» (промайнув) ногами, коли Сiрко вистрелив у нього з пiстоля. Бурхливим виявилося не лише земне життя Івана Сiрка, а й посмертне. Навiть померши, великий воїн-характерник продовжував перемагати ворогiв! Вiн заповiдав козакам пiсля смертi вiдрiзати його праву руку i ходити з нею в походи. Козаки виконали заповiт отамана i, зустрiчаючись iз ворогом, виставляли вперед Сiркову руку зi словами: «Душа i рука Сiрка з нами!» Козаки вiрили: де рука – там i удача. Тому запорожцiв ще довго боялися i турки, i ляхи. В одному переказi Сiрка навiть назвали Сiрентiєм Праворучником. Руку кошового поховали тiльки пiсля зруйнування Запорозької Сiчi. А на могилi славного воїна на хрестi був напис: «Хто буде сiм рокiв перед Пасхою виносити по три заполи землi на мою могилу, той матиме таку силу, як я, i знатиме стiльки, скiльки й я».

Номер слайду 10

Робота з текстом переказу «Як Сірко переміг татар»

Номер слайду 11

Бесiда• Чому Сiрко зi своїми козаками кинувся впогоню за татарами?• До якої хитростi вдався отаман?• Про що свiдчить фантастичне перетворення Сiрка?• Що «поробив» хорт татарам?• Чи вдалося козакам повернути християнiз полону?

Номер слайду 12

Тема переказу. Розповідь про те, як татари нападали на українські землі, забирали у полон християн, та визволення полонених військом Івана Сірка

Номер слайду 13

Головна думка твору. Засудження жорстокості та несправедливості татарських завойовників; уславлення мужності, хоробрості, сили, кмітливості козака-характерника Івана Сірка.

Номер слайду 14

Робота з переказом.«Звiдки пiшло прiзвище. Богдана Хмельницького»

Номер слайду 15

Богдан Хмельницький – одна з найважливiших постатей в українськiй iсторiї, видатний гетьман України, засновник козацької держави – Вiйська Запорозького. Гетьман Вiйська Запорозького з 1648 року. Народився вiн 27 грудня 1595 року. Батько-сотник назвав сина Зiновiєм, а Богданом його нарекли пiзнiше – за видатнi досягнення на посадi гетьмана1645 року разом iз козацьким загоном на бiльш як 20 тисяч був на службi французького уряду й, вiрогiдно, брав участь в облозi Дюнкерка. У 1647 роцi його маєток зруйнував дрiбний шляхтич Чаплинський, сильно побито його малолiтнього сина, померла дружина; у груднi коронний хорунжий Конєцпольський наказує схопити i стратити його. Урятувала Хмельницького лише допомога й порука його друзiв iз чигиринської старшини, зокрема полковника Кричевського, кума й однодумця Хмельницького..

Номер слайду 16

Наприкiнцi грудня 1647 року з невеличким (300 чи 500 осiб) загоном козакiв подався на Запорожжя, де його було обрано гетьманом. Це був початок нового козацького повстання, яке незабаром перетворилося на велику Нацiонально-визвольну вiйну, очолену Хмельницьким. Помер 27 липня (6 серпня за новим стилем) 1657 року в Чигиринi i 25 серпня похований у Суботовi, в Іллiнськiй церквi, яку сам збудував.

Номер слайду 17

Робота з текстом переказу«Звiдки пiшло прiзвище Богдана Хмельницького»

Номер слайду 18

Бесiда• Як народ пояснює походження iменi та прiзвища Богдана Хмельницького?• Про що, за народним повiр’ям, свiдчило сонячне сяйво навколо голови дитини?• Якими рисами надiляє народ славного гетьмана?• Знайдiть i зачитайте мiсця переказу, оповитi казковiстю, фантастичнiстю. Як ви вважаєте, реальний чи вигаданий початок переказу? Чому?• Якими вчинками запам’ятався людям Богдан Хмельницький?

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Записати спільне та відмінне у житті та рисах характеру Івана Сірка та Богдана Хмельницького(можна скористатися методом «Кола Вена» (приклад у наступному слайді)). Прочитати казку «Яйце-райце» (с.43-48)

Номер слайду 20

«Кола Вена»Іван Сірко. Богдан Хмельницький

Номер слайду 21

Використана література1. Бiблiотечка «Дивослова»: методичний журнал, урок 6. - №07-08, 2о13 Матеріали з інтернет-ресурсів, що знаходяться у вільному доступі.

pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
3938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку