Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята дуже велике. Даний сценарій допоможе вчителю в цікавій формі ознайомити учнів з національними та європейськими традиціями святкування Різдва.
Позакласний захід «Різдвяні традиції»
Мета. Ознайомити учнів з традиціями святкування Різдва в різних країнах світу, поглибити знання учнів про національні Різдвяні традиції. Розвивати пізнавальний інтерес до національних та європейських звичаїв, артистизм, творчість. Виховувати повагу до національних традицій.
Обладнання. Презентація, атрибути сільської хати, страви на Святвечір.
Тип заходу. Квест.
Хід заходу.
У класі темрява. Учень говорить слова.
Минув останній день перед Різдвом. Прийшла зимова ясна ніч. Зазорилося. Місяць пишно виплив на небо посвітити добрим людям та всьому мирові, щоб весело було всім колядувати та Христа прославляти (з'являється штучний місяць).
Мороз брався дужче, як ізрання; зате кругом було так тихо, що за півверстви чулося, як рипить мороз під чобітьми. Ще жоден гурт парубоцький не проявлявся попід вікнами; тільки місяць зазирав крадькома до хат, мовби виманював дівчат, які прибиралися та чепурилися, щоб хутчій повибігати на рипучий сніг.
Тим часом чорт закрадався потихеньку до місяця (чорт крадеться і хоче вхопити місяць) і вже простяг був руку схопити його (чується стукіт і «Прислали батько й мати, ось вам вечеря». Чорт ховається). Але ж, хоч і як йому не таланило, хитрий чорт не покинув своїх витівок. Тож стережіться його. Раптом він десь вискоче та й налякає (чорт хапає когось за полу з метою налякати і втікає знову). З'являється світло.
І. Слово вчителя.
Доброго дня, діти! Я рада вітати вас сьогодні у нашій оселі (клас прибрано у стилі сільської хати). Скажіть, будь ласка, яке свято наближається? Правильно, Різдво. А які твори про Різдво ми з вами вивчали на уроках зарубіжної літератури? Отже, деякі традиції святкування Різдвяних свят ви вже знаєте. А на сьогоднішньому уроці ми дізнаємося, як святкують Різдво у різних країнах світу, а також отримаємо більше знань про національні традиції, пов’язані з Різдвом.
Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи. Значення цього свята настільки велике, що навіть хід нової історії і літочислення ведеться від Різдва Христового.
У нас на уроці присутні історики, які підготували розповідь про те, як було започатковано традицію святкування Різдва. Слово нашим гостям.
ІІ. Виступи учнів-істориків.
ІІІ. Слово вчителя.
Дякуємо нашим історикам за цікаву розповідь. А чи цікаво вам, які традиції святкування Різдва існують в інших країнах світу? Тож послухайте наших мистецтвознавців, які підготували для вас найцікавіші факти.
ІV. Виступи учнів-мистецтвознавців.
У греції перед Різдвом дерев'яний хрест щодня занурюють в освячену воду і кроплять нею будинок, щоб відігнати злих духів. Деякі люди залишають для духів їжу, а деякі підтримують вогонь 12 діб, аби духи не бешкетували. Увечері перед Різдвом прийнято подавати корж, що зветься "хліб Христа". Корж зверху прикрашається таким чином, щоб дати уяву про те, чим займаються в цій родині. А подарунки прийнято дарувати один одному першого січня. (Слайд 6)
У Нідерландах Різдво настає рано. Голландський варіант Діда Мороза - Санта Клаус - приїжджає на човні, в останню суботу листопада. Діти вірять, що він покарає усіх неслухняних хлопчиків і дівчаток. Подарунками прийнято обмінюватися п'ятого грудня, а не на Різдво. (Слайд 7)
Саме в Норвегії з'явилося різдвяне поліно, яке спалюється в каміні у Свят-вечір - напередодні Різдва. У норвежців подарунки приносить гном-ельф у вигляді козлика по імені Юлебук. Традиція прикрашати на Різдво ялинки прийшла в Норвегію з Німеччини в другій половині 19 ст. (Слайд 8)
У Польщі слухняним дітям вручають подарунки на Різдво. У переддень Різдва традиційний обід складається з 12 страв, кожна з яких символізує апостолів Христа. Головною стравою є фарширований короп з родзинками і горіхами. Іноді cтіл під скатертиною застилають cоломою, аби нагадати про те, що Ісус народився в стайні. (Слайд 9)
5.Шотландія
В Шотландії існують традиції на Різдво: спалювання різдвяного поліна, спів колядок, обмін вітальними листівками і прикрашання ялинок. На Різдво випікають вівсяні коржики. Їх роздають всім членам сім'ї рано вранці, але з'їсти її можна тільки за вечерею. Весь день треба носити їх з собою. Якщо поламав або обгриз - наступного року будеш покараний, якщо зберіг - чекай хороших новин. І, звичайно ж, на столі - смажений гусак. (Слайд 10)
6.Іспанія
В Іспанії на Різдво велика частина населення виходить на вулиці, вбравшись в національні костюми, всі співають і танцюють. А подарунків іспанцям приносять "три королі" 6 січня. Дітям, що протягом року, поводилися погано, кладуть у панчішки для подарунків вуглики. Коли годинник буде вибивати опівночі 12 разів, потрібно щоразу ковтати виноградину. Кажуть, що це приносить щастя. Іспанці готують обов'язково мигдалевий суп, медово-горіхову халву, рисову кашу, свинину, шинку, варені каштани. (Слайд 11)
В Чехії наряджають ялинки увечері 24 грудня. Спочатку дарують один одному подарунки і тільки потім сідають вечеряти всією сім'єю. У центрі столу - запечений з тмином короп. Після вечері ворожать. Найулюбленіший спосіб - на яблуках. Їх розрізають упоперек, і якщо всередині виявляється правильна зірочка з кісточок, прийдешній рік буде щасливим. (Слайд 12)
В Угорщині вечерю починають з того, що з'їдають по часточці часнику з шматком хліба, потім - по горіху і по часточці яблука, потім слідує локшина або галушки з маком, квасоля з маслом, сирні коржики, солодкі борошняні вироби, і закінчується вечеря звичайно капустяним, рідше - квасоляним супом. Головна страва столу - порося. (Слайд 13)
9.Данія
В Данії підготовка до Різдва починається за два місяці. На вулицях і площах з'являються гірлянди, червоні серця з паперу і шовку і солом'яні козли. Шведи і данці на Різдво випікають коровай у формі кабана, якого називають "святковий вепр". На початку різдвяного тижня прийнято запалювати товсту свічку. Увечері 24 грудня сідають за стіл, де стоїть традиційна качка з яблуками. (Слайд 14)
10. Німеччина
У Німеччині печуть будиночки з імбирного тіста і заселяють їх чоловічками і звірятками з чорносливу і родзинок. Перш ніж сісти за святковий стіл, діти виконують різдвяну пісеньку. Різдвяна вечеря рясна: смажений гусак і пиріг з горіхами, марципаном і родзинками. У католицьких областях в дні свят по вулицях прохоят процесії ряджених, у багатьох - страхітливий вигляд: обличчя вимазані сажею або приховані під страшними рогатими масками. (Слайд15)
11. Італія
В Італії перед Різдвом в кожному домі роблять генеральне прибирання. У святкову ніч, рівно опівночі починається Різдвяне богослужіння. Воно триває півтори години. Удома влаштовують урочисту вечерю. На столі обов'язково повинні бути чечевиця, біла квасоля, турецький горох, боби з медом, капуста, рис, зварений в мигдалевому молоці, і макарони з сардінцями в соусі з волоських горіхів. За традицією їдять освяченого гусака. Подарунки кожен член сім'ї одержує рано вранці 25 грудня. (Слайд 16)
12. Швейцарія
У Швейцарії починають готуватися до Різдва за цілий місяць. На спеціальний столик кладуть вінок з віток і кольорів і кожну неділю ставлять в нього по свічці. Поява четвертої свічки означає настання Різдва. На кожному святковому столі - традиційний лосось і особлива печеня. (Слайд 17)
13. Швеція
У Швеції напередодні Різдва йде серйозна робота. Все, що можна, заготовлюють про запас, щоб все свято можна було нічого не робити. На святковому різдвяному столі знаходяться окіст, каша, риба і особливий хліб з маслом. Прикраса столу – варений шпигований язик і смажена свиняча голова. На вечерю - смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля, кабачки, пироги з фруктами. (Слайд 18)
V. Слово вчителя.
Дякуємо мистецвознавцям за змістовні розповіді. Діти, що можна сказати про традиції святкування Різдва в різних країнах світу? Правильно, всі традиції мають як спільні, так і відмінні ознаки. Але всі вони схожі гарним настроєм, багатим столом, подарунками. А чи добре ми знаємо наші українські традиції? Давайте запросимо нашу господиню, яка розповість нам про те, як правильно святкують Різдво в Україні. (Слайд 19)
VІ. Театралізований виступ.
(До оселі заходить господиня-дівчинка в українському одязі-бідкається, метушиться, бо має багато справ)
(Господар першим сідає за стіл, запалює різдвяну свічку і благословляє вечерю, після чого куштує кутю і роздає її родині). (Слайд 20)
До хати заходять колядники із зіркою, просять дозволу заколядувати, їм дозволяють, вони співають «Ой, радуйся, земле». Господарі обдаровують їх гостинцями.
Вчитель. Дякуємо нашим гостям за увагу. Всім веселого Різдва!
Якщо в перші три дні свята з’являється іній на деревах – буде добрий урожай хліба.
Будуть гарні трави та хліб, якщо глибокий сніг.
Якщо вночі багато зірок, це до гарного урожаю ягід.
Весна буде холодною, якщо цей день теплий.
У цей день також прийнято миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю радість та чарівність не тільки свята, а й життя.