Позакласний захід "Без здоров'я немає щастя"

Про матеріал
Поданий матеріал можна використати для годин спілкування, або ж для проведення занять з біології в 11 класі, тема ""Вплив куріння, алкоголю, наркоманії на організм людини"
Перегляд файлу

Без здоров’я немає щастя

Виховний захід

Мета:

 з’ясувати сутність понять «здоров’я» та «здоровий спосіб життя», поглибити знання, уміння і навички здорового способу життя студентів з метою попередження небезпечної поведінки, визначити значення усіх складових і факторів здоров’я, вчитися усвідомлювати основну мету здорової людини – повноцінне життя як громадянина, становлення цілісної, свідомої, духовно багатої особистості;

розвивати прагнення берегти своє здоров’я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя;

виховувати толерантне ставлення один до одного.

Вид заходу: усний журнал

Форма проведення: онлайн захід із використанням Google Meet

 

Хід заходу

 

    Вступне слово викладача

 Тема нашого заходу: «Без здоров’я немає щастя». І ми з вами поговоримо про здоров’я, його складові, бажання вести здоровий спосіб життя, бережливе ставлення до свого здоров`я, про шкідливі звички та їх вплив на здоров'я.

Сторінка 1 «Що таке здоров’я?»

З давніх  часів у народних піснях, казках, легендах, український народ оспівував, возвеличував фізично дужу, здорову, сильну людину.

Головне — здоровим бути —
Це потрібно всім збагнути!
Бо як є здоров’я й сила,
То весь світ людині милий.
Й думка в неї веселенька,
І тоді вона жвавенька.
Все їй хочеться робити,
І сміятись, і радіти.

     Гострий розум народу швидко збагнув, що здоров’я – найцінніше багатство. Великим щастям для людини вважаються збереження здоров’я й працездатності до самої смерті. Про це у фольклорі говориться дуже часто. Щодня, вітаючись між собою, люди зичили одне одному доброго здоров’я. Бажали його і колядники, і щедрувальники на Новий рік та Різдвяні свята. Відмінного здоров’я і довголіття зичать молодятам та їхнім майбутнім дітям гості на весіллі. Правилом хорошого тону вважається під час зустрічі друзів, знайомих, родичів запитувати про здоров’я його та його сім’ї. Якої уваги здоров’ю людини приділяли завжди, свідчить також наявність образних порівнянь в українській мові: “здоровий, як дуб”, “здорова, як вода”. Ось одне із побажань: ”Будь здорова, як зима, весела, як весна, багата, як осінь”.

     Здоров'я — це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних вад. Основною метою здоров'я є повноцінне життя й активне довголіття.

У кожного з вас є своя мрія. Щоб досягти її кожний з вас робить певні кроки. Я не помилюся, коли скажу, що кожний з вас мріє після закінчення коледжу отримати роботу, заробляти багато грошей, бути успішним у житті і створити хорошу дружню сім'ю. Кожна людина в житті чогось прагне. Кожна людина прагне до щастя. А що ж таке щастя? Для когось – це гроші і влада, для когось – родина і дім, а для інших –  здоров`я.  Як це не дивно, визнають за найбільше щастя - здоров`я ті люди, які його не мають. А цілком здорові прагнуть до іншого- все міряють у грошових одиницях, задумуються, перш за все, за власну вигоду, нічого не роблять задарма. Але здоров’я людини – це найцінніше, що є у неї. Ніщо не може зрівнятися з ним: ні багатство, ні положення в суспільстві, ні слава. Це справжня коштовність, подарована нам природою. 

Хто здоровий, той сміється

 Все йому в житті вдається.

 Він долає всі вершини –

Це ж чудово для людини.

Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача,

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 Бо здоров’я – це прекрасно,

Здорово, чудово, ясно.

 І доступні для людини

 Всі дороги і стежини.

 

Здоров’я — розкіш для людини,

 Найбільша цінність у житті.

 Як є здоров’я день при днині,

Можливість є йти до мети.

Тоді є радість, щастя, диво,

Краса у крапельці роси.

Тоді людина йде щасливо

Серед безмежної краси

Й чарівність світу відчуває.

Для неї в хмурість — дні ясні.

 Вона всі труднощі долає

Й співає радісні пісні.

Вона — здорова! Це чудово,

 Бо їй нічого не болить.

Вона добро творить готова.

 І це прекрасно! Можна жить!

 

Здоров’я — це найвище благо, дароване людині природою. Без нього життя не може бути повноцінним  і щасливим. Здоровим потрібно бути з раннього дитинства, добре здоров’я дається Богом та батьками, але зберігати його мусить кожен сам. Не можна розраховувати на те, що можна залишитися здоровим, зовсім не докладаючи до цього ніяких зусиль. Здоров’я в усі часи вважалося найвищою цінністю, що є важливою складовою активного творчого життя, радості та благополуччя людини. Купити здоров’я неможливо, тому його потрібно зберігати й зміцнювати.

Сторінка 2 «Народ скаже – як зав*яже.»

З давніх – давен найціннішим скарбом людини вважалося здоров’я. Це відображено у народній творчості, прислів’ях, піснях тощо. Давайте пригадаємо, які прислів’я і приказки про важливість здоров’я ви знаєте:

  1.              Здоров 'я - найдорожчий скарб.
  2.              Нема здоров 'я — нема щастя.
  3.              Хто здоровий, той ліків не потребує.
  4.              Тримай голову в холоді, а живіт у голоді - будеш здоровим.
  5.              Було б здоров’я а все інше — наживемо.
  6.              Гроші загубив - нічого не загубив; час втратив – багато втратив, здоров’я загубив — все втратив.
  7.              Здоров’я маємо – не дбаємо, а загубивши – плачемо.
  8.              Хто день починає з зарядки, у того все буде в порядку.
  9.              Як про здоров’я дбаєш, так і маєш.
  10.         Наше здоров’я – у наших руках.
  11.         Доки здоров'я служить, то людина не тужить.
  12.         У кого що болить, той про те й гомонить.
  13.         Хворому і мед гіркий.
  14.         Здоров’я нівроку, аби не муляло збоку.
  15.         Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий.
  16.         Від переїдання люди помирають частіше, ніж від голоду.
  17.         Після обіду полеж, після вечері походи.
  18.         Жалісливий лікар погіршує страждання.
  19.         Солодко їсти та пити — по лікарях ходити.
  20.         В бруді жити — сухоти нажити.
  21.         У стоячій воді всяка нечисть заводиться.
  22.         Гірким лікують, солодким калічать.
  23.         Сто хвороб починаються з застуди.
  24.         Ранок зустрічай зарядкою, вечір проводжай прогулянкою.
  25.         Хороші ліки гіркі на смак.

 

Сторінка 3– «Чинники, які впливають на стан здоров’я»

 У сьогоднішньому суспільстві, якщо вірити медичним дослідженням, здорових людей майже не залишилося. Більшість немовлят уже народжуються хворими: це і хронічні захворювання, і певні фізичні чи психологічні вади… Але ж від цього залежить подальше життя всього людства! Чому ж наші діти народжуються хворими?

   Чи будемо ми здорові — великою мірою залежить від нас. Це підтверджують і дослідження вчених: серед чинників, від яких залежить здоров'я людини, яка проживає в цивілізованій країні в умовах миру за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, засухи), приблизно 20 % припадає на економічні умови; 20 % — на спадковість і генетичні порушення; 10 % — на розвиток медицини і якість медичного обслуговування, а близько 50 % припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного життя. Отже, наше життя в наших руках.

  По-перше, це наша екологія. Стан нашої екології давно вже гірше припустимого рівня. Ми самі засмічуємо навколишнє середовище відходами промисловості, перетворюємо ліси і парки у сміттєзвалища, не робимо жодних зусиль, щоб покращити стан екології.

По-друге, це наше сучасне життя. Ні для кого не буде дивним побачити майбутню маму з цигаркою в руках або з пляшкою пива. Сучасна молодь вважає, що у «невеликій кількості» це не зашкодить майбутній дитині. А немовля, яке ще в лоні матері дихає цигарковим димом та отримує разом з кров`ю матері дозу алкоголю хіба може народитися здоровим?

Бачимо діаграму у підтвердження слів. Отож 50% це спосіб життя, який обирає сама людина. Оскільки зараз не рідко можна побачити ще зовсім дітей із алкоголем чи сигаретами в руках, то ми поговоримо про шкідливий вплив тютюнопаління та алкоголю на організм . Спочатку  пропоную вашій увазі ролик про вплив тютюнопаління на організм людини.

 

Вплив тютюнопаління на організм людини

 

     Ви мабуть чули, що паління називають забавою для дурнів. Адже тютюновий дим – це повітря і продукти горіння тютюну. В тютюновому димі є також отруйні речовини, як нікотин, синильна, мурашина, масляна і сірчана кислоти, оксид вуглецю, свинець, миш’як, радіоактивний полоній, тютюновий дьоготь. Краплина нікотину вбиває коня. Це справді так. Велика сильна тварина падала від краплини страшної отрути. Дуже чутливі до нікотину птахи.

     Якщо голуба помістити під скляний ковпак і впустити туди дим від однієї цигарки, через кілька хвилин він загине.

     Хлопці вважають геройством викурити цигарку потай від дорослих. «Я палю – отже, я самостійна людина». Звичайно у віці до 17 років починають палити через просту цікавість або безглузде наслідування моди, товаришів. Та якщо людина не почала палити до 20 років, то вона здебільшого не палить і згодом.

       Паління – це вияв боягузтва. Треба не боятися труднощів і не опускати рук. Шукайте допомоги і підтримки у рідних та друзів, якщо самі не можете позбутись шкідливої звички. Не беріть приклад з людей, що палять. Якщо ваші тато чи мама палять, то за рік прокурюють до 600 гривень. Яка б це була матеріальна допомога сім’ї. Скажемо палінню «НІ». Зробимо правильний вибір. Адже замість паління можна їсти цукерки, лускати насіння чи горішки, займати свій час чимось цікавим: малювати, ліпити, вишивати, випилювати, колекціонувати, займатись спортом, рибалкою, ходити в бібліотеку, читати книги.

     Монолог курця: «Паління шкідливе – це вам скаже кожен, хто не палить. А я палю. Я правда кашляю, чхаю, шмаркаюсь, хапаюсь за серце, нирки, печінку. Я не сплю ночами і засинаю на ходу. Я жовтію, синію, червонію, потію, мене хитає, кидає, заносить, загибає. У мені щось тріщить, свистить, гурчить, гримає. Але я палю, і нітрохи про це не шкодую!»

      Масове паління знижує середню тривалість людського життя. Підраховано, що ті, хто палить, щороку викурюють в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384 тис. аміаку, 108 тис. нікотину тощо. Жахлива статистика!

Тож пам’ятайте: Хочете довго жити – припиняйте палити!

Дякую

Оскільки ви молоді люди, які через кілька років створюватимуть свої сімї, то повинні знати про вплив тютюнопаління на організм вагітної жінки.

Вплив паління на майбутнє

За статистичними даними, все більше жінок сьогодні палить постійно і пристрасть до тютюну з’являється у зовсім юних дівчаток – нині цигарками бавляться у віці 14-15 років. Палити чи ні – вибір кожного, але з настанням вагітності жінка несе відповідальність не лише за своє життя і здоров’я, але й за стан майбутнього малюка. У наш час на вагітних і без того впливає велика кількість негативних факторів, тому лікарі усього світу застерігають не випробовувати організм ще одним та відмовитися від нікотинової залежності при вагітності. Але не всім вдається перебороти в собі згубну звичку.

Дехто шукає собі виправдання в міфічному «опуханні вух» або підвищеній нервозності. Крім того, вони посилаються на досвід якихось подруг, які спокійно курили всю вагітність і народили цілком нормальних, «здорових» дітей. Але це хибна думка. Провівши понад три сотні різноманітних досліджень, лікарі та вчені усього світу сходяться на тому, що куріння вкрай несприятливо позначається на перебігу вагітності і здоров’ї плода. Як саме?

 

Всі несприятливі зміни в організмі жінок, які палять під час вагітності, можна розділити на три групи:

 

– патології з боку материнського організму;

 

– патології з боку внутрішньоутробного розвитку плода;

 

– патології дітей у старшому віці.

 

Варто пам’ятати, що протягом дев’яти місяців організм матері і плода існує як єдина система, тож коли жінка робить чергові затяжки сигаретою, дитину буквально огортає димом, як завісою. Як результат, виникає різкий спазм судин і гіпоксія тканин. При цьому на тлі куріння виникають проблеми головного органа вагітності – плаценти. Вона стає більш тонкою, гірше справляється зі своїми основними функціями. При цьому в жінки можуть виникати відшарування плаценти, що призводить до переривання вагітності, смерті плода або різкого уповільнення його розвитку.

 

Якщо жінка курила до зачаття та в період вагітності, то, за даними вчених, різко зростає ймовірність викидня. А також відбувається підвищення пологової діяльності в термін, коли дитина абсолютно не готова до народження. У зв’язку із цим є ризик народити недоношену дитину.

 

При курінні відбуваються порушення в діяльності організму, що впливають на становлення грудного вигодовування, знижують адаптаційні здібності малюків, тому частішають випадки серйозних хвороб новонароджених. Існує великий ризик народження дітей із видимими або внутрішніми вродженими дефектами, які приречені на страждання з самого народження. Крім того, діти матерів, які не розпрощалися із сигаретами, будуть відставати від інших дітей у фізичних і психічних показниках розвитку. Доведеними є факти несприятливого впливу нікотину при вагітності на кровообіг майбутньої матері, зокрема на дрібні судини, а також зниження засвоєння плодом кисню з крові. Нікотин також викликає спазми матки і погіршення кровопостачання плаценти – малюк перебуває в стані легкої задухи майже постійно.

Деякі факти про шкоду нікотинової залежності для вагітних маловідомі. Наприклад, канцерогени, що містяться в тютюновому димі, чинять різко гнітючий ефект на формування і подальшу функцію статевої системи малюків. Якщо народиться дівчинка, у неї буде знижена кількість яйцеклітин у яєчниках, у хлопчиків – формуються зародки подальших проблем із потенцією. Іншими словами, вони можуть стати безплідними. Куріння вагітної мимоволі прирікає плід  на роль пасивного курця, уже в утробі залежного від нікотину. У таких дітей закладається схильність до формування поганих звичок у ранньому віці: ще підлітками вони можуть пристраститися до сигарет і алкоголю (спрацьовує внутрішньоутробна пам’ять). При народженні такі діти можуть страждати від нікотинового голоду і можуть бути дуже вередливі, погано сплять. Крім того, при народженні вони не завжди можуть вчасно зробити перший вдих, тоді доводиться рятувати їхнє життя в реанімації.

 

Дякую , а тепер прошу подивитися ролик про вплив алкоголю на організм людини.

Вплив алкоголю на організм людини

 

     Викрадач розуму – так іменують алкоголь з давніх часів. Про властивості спиртних напоїв люди довідались не менш як 8 тисяч років до н.е. – з появою керамічного посуду, що дало можливість виготовляти алкогольні напої з меду, плодових соків і дикорослого винограду. Можливо виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник М.М.Міклухо-Маклай спостерігав папуасів Нової Гвінеї, які не вміли ще добувати вогонь, але вже знали, як приготувати хмільний напій. Чистий спирт почали одержувати у 6-7 ст. араби і назвали його «алкоголь», який означає «той, що одурманює».

      Алкоголізм завдає великої шкоди суспільству: він руйнує сім’ї, шкідливо позначається на вихованні дітей, веде до порушення трудової дисципліни, травматизму, штовхає людей на аморальні вчинки, породжує злочинність.

        Чому ж люди зловживають спиртними напоями?

       Слід зазначити, що до пияцтва схильні насамперед ті, у кого духовні запити обмежені. Такі люди не вміють раціонально використати вільний час. І не дивно, що єдиним джерелом «радості» для них є випивка.

     Вино, особливо червоне, у помірних дозах,   є корисним для організму здорової людини. Про це свідчать переважна більшість останніх наукових досліджень.  Доведено, що, наприклад, біле вино (не більше бокала на день) сприятливо впливає на роботу шлунка і на дихальну систему, покращує настрій та незначно розширює судини головного мозку. Враховуючи його низькокалорійність (100 гр. містить 60-80 ккал), вживання білого вина сприяє  схудненню, особливо у складі винних дієт.

     Однак поряд із різностороннім позитивним ефектом від помірного споживання вина, воно має і свої негативні наслідки для здоров’я . Вино, як і інші алкогольні напої, не сприяє гідратації організму, а навпаки, обезводнює його. І це не зважаючи на те, що вино на 80% складається з води. Адже для  розщеплення алкоголю необхідна більша кількість води, ніж міститься у вині.

      Попри поширену думку,  втамування спраги вином у спеку лише прискорює дегідратацію. До того ж спека багаторазово підсилює токсичну дію алкоголю. Для переробки та виведення з організму цих токсичних речовин необхідна дуже велика кількість рідини. Тому  при вживанні 1-2 бокалів вина на день потрібно додатково випивати  відповідну кількість води, соків, молочних продуктів, солодких газованих напоїв, що забезпечують  повноцінну гідратацію.

Вживати спиртні напої чи ні – кожен вирішує сам для себе. Але пам’ятаймо, що       алкоголізм – це руйнування особистості людини, її мозку, втрата пам’яті, зламані долі, загублені таланти й хворі нащадки.

 

Викладач. Що ще впливає на стан здоров*я? Як ви вважаєте?

Впливає на наше здоров’я і спосіб  життя: «просиджування» до ранку за комп`ютером, відсутність свіжого повітря, харчування… Хіба ж сьогодні часто можна побачити підлітків, які катаються на гірці чи грають у сніжки? Ні. Вони всі «живуть» в Інтернеті – там дружать, сваряться, спілкуються. Мало хто сьогодні робить зарядку ранком, відвідує спортивні секції… а це все впливає на наше здоров’я і  навіть здоров’я наших майбутніх дітей.

 Тобто, можна сказати, що на здоров’я людини впливає багато чинників – як внутрішніх, так і зовнішніх. І якщо людина буде піклуватися про себе і своїх близьких, буде дотримуватися елементарних правил гігієни, правильно харчуватися, радіти сонцю і підставляти долоні теплому весняному дощу, буде піклуватися про навколишнє середовище і допомагати своєму ближньому – то, безперечно, і здоров’я, а разом з тим і душевний стан у неї значно поліпшиться.   Здоров’я – найбільший дар, який ми отримуємо від природи. У житті кожен із нас хоче мати найкраще, а не те, що хтось пошкодив чи зруйнував. 

 

Сторінка 4. Складові здоров’я

Здоров'я - багатство на всі часи. І воно закладається з дитинства. Ваше здоров'я, як скарб, який знаходиться глибоко в землі. Та щоб знайти скарб, потрібно докласти великі зусилля.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), здоров'я визначається надзвичайно різними складовими. Вони взаємопов'язані, й кожна з них робить свій внесок у здоров'я людини. Людину вважають здоровою тільки тоді, коли вона здорова фізично, соціально, психічно і духовно.

 

Багатьох людей, перш за все, цікавить фізична складова здоров'я, проте вона не єдина, хоча й є дуже важливою. Щоб бути здоровим, недостатньо мати тільки здорове тіло. Адже, якщо людина не живе духовним життям, її фізичні резерви швидко вичерпуються, що неминуче призведе до хвороби. Якщо людина перебуває тривалий час в атмосфері страху, стресу, це може призвести до онкологічних, серцево-судинних чи психічних захворювань.

І навпаки, в історії людства відомі випадки, коли завдяки великій духовності та вірі люди з надзвичайно важкими захворюваннями чи травмами не тільки одужували, але й поверталися до активного життя.

Фізична — складова, що визначає фізичний (тілесний) стан людини, її розвиток. Це можливість виконувати певні дії: рухатися, працювати, пристосовуватися до змін довкілля.

Соціальна — складова, що окреслює ефективну взаємодію людини із соціальним середовищем (сім'я; колектив учнів у класі, гуртку; суспільство). Відповідний соціальний статус людини, вміння спілкуватися з навколишніми дає змогу створити належні умови для формування і зміцнення здоров'я.

Емоційна — здатність розуміти почуття, висловлювати і контролювати їх. Важливо комфортно почуватися, беручи до уваги емоції людей, що тебе оточують.

Інтелектуальна — здатність сприймати, засвоювати та аналізува­ти інформацію, творчо її використовувати для прийняття відповідних рішень щодо поліпшення стану свого організму.

Духовна складова — основа здоров'я, що показує самовдосконалення і духовний розвиток особистості, який виявляється у розумінні сутності довкілля, набутті унікальної властивості вибору власної віри.

 

 

Залежність здоров'я від соціальних, психічних та духовних умов також очевидна. Люди, які живуть у злиднях, у незадовільних побутових умовах, значно частіше хворіють на інфекційні, паразитарні, шлунково-кишкові й легеневі захворювання. Так, в бідняцьких хижах багатьох країн Африки, Азії та Південної Америки звичними стали епідемії туберкульозу і холери, тифу і чуми, які забирають щороку життя десятків і навіть сотень тисяч людей. У багатьох країнах мільйони дітей голодують, що зумовлює затримку і порушення їхнього фізичного й психічного розвитку.

Так дійсно, навіть у країнах зі сприятливими екологічними та кліматичними умовами, з високим рівнем життя, медичного обслуговування і системи охорони здоров'я (наприклад, Швеція, Швейцарія, Австрія, Канада) у частини людей, які не мали ніяких генетичних захворювань, внаслідок неправильного способу життя (переїдання, недостатньої рухової активності, тютюнопаління, зловживання алкогольними напоями, вживання наркотичних речовин тощо) виникали тяжкі захворювання (інфаркт, інсульт, алкоголізм, наркоманія, рак легень, СНІД тощо), які закінчувалися каліцтвом або смертю цих людей у молодому віці.

І навпаки, люди, які ведуть здоровий спосіб життя, відрізняються високою духовністю, дотримуються правил безпеки праці, залишаються здоровими і активними до глибокої старості, навіть якщо вони проживають в екологічно забруднених регіонах, у великих індустріальних містах чи працю­ють на «шкідливому» виробництві

Отже, здоров'я значною мірою залежить від умов життя і праці, що визначаються політичним устроєм і рівнем соціально-економічного розвитку держави, а також від екологічних і географічних чинників навколишнього середовища. Головним же чином воно залежить від способу життя людини, її духовності, світогляду, ставлення до власного здоров'я та до інших людей і природи .

 

Сторінка п’ята «Індивідуальний тест «ЗДОРОВ*Я»

Ви маєте аркуші паперу та ручки, тож прошу пройти тест, щоб визначити, який спосіб життя ви ведете і чи сприятиме такий спосіб життя підтриманню вашого здоров’я

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ТЕСТ "ЗДОРОВ'Я" 

1. Ранкова зарядка: 

кожен день - 0; 

2 рази в тиждень - 5; 

не робите -10. 

2. Як ви добираєтесь до коледжу: 

громадським транспортом - 5; 

машиною -10; 

на велосипеді, пішки - 0. 

3. Маса тіла: 

нормальна - 0; 

за кожних 5 кг більше норми - 5. 

4. Паління: 

не палю - 0; 

10 цигарок на добу - 5; 

пачка на добу - 10. 

5. Харчування: 

багато масла, яєць, сметани - 5; 

багато цукру, цукерок - 5; 

ситна вечеря перед сном - 5. 

6. Виробнича гімнастика: 

робиться - 0; 

без неї - 5. 

7. Фізичні вправи: 

без них - 10; 

2-4 год. в тиждень - 5; 

8 год. в тиждень - 0. 

8. Вживання алкогольних напоїв: 

без них - 0; 

на свята - 5; 

систематично10                                                                                                                   

Обробка результатів.

Сума балів 25 і менше визначає здоровий спосіб життя. 

Сума 26-50 - спосіб життя досить здоровий, але якщо змінити шкідливі звички, його можна було б покращити. 

Сума 51 і більше - неправильний спосіб життя, якнайшвидше потребує зміни звичок. 

 

 

З певного віку відповідальність за збереження здоров'я підлітка стає власною відповідальністю. І це не тому, що дорослі раптом відмовилися від нього. Просто ніхто не може брати на себе чужу відповідальність. Здоров'я кожного — це саме власне здоров'я, а отже, і власна відповідальність. Здоровий спосіб життя може позбавити багатьох проблем і забезпечити успішне навчання, гарний емоційний стан та інтелектуальний розвиток.

Бережімо себе і будьмо здорові!

docx
Додано
6 червня
Переглядів
49
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку