Позакласний захід "Година коду"

Про матеріал
ГОДИНА КОДУ - це глобальна ініціатива щодо популяризації програмування серед школярів усього світу, метою якої є показати учням, що інформатика може бути веселою та цікавою. 100 мільйонів учнів з 180 країн світу уже встигли взяти участь у цьому заході, який відбувається щороку впродовж тижня.
Перегляд файлу

Позакласний захід «Година коду»

Дата проведення: 17 грудня 2021 р.

Мета: мотивація до отримання освіти в IT-сфері за допомогою організації практичної діяльності.

Цілі:

а) освітня: познайомити з базовими поняттями програмування; закріпити їх за допомогою практичного завдання;

б) розвиваюча: сприяти вдосконаленню розумових операцій (пам'яті, уваги, мислення тощо.);

в) виховна: прищеплювати інтерес до навчального процесу за допомогою IT-технологій; підвищити інтерес до вивчення інформатики і виховувати самостійність, допитливість.

Результативність:

  • предметна:
  • освоєння понять "алгоритм", "програма",» об'єкт " через призму практичного досвіду в ході створення програмних кодів;
  •  практичні навички реалізації основних алгоритмів;
  • уміння формально виконувати алгоритми, описані з використанням конструкцій розгалуження (умовні оператори) і повторення (цикли), допоміжних алгоритмів;
  • вміння створювати програми для вирішення нескладних алгоритмічних завдань в обраному середовищі програмування;

- особистісні:

готовність і здатність учнів до саморозвитку і особистісного самовизначення, мотивація до цілеспрямованої пізнавальної діяльності з метою придбання професійних навичок в IT-сфері;

ХІД ЗАХОДУ:

1 слайд

  1. Слово вчителя та показ мотиваційного ролика:

 2 слайд

Добрий день, дорогі учні та гості заходу! Щороку в грудні проходить захід всесвітнього масштабу для здобувачів освіти, "Година коду". Давайте і ми теж станемо частиною цієї акції та приєднаємось до мільйонів учнів у більш, як 180 країнах на Годину коду!

Але для початку хочу запитати у вас, яких відомих діячів інформаційних технологій ви знаєте?

Добре!

3 -13 слайди

Пропоную вам зараз пригадати, або познайомитись з найвідомішими людьми IT-сфери....  

Кого запам’ятали? (5 хв.)

14 слайд

А зараз я покажу вам мотиваційний ролик акції за участю зірки кіно і представників сфери інформаційних технологій (ІТ), серед яких є  Євген Касперський. Цей ролик розкриває імідж IT як молодої і привабливої індустрії, і говорить про важливість вивчення інформатики та програмування вустами успішних і відомих людей. (1 хв.)

Дивимось… (2 хв. 55 сек) https://www.youtube.com/watch?v=uVwqMZZ832k&t=161s

 

15 слайд

Чи були в ролику ще люди, яких ви добре чи не добре знаєте? А Ви користуєтеся соціальною мережею "Фейсбук"? Чому ви віддаєте перевагу цій мережі? Адже у світі є багато соціальних мереж… Антивіруси, соціальні мережі, ігри редактори тексту, графіки, і багато інших корисні програми задовольняють важливі потреби сучасної людини. Ці програми створюються не людьми з над здібностями, вони створюються звичайними людьми, які налаштовані працювати!

Назвіть будь-яку професію… Навіщо потрібні знання в IT в цій професії? А яку професію Ви обрали для себе? Ви думаєте знання в IT не потрібні в даній професії?

(5 хв. )

  1. Перегляд відео-лекції:

16 слайд

А зараз я хочу вам представити відео-лекцію представників провідних IT-компаній до молоді, в якій вони діляться з дітьми своїм поглядом на перспективу розвитку інформаційних технологій, на те, як зміниться світ, коли молоді люди закінчать школи, вузи, і розповідають про те, чим IT може залучити молодих людей, які мріють домогтися успіху в майбутньому… (1 хв.)

Дивимось… (8 хв. 50 сек) https://www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=Hxu01dbN_44&feature=emb_logo

17 слайд

Багато дорослих людей досі стикаються з труднощами при спілкуванні з комп'ютером та Інтернетом і просять нас допомогти. А чи знаєте ви яким буде світ в майбутньому, коли ви закінчите школу і вуз, почнете працювати і з якими технологіями доведеться зіткнутися вам? Ми будемо жити в дивовижний час: багато речей, які ви бачите у фантастичних фільмах, стануть повсякденною реальністю. Нині популярні смартфони та планшети зникнуть у звичному для нас вигляді – всі навколишні нас речі (транспорт, квартири) стануть розумними («смарт»), зможуть самостійно стежити за собою і зв'язуватися через Інтернет зі своїм господарем. Поступово розумними стануть не тільки речі, а й будинки, вулиці, міста. Роботою цих розумних речей будуть керувати програми, запущені віддалено на супер потужних комп'ютерах в центрах хмарних обчислень і обробки даних, - так звані хмарні технології. Дивно, але всі ці речі будуть створюватися людьми, які сьогодні навчаються в школах і вузах, тобто вами! (2 хв.)

18 слайд

А зараз, кожен з нас спробує себе в ролі програміста, і може стати спів розробником гри. З цього ми перейдемо від свідомості користувача-споживача до свідомості програміста-розробника.  Зробити це нам допоможе сайт Code.org, вам необхідно використовувати блоки коду, щоб дійти до поставленої мети. Навчися програмувати дроїдів і створи власну гру "Зоряні війни" в далекій-далекій галактиці. (1 хв.)

19 слайд

Після закінчення усіх етапів в грі ви отримаєте іменовані сертифікати від  студії коду Code.org. Отже, приступимо(1 хв.)

  1. Робота учнів з тренажером:

Робочому столі вже відкрита вкладка браузера на сайт Code.org, вам необхідно обрати гру Зоряні війни: Закодуємо далеку Галактику та нажати Початок. Після чого необхідно обрати мову програмування Блоки(на основі рухомих блоків), натиснути кнопку Спробувати зараз. В грі 15 рівнів, кожен наступний рівень буде ускладнюватися. Для початку ми працюємо з Реєю, щоб запрограмувати ВВ-8 на збір металобрухту. Твій екран поділено на три частини. Зліва розміщено ігрове поле  Зоряних воєн, де працюватиме код. Інструкції для кожного рівня написані під ігровим полем. Область посередні - це панель інструментів, кожен блок є командою, котру розуміє ВВ-8. Білий простір праворуч - це робоча область у ми розмістимо свою програму. Якщо я перетягну блок переміститися праворуч на робочу область і запущу код, що буде?  ВВ-8 переміститися. Я можу додати до програми ще блоки. Оберу блок переміститися в гору і перетягну його під блок переміститися праворуч до появи підсвітки. Тоді відпускаю і два блоки з’єднуються. Коли знову клацаю Запустити, ВВ-8 виконує всі команди, розміщені у робочій області, починаючи з верхньої і до нижньої. Якщо потрібно видалити блок просто захопи його в загальному списку і перетягни його назад в панель інструментів. Після клацання Запустити, можна клацнути Перезапустити, щоб повернути ВВ-8 на початок.  Щоб отримати сертифікат необхідно натиснути посилання я вже завершив мою годину коду.

( десь 30 хв) https://code.org/hourofcode/overview

4) Підведення підсумків:

Вручення сертифікатів. Скажіть ви мені будь ласка, чи сподобалося вам програмувати, створювати те, чим можуть користуватися десятки, сотні, і навіть тисячі чоловік? Тепер я буду диктувати вам незакінчені фрази, а ви продовжите

1. Сьогодні ми навчилися…

2. Мені було складно…

3. Я зрозумів, що …

4. Я планую …

Це був невеликий приклад, але ви можете більшого домогтися. Ви без зусиль створите захоплюючу гру, використовуючи свою уяву, логічне мислення. Сьогоднішня наша зустріч з візуальним середовищем програмування не остання і ми обов'язково зустрінемося ще раз. Дякую за увагу! (3 хв.)

 

 

docx
Додано
26 травня 2023
Переглядів
764
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку