Позакласний захід " Біологічний марафон"

Про матеріал

Позакласний захід у формі змагань між учнями, який нагадує спортивний марафон де учні умовно рухаються по дорогах передаючи естафету один одному, щоб здобути найвищу нагороду у науці – знання. У змаганні беруть участь участь 2 команди.

Перегляд файлу

1

 

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ СЕЛА ВОЮТИН

вул. Шкільна 1а, с.Воютин, Луцького району, Волинської області, 45645,

 тел.(0332)79-59-40, e-mail: nata.shew4uk@yandex.ua

 

 

 

 

 

 

Позакласний захід з біології

 

 

Біологічний марафон

 

 

 

 

 

Матеріали підготувала:

Горбачук Тетяна Вікторівна

Вчитель біології

Класний керівник 5 класу

 

Вчитель. Повен сонця і пісень

Добрим людям  «Добрий день»

Я рада вітати гостей у нашій школі,

Також учнів які сьогодні зібралися,

Щоб гру цікаву розіграти:

Усі засвоєнні знання

 Зможуть продемонструвати.

Звичайно кожна людина задумується над тим, скільки прекрасного нас оточує навкруг, і особливо зараз у холодну пору року хочеться полинути у те далеке  тепле літо, яке іскриться радістю і тепло всім роздає. ВІДЕО.

А щоб трішки нам стало веселіше ми сьогодні  проведемо  позакласний захід  під назвою «Біологічний марафон». Назва змагання  марафон пов’язана з легендою давньогрецького воїна який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу. І сьогодні ми проведемо не спортивний а біологічний марафон де також будемо умовно рухатися по дорогах  передаючи естафету один одному, щоб здобути найвищу нагороду у науці – знання.  У змаганні будуть приймати участь 2 команди учнів назви яких співпадають з назвами квітів – гіацинти та троянди. Перед вами знаходиться плакат на якому зображено 2 дороги – одна дорога – першої команди, друга -  другої. На протязі гри ви умовно будете рухатися цими дорогами, журі буде оцінювати ваші досягнення та робити позначки, щоб ви бачили яка команда рухається перша. І звичайно по завершенні ви дійдете до фінішу, та отримаєте перемогу.

А зараз попрошу вас встати та підняти праву руку в гору і зобразити однією рукою: квадрат, трикутник, коло. Ви бачите, що одній людині важко було знайти рішення як зробити фігуру. Завжди краще,  поряд  є надійне плече товариша. А зараз спробуємо вийти з за парт і попрацювати всією командою та зобразити:

Коло

Квадрат

Трикутник.

Отже, для того щоб ми сьогодні працювали краще ви об’єднались у 2 групи. Але щоб робота була злагоджена нам потрібно сформулювати правила роботи  в групах. І допоможе нам у цьому яскраво - усміхнене сонечко, на якому знаходяться правила гри. Кожен із учасників обирає собі промінець та зачитує правила.

СОНЦЕ і ПРОМІНЧИКИ

І звичайно кожна зустріч  повинна мати завдання і давайте ми з вами сформулюємо очікування та побажаємо один одному хорошого настрою. Ви всі добре знаєте з біології що дерево – це символ життя, а ми його гілочки. Тож за допомогою стрічок прикрасимо його, своїми очікуваннями  та побажаннями.

ДЕРЕВО, БАНТИКИ.

А зараз нам потрібно обрати, мудре та справедливе журі.

ЖУРІ

Квіти – диво природи, Боже творіння, райська насолода, невичерпне багатство нашої Землі. Тільки таких словосполучень  варта ця земна краса. Квіти улюблені супутники людини з давніх часів. Вони не лише милують зір, але і тішать душу… (Відео) Квіти пробуджують у нас людяність, щирість, доброту, яка так необхідна і дітям і дорослим. І перше  завдання яке ви будете виконувати стосується квітів. Вашим випереджувальним завданням було оформити газету, яка відповідає назві вашої команди та представити її. Розповідь 1-2 хв.  – максимальна кількість балів – 10. А я передаю вам першу естафету яка має назву «Шкільна газета»

А поговоримо ми зараз з вами про воду  (відео) вона приваблює всіх декого як об’єкт досліджень, декого як можливість поборотися зі стихією, але майже для всіх це улюблене місце для відпочинку. Тож давайте вирушимо у заочну подорож та виконаємо наступне завдання яке має назву «Підбери ключ».

Там де сонечко встає

Країна мрій дитячих є:

Ти замки всі відкривай

Ключ до країни знань відшукай.

Для подорожі у нас є козирки, щоб ви не загубилися у відкритому морі  та кораблі на яких знаходяться ключі, поряд є замки, вам потрібно підібрати ключі, щоб відкрити замки знань. За кожен правильно підібраний ключ команда отримає 1 бал. Результати записуєте на картки. По завершені виконання завдань ви повинні підняти парус на кораблі, що говорить про вашу готовність до дискусії. Отже можемо розпочинати, і я готова передати вам наступну естафету під назвою «Підбери ключ»

Підрахунок

І звичайно ви вже трошки стомились відкриваючи замки, і я  пропоную вам виконати досить легеньку вправу яка має назву  Плескаємо в долоньки. Я буду зачитувати вислови, якщо вони вас стосуються будете  плескати в долоні.

  •           Має світле волосся
  •           Пив вранці чай
  •           Вміє кататись на велосипеді
  •           Посалив рослину
  •           Має кота, собаку
  •           Веде здоровий спосіб життя
  •           Любить природу
  •           Чекав сьогоднішнього  заходу.

Чи були серед вас ті, хто зовсім не рухався? Ви всі добрі і хороші діти? І тому ми можемо працювати далі.

Уявіть собі ліс на світанні, коли все довкола оживає,  прокидається від ранкового сну. Сонце своїми промінцями пробуджує птахів, і вони на всі голоси починають виспівувати різні пісні, а метелики розлітаються на всі куточки у пошуках красивих квітів. Зверніть будь ласка увагу на ваші квіти, на яких також сидять метелики, але вони мають номерки, які співпадають з номером конверту, вам потрібно обрати метелик вказавши на номер, після чого я буду зачитувати вам запитання, на які ви будете відповідати командою. За правильне запитання 1 бал. Отже, наступна естафета має назву. «Загадкові конверти»

  РЕЗУЛЬТАТИ

Біологія – наука досить цікава, про неї можна говорити постійно, але і вивчити всього неможливо, скільки лише одних відкриттів та визначень містить ця наука, з самого дитинства дітей цікавить процес проростання, перетворення . і зараз наші учасники двох команд покажуть процес проростання насінини, та перетворення гусениці на метелика у формі рольової гри. Максимальна кількість – 10 балів, а естафета має назву «Творча естафета», яку я передаю вам.

СЦЕНКА

А ми продовжуємо далі і поговоримо  про органи людини від яких залежить такий фактор як здоров’я – яке є найголовнішою цінністю і залежить від багатьох складових. Неодноразово люди задумувались над тим – який орган є найважливішим у організмі людини, і думки людей часто розходяться, один каже що це серце, інший головний мозок. А ми проведемо сьогодні дискусію на тему «Серце вивчають лише біологи» для цього учні команд об’єднуються по двох – і тому у нас утвориться 6 пар, які будуть проявляти себе у ролі.

  •         Інформатики
  •         Медики
  •         Історики
  •         Літератори
  •         Фізики
  • Біологи

Вам потрібно довести нам, що такий важливий орган як серце вивчають у вашому напрямку. Журі також будуть оцінювати вашу дискусію, за яку ви отримаєте в парі 10 балів, тобто якщо всі 6 учасників будуть досить активні то команда отримає 30 балів. А я передаю вам естафету, яка має назву «Палаюче серце»

Не мотор, а рух дає

Нам життя дарує.

В кожної людини є,

День і ніч працює.

Отже, давайте послухаємо біологів які нам розкажуть про особливості будови серця.

Молодці, ви гарно справились з поставленим завданням, але нам щоб дійти до фінішу потрібно виконати ще одну вправу, яка називається «Біосфера». Кожна команда повинна записати як найбільше назв рослин і тварин, що починаються з букв слова Біосфера – за кожне написане слово отримаєте  1 бал. Отже я передаю вам  естафету яка має назву «Біосфера»

Колаж 

А я хочу почути, чи справдились ваші очікування, якщо, то вплетіть свою квіточку у цей віночок, що символізує безкінечність. Безкінечність життя на Землі, позитив,здатність творити прекрасне, а ще ви сьогодні працювали у двох групах і це не означає, що хтось кращий, а хтось гірший, а так як наш вінок не має ні початку ні кінця – ви є одне ціле, бо у кожного з вас є частинки знань, які формують великий скарб – знання.

А завершити сьогоднішню зустріч хочеться словами Ізота Лободи, які звучать, як заповіді всім нам, хто живе на планеті Земля: «Дорожіть днем! Дорожіть миттю, секундою! Живіть так щоб встигнути зоставити слід після себе. Дорожіть своїми друзями! Дорожіть своїми знаннями – удосконалюйте їх.!»

«Дякую за увагу!»

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запитання у конвертах

  1. Який птах літає хвостом у перед (Колібрі)
  2. Коли саме можна знайти квітку папороті? (Ніколи)
  3. На яке дерево сідає ворона під час сильної зливи? (Мокре)
  4. Летіло три страуси. Мисливець одного убив. Скільки страусів залишилось? (Страуси не літають)
  5. У людини 32 зуби, а у синички? (Жодного)
  6. На якому птахові літала Дюймовочка? (Ластівка)
  7. Який птах є символом щастя? (Лелека)
  8. Який птах є символом миру? (Голуб)
  9. Коли температура тіла у горобців нижча: влітку чи взимку? (Однакова)
  10. Які рослини цвітуть найдовше? (Орхідеї)
  11. Яка рослина є символом перемого? (Лавр)
  12. Яку квітку першою взяли під охорону? (Едельвейс)
  13. Куди зайцю зручніше бігти: з гори чи під гору? (Під гору задні ноги довші)
  14. Квітки яких рослин мають різне забарвлення віночка? (Братики)
  15. Яку тварину в Індії вважають священною? (Корову)
  16. Між двома однаковими буквами вставте назву маленького коня і буде назва держави (Я-поні-я).
  17. Які рослини квакають? (Ква – соля, мор – ква)
  18. Хто раніше з’являється на весні  кажани чи комахи?
  19. Відомо, що серед тварин є хижаки, а чи можете ви назвати рослину яка є хижаком?  (Росичка)

 

 

 

 

Ключі та замки

  1. Яку рибу називають морським язиком? (камбала)
  2. Назвіть найбільшу рибу? (Китова акула)
  3. Назвіть рибу змієвидної форми? (вугор)
  4. Яка промислова риба називається домашньою? (короп)
  5. Яких рибок тримають в акваріумі? (гуппі)
  6. Кого називають підводним санітаром? (щука)
  7. Яка риба плаває найшвидше? (Риба – меч)
  8. Яких ви знаєте електричних рибок? (скат)

 

 

  1. Яка риба називається хамелеоном? (Камбала.)
  2. Яка риба без луски? (сом)
  3. Яка риба відчуває зміну тиску повітря перед дощем? (В’юн)
  4. У якої риби гострі трикутні зуби? (піранья)
  5. Яка риба нагадує шахову фігуру? (Морський коник)
  6. Які риби після нересту гинуть? (лосось)
  7. Яка морська тварина є саме небезпечна? (морський їжак)
  8. Яка риба найбільш ненажерлива у морі? (акула)
docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку