Позакласний захід "Симетрія навколо нас"

Про матеріал
Позакласний захід "Симетрія навколо нас " допоможе глибше зрозуміти тему з геометрії в 9 класі "Переміщення". Симетрія. В давнину це слово використовували як “ гармонія”, “краса”. А й справді з грецької мови воно означає «відповідність, пропорційність, подібність в розташуванні частин».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

поряд з нами. Симетрія Вчитель математики. Криворучко Тетяна Вікторівна. Базаліївський ліцей

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Симетрія - окраса світу

Номер слайду 4

Симетрія. В давнину це слово використовували як “ гармонія”, “краса”. А й справді з грецької мови воно означає «відповідність, пропорційність, подібність в розташуванні частин».

Номер слайду 5

Симетрія в природі

Номер слайду 6

Природа - дивовижний творець і майстер. Все живе в природі має властивість симетрії.

Номер слайду 7

Якщо зверху подивитися на будь-яку комаху і подумки провести посередині пряму (площину), то ліві і праві половинки комах будуть однаковими і по розташуванню, і за розмірами, і за забарвленням. Адже ми ні разу не бачили, щоб у жука або бабки, у будь-якої іншої комахи лапи ліворуч були б ближче до голови, ніж праворуч, а праве крило метелика або сонечка було б більше, ніж ліве. Такого в природі не буває, інакше б комахи не змогли б літати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Яскраво вираженою симетрією володіють листя, квіти, гілки, плоди. Дзеркальна симетрія характерна для листя, але зустрічається і у квітів.

Номер слайду 10

Симетрія, характерна для представників тваринного світу, називається білатеральною симетрією.

Номер слайду 11

Одним з різновидів кристалу є сніжинка. Форма сніжинок може бути різноманітною, але всі вони мають дзеркальну симетрію.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У живій і неживій природі симетрія зустрічається дуже часто. Це зумовлено способом існування – несиметричні комахи і птахи не змогли б літати, листочки у рослинах затіняли б одне одного. Центральна і поворотна симетріїАденовірус. Медуза

Номер слайду 14

Осьова симетрія

Номер слайду 15

Центральна, осьова і гвинтова симетрії у вимерлих найпростіших одноклітинних організмах – радіоляріях.

Номер слайду 16

Гвинтова симетрія

Номер слайду 17

Дзеркальна симетрія

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Скелет людини теж побудований за принципом симетрії, адже несиметричний опорний апарат втратив би свою нормальну функціональність.

Номер слайду 20

Симетрія у хімії

Номер слайду 21

Більшість простих молекул та кристалічних решіток мають симетрію, що проявляється у фізичних та хімічних властивостях речовин. Кристалічна решітка натрію хлориду(кухонної солі)Кристалічна решітка броміду срібла

Номер слайду 22

Проте симетрія існує і там, де її не видно на перший погляд. Фізик скаже, що всяке тверде тіло - кристал. Хімік скаже, що всі тіла складаються з молекул, а молекули складаються з атомів. А багато атомів розташовуються в просторі за принципом симетрії.

Номер слайду 23

Симетрія многогранників яскраво проявляється у структурі мінералів

Номер слайду 24

Симетрія у фізиці і техніці

Номер слайду 25

Жоден з технічних засобів – від шестерні до ракети – не працював би без симетрії!

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Симетрією володіють електромагнітні хвилі, магнітне поле. Модель ядра атома з протонами і нейтронами симетрична.

Номер слайду 28

Галактики і квазари мають симетричну будову. Магнітне поле Землі теж симетричне відносно полюсів. Галактика Молочний шлях. Найстаріша галактика А1689 В11. Їй 2,6 млдр.років. Квазари

Номер слайду 29

Симетрія в архітектурі

Номер слайду 30

Вибираючи симетричні форми, архітектори прагнули досягти природної гармонії , як ознаки стійкості та рівноваги. Тадж-Махал, Індія. Собор Паризької БогоматеріПантеон

Номер слайду 31

Храм Лотоса в ІндіїБашти Петронаса у МалайзіїЕйфелева вежа у Парижі, Франція

Номер слайду 32

Приклад використання симетрії у садово-парковому мистецтві – топіарії.

Номер слайду 33

Церква всіх святих у Києві та її план. Палац Розумовського у БатуриніДержпром, м. Харків. Палац Тарновських у Качанівці

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Симетрія у мистецтві і побуті

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Щодня у побуті ми стикаємося з проявами симетрії. Без симетрії не стояв би стілець, не трималися б окуляри, гвинт неможливо було б вкрутити.

Номер слайду 40

Килими, мереживо, витинанки, розписи на стінах та декоративному посуді, прикраси – це теж прояв досконалості через симетрію.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Симетрія в українській вишивці

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Симетрія в філології

Номер слайду 45

Симетрія літер

Номер слайду 46

Амбіграма (від лат. ambi — «подвійний», і грец. gramma — «буква») — каліграфічний візерунок, що дозволяє поєднати два різні прочитання з одного і того ж набору ліній.

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Числові амбіграми називаються сторобограмами.

Номер слайду 49

Літературним праобразом амбіграм можна вважати паліндроми — слова або фрази, які читаються однаково як зліва направо, так і справа наліво.

Номер слайду 50

Симетрія в історії

Номер слайду 51

Пізнавальну силу симетрії оцінили філософи Стародавньої Греції, використовуючи її в своїх теоріях. Так, наприклад філософ, Анаксимандр з Мілета, який жив у першій половині VI ст. до н. е., використовував симетрію в своїй космологічної теорії, де в центрі світу помістив Землю - головне, на його думку, тіло світу. Вона повинна була мати досконалу, симетричну форму, форму циліндра, а на периферії обертаються величезні вогняні кільця, закриті повітряними хмарами і дірками, які і здаються нам зірками. Земля розташована точно в центрі, і тут симетрія має сенс рівноваги.

Номер слайду 52

Леонардо да Вінчі не оминув своєю увагою і симетрію. Він розглянув рівновагу кулі, що має опору в центрі ваги: дві симетричні половини кулі врівноважують одна одну, і куля не падає. Як художник він головну увагу приділяв вивченню законів перспективи і пропорцій, за допомогою яких виявляються художні достоїнства творів мистецтва.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Ф. Клейн запропонував взяти ідею симетрії як єдиного принципу при побудові різних геометрій. Клейн розвинув свою концепцію у фізиці і механіці. Програма Клейна як завдання пошуку різних форм симетрії виходить за рамки не тільки геометрії, але і всієї математики в цілому, перетворюється в проблему пошуку єдиного принципу для всього природознавства.

Номер слайду 55

Знання збираються по краплині, як вода в долиніУкраїнське прислів’я

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку