Позакласний захід "Різдвяні традиції".

Про матеріал

Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята дуже велике. Даний сценарій допоможе вчителю в цікавій формі ознайомити учнів з національними та європейськими традиціями святкування Різдва.

Перегляд файлу

                   Позакласний захід  «Різдвяні традиції»

Мета. Ознайомити учнів з традиціями святкування Різдва в різних країнах світу, поглибити знання учнів про національні Різдвяні традиції. Розвивати пізнавальний інтерес до національних та європейських звичаїв, артистизм, творчість. Виховувати повагу до національних традицій.

Обладнання. Презентація, атрибути сільської хати, страви на Святвечір.

Тип заходу. Квест.

                                                Хід заходу.

У класі темрява. Учень говорить слова.

Минув останній день перед Різдвом. Прийшла зимова ясна ніч. Зазорилося. Місяць пишно виплив на небо посвітити добрим людям та всьому мирові, щоб весело було всім колядувати та Христа прославляти (з'являється штучний місяць).

Мороз брався дужче, як ізрання; зате кругом було так тихо, що за півверстви чулося, як рипить мороз під чобітьми. Ще жоден гурт парубоцький не проявлявся попід вікнами; тільки місяць зазирав крадькома до хат, мовби виманював дівчат, які прибиралися та чепурилися, щоб хутчій повибігати на рипучий сніг.

     Тим часом чорт закрадався потихеньку до місяця (чорт крадеться і хоче вхопити місяць) і вже простяг був руку схопити його (чується стукіт і «Прислали батько й мати, ось вам вечеря». Чорт ховається). Але ж, хоч і як йому не таланило, хитрий чорт не покинув своїх витівок. Тож стережіться його. Раптом він десь вискоче та й налякає (чорт хапає когось за полу з метою налякати  і втікає знову). З'являється світло.

І. Слово вчителя.

       Доброго дня, діти! Я рада вітати вас сьогодні у нашій оселі (клас прибрано у стилі сільської хати). Скажіть, будь ласка, яке свято наближається? Правильно, Різдво. А які твори про Різдво ми з вами вивчали на уроках зарубіжної літератури? Отже, деякі традиції святкування Різдвяних свят  ви вже знаєте. А на сьогоднішньому уроці ми дізнаємося, як святкують Різдво у різних країнах світу, а також отримаємо більше знань про національні традиції, пов’язані з Різдвом.

       Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята настільки велике, що навіть хід нової історії і літочислення ведеться від Різдва Христового.

       У нас на уроці присутні історики, які підготували розповідь про те, як було започатковано традицію святкування Різдва. Слово нашим гостям.

ІІ. Виступи учнів-істориків.

  1. Історики стверджують, що християни запозичили Різдво з язичеських культів. Нам відомо, що послідовники стародавніх релігій відзначали народження богів. Ці свята припадали на дні зимового сонцестояння - кінець грудня або початок січня. Християнська церква поступово витіснила давні свята. Втім, церковна традиція зберегла чимало того, що було притаманне саме язичництву. Водночас обрядовість зазнала змін - від магічних ритуалів люди перейшли до молитов, у яких зазвичай просили про добрий урожай наступного року.
  2. В Україні традиції святкування Різдва Христового передавалися від покоління до покоління. Наші прадіди чекали цього свята весь рік і ретельно до нього готувалися. Різдву передує сорокаденний піст, який починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Цей піст традиційно називають Пилипівкою, оскільки останній день перед постом припадає на день пам'яті святого апостола Пилипа.
  3. 6 січня з появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл. Святий вечір прийнято проводити у колі всієї родини. Вранці 7 січня українці вітаються фразою "Христос народився!", а у відповідь чують "Славімо його!". У цей день люди зазвичай відвідують церкву, а також ходять в гості до родичів і друзів. У перший день Різдва закінчується піст, тож українці сідають за вже по-справжньому святковий стіл. (Слайд 2)
  4. Колядування. Раніше колядки були язичницькими піснями, які Християнська церква забороняла. Але згодом колядування стало важливою традицією Різдва. Колядники починають ходити по будинках із Святого вечора. Часто вони носять із собою на палиці велику зірку - вона символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Христа. Перед тим, як зайти до будинку, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати. Коли господарі погоджуються, колядники починають співати про народження Христа, а також бажають господарям щастя, здоров'я і достатку, за що колядників обдаровують солодощами та грошима. Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.(Слайд 3)
  5. Вертеп. Характерним різдвяним звичаєм в Україні залишається вертеп. Це може бути як пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, так і живий вертеп з акторами. Сюжети різдвяних вертепів зазвичай однакові. Верхній поверх: цар Ірод дізнається від волхвів про народження Ісуса, який є претендентом на його престол. Щоб позбутися суперника, Ірод наказує воїну побити всіх віфлеємських дітей віком від 2 років і молодше. Воїн виконує наказ, але одна жінка Рахіль не дає свою дитину, тому озлоблений Ірод наказує вбити дитя. За цей злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорти тягнуть його в пекло.  Сюжети нижнього поверху були щоразу різними. Проте повсякчас мали однакову мету - зображення реалій життя того часу. (Слайд 4)
  6. Ворожіння. Ще однією традицією святкування Різдва в Україні є ворожіння. Вважалося, що ворожіння на Різдво найправдивіші, оскільки саме у цей час кордони між світами живих і мертвих стають найбільш тонкими, і потойбічні сили проникають у людський світ, відкриваючи таємниці майбутнього. До ворожіння вдавалися переважно незаміжні дівчата. Так, вони мили посуд і виносили його на вулицю, постукуючи в миски: звідки одізветься пес, туди піде заміж. Потім дівчата підходили до вікон сусідів: якщо чули слово "сядь" - не пощастить вийти заміж, а коли "йди" - в цьому році прийдуть свати. З різдвяного святвечора починаються два тижні святок, які тривають до Водохреща, 19 січня. (Слайд 5)

   ІІІ. Слово вчителя.

         Дякуємо нашим історикам за цікаву розповідь. А чи цікаво вам, які традиції святкування Різдва існують в інших країнах світу? Тож послухайте наших мистецтвознавців, які підготували для вас найцікавіші факти.

   ІV. Виступи учнів-мистецтвознавців.

  1. Греція

У греції перед Різдвом дерев'яний хрест щодня занурюють в освячену воду і кроплять нею будинок, щоб відігнати злих духів. Деякі люди залишають для духів їжу, а деякі підтримують вогонь 12 діб, аби духи не бешкетували. Увечері перед Різдвом прийнято подавати корж, що зветься  "хліб Христа". Корж зверху прикрашається таким чином, щоб дати уяву про те, чим займаються в цій родині. А подарунки прийнято дарувати один одному першого січня. (Слайд 6)

  1. Нідерланди

У Нідерландах Різдво настає рано. Голландський варіант Діда Мороза - Санта Клаус - приїжджає на човні, в останню суботу листопада. Діти вірять, що він  покарає усіх неслухняних хлопчиків і дівчаток. Подарунками прийнято обмінюватися п'ятого грудня, а не на Різдво. (Слайд 7)

  1. Норвегія

Саме в Норвегії з'явилося різдвяне поліно, яке спалюється в каміні у Свят-вечір - напередодні Різдва. У норвежців подарунки приносить гном-ельф у вигляді козлика по імені Юлебук. Традиція прикрашати на Різдво ялинки прийшла в Норвегію з Німеччини в другій половині 19 ст. (Слайд 8)

  1. Польща

У Польщі слухняним дітям вручають подарунки на Різдво. У переддень Різдва традиційний обід складається з 12 страв, кожна з яких символізує апостолів Христа. Головною стравою є фарширований короп з родзинками і горіхами. Іноді cтіл під скатертиною застилають cоломою, аби нагадати про те, що Ісус народився в стайні. (Слайд 9)

        5.Шотландія

   В Шотландії існують традиції на Різдво: спалювання різдвяного поліна, спів колядок, обмін вітальними листівками і прикрашання ялинок. На Різдво випікають вівсяні коржики. Їх роздають всім членам сім'ї рано вранці, але з'їсти її можна тільки за вечерею. Весь день треба носити їх з собою. Якщо поламав або обгриз - наступного року будеш покараний, якщо зберіг - чекай хороших новин. І, звичайно ж, на столі - смажений гусак. (Слайд 10)

6.Іспанія

     В Іспанії на Різдво велика частина населення виходить на вулиці, вбравшись в національні костюми, всі співають і танцюють. А подарунків іспанцям приносять "три королі" 6 січня. Дітям, що протягом року, поводилися погано, кладуть у панчішки для подарунків вуглики. Коли годинник буде вибивати опівночі 12 разів, потрібно щоразу ковтати виноградину. Кажуть, що це приносить щастя. Іспанці готують обов'язково мигдалевий суп, медово-горіхову халву, рисову кашу, свинину, шинку, варені каштани. (Слайд 11)

  1. Чехія

     В Чехії  наряджають ялинки увечері 24 грудня. Спочатку дарують один одному подарунки і тільки потім сідають вечеряти всією сім'єю. У центрі столу - запечений з тмином короп. Після вечері ворожать. Найулюбленіший спосіб - на яблуках. Їх розрізають упоперек, і якщо всередині виявляється правильна зірочка з кісточок, прийдешній рік буде щасливим. (Слайд 12)

  1. Угорщина

      В Угорщині вечерю починають з того, що з'їдають по часточці часнику з шматком хліба, потім - по горіху і по часточці яблука, потім слідує локшина або галушки з маком, квасоля з маслом, сирні коржики, солодкі борошняні вироби, і закінчується вечеря звичайно капустяним, рідше - квасоляним супом. Головна страва столу - порося. (Слайд 13)

9.Данія

     В Данії підготовка до Різдва починається за два місяці. На вулицях і площах з'являються гірлянди, червоні серця з паперу і шовку і солом'яні козли. Шведи і данці на Різдво випікають коровай у формі кабана, якого називають "святковий вепр". На початку різдвяного тижня прийнято запалювати товсту свічку. Увечері 24 грудня сідають за стіл, де стоїть традиційна качка з яблуками. (Слайд 14)

         10. Німеччина

      У Німеччині печуть будиночки з імбирного тіста і заселяють їх чоловічками і звірятками з чорносливу і родзинок. Перш ніж сісти за святковий стіл, діти виконують різдвяну пісеньку. Різдвяна вечеря рясна: смажений гусак і пиріг з горіхами, марципаном і родзинками. У католицьких областях в дні свят по вулицях прохоят процесії ряджених, у багатьох - страхітливий вигляд: обличчя вимазані сажею або приховані під страшними рогатими масками. (Слайд15)

        11. Італія

     В Італії перед Різдвом в кожному домі роблять генеральне прибирання. У святкову ніч, рівно опівночі починається Різдвяне богослужіння. Воно триває півтори години. Удома влаштовують урочисту вечерю. На столі обов'язково повинні бути чечевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, зварений в мигдалевому молоці, і макарони з сардінцями в соусі з волоських горіхів. За традицією їдять освяченого гусака. Подарунки кожен член сім'ї одержує рано вранці 25 грудня. (Слайд 16)

       12. Швейцарія

       У Швейцарії починають готуватися до Різдва за цілий місяць. На спеціальний столик кладуть вінок з віток і кольорів і кожну неділю ставлять в нього по свічці. Поява четвертої свічки означає настання Різдва. На кожному святковому столі - традиційний лосось і особлива печеня. (Слайд 17)

       13. Швеція

      У Швеції напередодні Різдва йде серйозна робота. Все, що можна, заготовлюють про запас, щоб все свято можна було нічого не робити. На святковому різдвяному столі знаходяться окіст, каша, риба і особливий хліб з маслом. Прикраса столу – варений шпигований язик і смажена свиняча голова. На вечерю - смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля, кабачки, пироги з фруктами. (Слайд 18)

       V. Слово вчителя.

     Дякуємо мистецвознавцям за змістовні розповіді. Діти, що можна сказати про традиції святкування Різдва в різних країнах світу? Правильно, всі традиції мають як спільні, так і відмінні ознаки. Але всі вони схожі гарним настроєм, багатим столом, подарунками. А чи добре ми знаємо наші українські традиції? Давайте запросимо нашу господиню, яка розповість нам про те, як правильно святкують Різдво в Україні. (Слайд 19)

     VІ. Театралізований виступ.

(До оселі заходить господиня-дівчинка в українському одязі-бідкається, метушиться, бо має багато справ)

  • О господи, ще піч нетоплена, кутю вже час варити. Діду, та неси швидше дрова, топи піч, кутю ж пора варити (сама порається біля печі, а дід заносить дрова, кидає їх на підлогу, дочка підбігає і починає лічити: вийду-не вийду…виходить, що не вийде, вона засмучується, плаче і відходить, мати її заспокоює) Доню, та не плач, прийдуть і до нашої хати старости (потім звертається до діда) Чи ти, старий, не міг полічити ті дрова, бач до сліз дочку довів (батько ніяково знизує плечима, виправдовується і виходить з хати, мати продовжує готувати святкову кутю). Оце скільки років готую кутю, а щоразу хвилююся, як вперше. Яка ж буде кутя цього року? Якщо гіркою підніметься, буде добрий рік, а якщо ямкою впаде – голодно буде. Бог дасть буде гарний рік. (до хати забігають дівчата)
  • Тітко Одарко, а Оксана піде колядувати?
  • Та он вона рюмсає, наворожила, що й цього року заміж не вийде.
  • (Одна з дівчат говорить) А я теж ворожила. Вибігаю на вулицю та як крикну перехожому: «Як Вас звати, дядьку?» А він як підскоче: «Ах ти бісове дівча, злякало!» Та й ім'я своє забув сказати.
  • (Друга дівчина говорить) А я минолого року ворожила. Кинула чобіт через ворота, щоб дізнатися, в яку сторону заміж піду, вибігаю…
  • І що?
  • Та що, довелося батькові нові чоботи мені справляти. Я й досі не знаю, кому мій один чобіт здався. Чи може хтось підшутив. Але я більше не ворожу. Оксано, виходь з нами колядувати. А то хлопці більше наколядують.
  • Добре, дівчата, після вечері вийде. (дівчата вибігають, а мати звертається до доньки) Доню, та досить вже рюмсати, йди матері допоможи на стіл зібрати, бо вже скоро зірка зійде. (Мати робить і розповідає) покладемо на стіл сінця, насипемо пшенички, щоб стіл увесь рік був багатим, на кутках часничок, щоб нечисту силу відганяв, а тепер скатертиною накриємо. От і добре, а що наша кутя? Ой яка запашна та гарна, прикрасимо її родзинками, горіхами та сухофруктами, додамо медку. Став, доню на стіл. Кутя цього року на славу вдалася! (Кладе на стіл хліб, в цей час хтось стукає у двері). Хто там? Заходьте! (Заходять діти-хрещеники)
  • Прислали батько й мати, нате Вам вечерю.
  • Ой, хрещеники мої любі прийшли! Дякую вам та батькам за вечерю.     (куштує, дає дітям гостинці, діти йдуть, а господиня продовжує збирати на стіл). Доню, став грибочки на стіл, ох і гарні цього року були грибочки, капусточку тушковану, варенички, пиріжечки, квасолька ось з цибулькою та морквичкою, картопелька, огірочки, рибка смачна. Так, що ще (рахує страви, потім згадує) ой, узвар ледь не забули! Має ж бути 12 страв, які символізують 12 апостолів. Ну тепер все. (Дивиться у вікно) Боже милостивий, вже зірка зійшла, час за стіл сідати. Прикмета говорить, якщо запізнитися на Святу Вечерю, то потім цілий рік запізнюватися будеш. Клич, доню, батька, будемо вечеряти.

(Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку і благословляє вечерю, після чого куштує кутю і роздає її родині). (Слайд 20)

До хати заходять колядники із зіркою, просять дозволу заколядувати, їм дозволяють, вони співають «Ой, радуйся, земле». Господарі обдаровують їх гостинцями.

Вчитель. Дякуємо нашим гостям за увагу. Всім веселого Різдва!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо в перші три дні свята з’являється іній на деревах – буде добрий урожай хліба.

Будуть гарні трави та хліб, якщо глибокий сніг.

Якщо вночі багато зірок, це до гарного урожаю ягід.

Весна буде холодною, якщо цей день теплий.

У цей день також прийнято миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю радість та чарівність не тільки свята, а й життя.

 

docx
Додано
8 січня 2019
Переглядів
1586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку