Позакласний захід на тему: Літературно-історичний екскурс: «Для усіх поколінь крізь століття луна:Україна єдина! Вона в нас одна!»

Про матеріал
Виховати патріота своєї держави, який глибоко знає її історичний шлях і шанує людей, які творять світле майбутнє.
Перегляд файлу

Літературно-історичний екскурс: «Для усіх поколінь крізь століття луна:Україна єдина! Вона в нас одна!»

         Відео 1 Слава Україні

 Ведучий1. Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради, довгої вікової боротьби за волю. Побита і, в ранах, та нездоланна для своїх ворогів, вона йшла під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.

         І не завжди долю нашої держави творили професійні солдати, воїни, військові. Важливу роль у становленні незалежності України відіграли звичайні люди, серед них чи не найбільшою рушійною силою завжди виступала українська молодь.

 Читець1.

Українська молодь - це славетні Крути,

На граніті революція свята,

Синьо-жовтий рідний стяг свободи

Крізь усі віки до незалежності несла.

Молодь сміло Україну боронила

І не дбала за заслуги і Хрести,

З ворогами перша в тан спішила,

Часто на дорозі випадали їй хрести.

Ви не винні, що провідники не в силі

Сміло і жертовно до мети вести,

Що траплялись ватажки нещирі,

Ідеали міняли - на продажні пости.

Українська молодь - це славетні Крути,

Конотоп, Холодний Яр, Базар, Гурби...

Ваші подвиги нам не забути,

Слава героїв буде жити вічні віки!

Ведуча1. Однією з найбільш трагічних сторінок нашої історії є бій під Крутами, тоді молоді юнаки виступили заради оборони української держави під синьо-жовтим стягом, проти великої більшовицької армії. Нас ще сьогодні захоплює їхня мужність і відвага, адже вмираючи, під дулами зброї, вони співали «Ще не вмерла Україна!»…

 Бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути  поблизу села Пам'ятне, тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

Відео 2 Ніколи не плач.Крути.

Ведучий2. Ще древні філософи трактували, що людство не має майбутнього, якщо не цінує свого минулого. Історична спадщина української держави багата на події, до витоків яких варто звертатися, аби розуміти та цінувати власну історію.Сьогодні, коли Україна знову веде боротьбу за збереження власної незалежності, ми не можемо не згадати подій, які є знаковими в українській історії та стали початком краху комуністичного режиму і проголошення незалежності нашої держави у 1991 році.

Ведуча2. Мова йде про Студентську революцію на граніті, яка відбулася у місті Києві у жовтні 1990 року. Більше 150 студентів-мітингувальників «кинули» власне життя і здоров’я на київський холодний граніт, оголосивши студентське голодування на площі Жовтневої революції (нині – майдан Незалежності). Це був перший успішний ненасильницький політичний протест проти чинної комуністичної влади в УРСР, поштовх до демократизації українського суспільства та вагомий крок у боротьбі за незалежність України. Організована силами студентства, ця Революція не мала на той час аналогів у всій Європі. Акції громадянської непокори, які охопили Україну в жовтні 1990 року, заклали традиції проведення демократичних акцій протесту.

 Читець2. Влада не хоче слухати слів

Страйк наша зброя, страйк – наше право,

Станьмо на площі, часу посли,

Серцем до серця, лава до лави:

       Київе, встань-но, Січ, пробудись!

Львове, не дай заснути!

Ми вже не ті, що були колись –

Площа – це наші Крути.

Можна ужити палки і газ,

Долі зламати і знести шатра –

Але займеться врешті від нас

Всеукраїнська визвольна ватра!

 Ведучий1.Найяскравішою подією поч. XXI ст., що хвилею мирних акцій протесту прокотилася Україною протягом листопада — грудня 2004 р., стала Українська помаранчева революція. Вона пробудила українців, викликала у мільйонів людей почуття національної гідності. Головною рушійною силою і найактивнішим учасником революції була молодь, передусім студентська…

 Ведуча1.Останні роки докорінно змінили життя України. Нашій нації доводиться переживати багато жахливих подій, про які раніше не могли й подумати в ХХІ столітті, та сьогодні історія безжальна... Вона назавжди закарбується у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадуватиме сумний початок 2014-го... Її важко буде дочитати до крапки...

Ведучий2. Євромайдан, Єврореволюція, Революція Гідності – усі ці терміни сьогодні стали невід’ємною складовою в історії побудови  української державності. 

Почалося все з того, що 21 листопада 2013 року студенти Києва вийшли на Майдан Незалежності в підтримку євроінтеграції за Єропейську Україну!

       Спочатку  це була виключно мирна акція молоді з гаслами: «Україна-це Європа», «Ми –вільні», « Ми хочемо в ЄС». Кількість активістів зростала з дня в день.

  А далі- не підписання угоди про асоціацію.

А далі- жорстоке побиття студентів в ніч з 24 на 25 листопада.

А далі- покалічені людські тіла та серця, Михайлівський Собор, Майдан залитий кров’ю, барикади, шини. Революція гідності.

     Читець1. Я в такому, бачиш, відрядженні,

Звідки люди приходять незрячими,

Де ведуться якісь перемовини,

Найміцніші коктейлі замовлені.

Тут, забувши про маму з татом,

Називаються гордим птахом,

Полонених ганяють голими,

А для захисту цілять в голови.

Тут калічать і зносять повністю,

Відзначаючи День Соборності,

Викрадають, збивають з ніг,

Поливають водою в сніг.

Тут повітря – із газу вата.

Тут уже почали вбивати.

Але, знаєш, тут кожен сяє:

«Переможемо. Обіцяєм».

І з здобутком, безмежно цінним,

Я приїду додому цілим...

Ведуча2. Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну : своє життя віддали найкращі. І більшість із них – молоді, сильні. Ті, що тільки починали жити. Майдан змінив свідомість людей. Більше того – на сторожі совісті кожного українця долею випадку поставив хлопців з Небесної Сотні. Вони віддали життя за те, щоб ми отримали шанс жити в іншій країні.

 Хочеться вірити, що їхня жертва не була марною. Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Майдан обов'язково увійде в історію як приклад того, на що здатен народ, коли його довести до відчаю…

Відео3. Майдан + Хвилина мовчання

 Ведучий1.Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі. )(30 секунд на фоні відео)

Ведуча1. Сьогодні на нашу рідну землю прийшло нове лихо -  біль утрат в зоні АТО. Більше року ми не можемо спати спокійно: знову гинуть найкращі українці, цвіт нації. Серед них і наші земляки, які не задумуючись пішли боронити кордони держави.

Читець2. Це не сон, не синдром маячні,

Ця війна не в далекій країні,

Не в Іраку чи десь там в Чечні,

А в вишневій моїй Україні.

Саме тут всі її вояки

Схід країни від зла захищали,

Бились на смерть мої земляки,

Кров’ю землю святу поливали.

Щоб країна ввійшла в майбуття

Вільна, сильна, без чвар та війни.

Віддали найцінніше – життя,

України найкращі сини!

Відео4. «Покидаю»

Ведучий2. Ще донедавна ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій. Тепер слова «Слава Україні – Героям слава» набули нового змісту.

Ці герої – хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери на плечах яких тримається наша армія.

 «Слава Україні – Героям слава» це  данина шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини...

Відео5 .«Презентація альманаху. Лист воїну АТО»

Відео6.«Дебальцево»

Ведуча 2. Коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі , ми розуміємо, що вислів «душу й тіло ми положимо за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом душі. Про те, що ж спонукало людей до боротьби, що довелося пережити тим, хто волею долі опинився в епіцентрі сьогоденних історичних подій, ніхто не розповість достовірніше ніж безпосередній їх учасник.

 І сьогодні у нас в гостях присутні учасники АТО. Це справжні герої. Які у нерівному двобої із терористами та російськими найманцями протиставили їм свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. За це їм наша людська вдячність і низький уклін. Давайте надамо їм слово.

Ведучий1.Україна в ці буремні дні поділилася на «фронт» і «тил». Мова йде про тих небайдужих, які не змогли всидіти вдома і відправилися воювати, чи будь-яким іншим чином борються  за свої переконання.  У лікарнях, у пунктах прийому допомоги, у спеціальних спільнотах та соціальних мережах – люди об’єдналися скрізь з однією метою: допомогти, захистити, врятувати хоча б одне життя. До активної роботи «в тилу» долучилися, як бабусі-пенсіонерки, так і юні студенти, бізнесмени, домогосподарки. Бойовий дух як можуть підтримують і наймолодші, найважливіші українці – діти. І це відчуття безмежної підтримки, думки про те, що їх пам’ятають, в них вірять і чекають додому додавало нашим воякам сили встояти, не впадати у відчай та вірити у те, що правда за нами і рано чи пізно ми обов’язково переможемо.

Відео7. Волонтери

Ведуча1. Наостанок хочеться сказати: студентство, яке було мотором протестних акцій, змусило змінюватися усе суспільство. Саме молодь розбудила країну, саме вона стала каталізатором Майдану. І саме на ній, на вас, лежить найбільша відповідальність за майбутнє країни.

Ведучий2. Ми повинні вічно берегти і боронити пам'ять про героїв, завдяки яким  можемо вільно піднімати до небес державний прапор, насолоджуватися мелодійним гімном України та шанувати і примножувати національні звичаї і традиції.

 Ведуча2.Ми довіку будемо вдячні тим, хто до останнього подиху відстоює наше з вами право на мирне, щасливе життя і молитися, щоб кожен з них повернувся додому, до рідних. Слава Героям!

Звучить пісня «Тільки ти повертайся солдате».

Підготували:

Л. М. Козир- кл. кер., Нововоронцовська ЗОШ №1

В. Д. Тартиця –директор районного краєзнавчого музею

 

docx
Додав(-ла)
Козир Людмила
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку