Позакласний захід "Своя гра"

Про матеріал

«Своя гра» - це версія телегри, яка проводилась на каналі НТВ. Вона перенесена на пострадянський ґрунт із американського шоу-бізнесу і являє собою вікторину для інтелектуалів. Програма за назвою «Jeopardy!» («Ризикуй!») з'явилася в США близько 40 років тому. Гра дотепер неймовірно популярна, проводиться чемпіонами світу з «Jeopardy!». Відповідно до правил цієї гри було розроблено запитання для позакласного заходу з основ здоров"я.

Мета заходу: перевірити знання учнів з різних тем предмета, розвивати логічне мислення, уміння вибрати правильну тактику, формувати здоров'язберігаючі та екологічні життєві навички.

Перегляд файлу

Підлісна Лілія Данилівна,

вчитель біології  та основ здоров’я

Дубенського НВК «школа-гімназія»

 

«СВОЯ ГРА»

«Своя гра» - це версія телегри, яка проводилась на каналі НТВ. Вона перенесена на пострадянський ґрунт із американського шоу-бізнесу і являє собою вікторину для інтелектуалів. Програма за назвою «Jeopardy!» («Ризикуй!») з’явилася в США близько 40 років тому. Гра дотепер неймовірно популярна, проводиться чемпіонами світу з «Jeopardy!».

Логотип до гри

У чому плюс «Своєї гри» порівняно з іншими інтелектуальними іграми? Тут кожний сам за себе, тут не відсидишся за чиєюсь спиною. У людини, яка має вагому ерудицію, є можливість випробувати свої сили.

Питання для «Своєї гри» відрізняються від питань для «Що? Де? Коли?» і «Брейн-рингу». У «своїй грі» немає фальстартів, тобто відповісти можна в будь-який момент, навіть під час читання питання. У зв’язку з цим питання для «Своєї гри» сформульовані таким чином, щоби питальне, а точніше вказівне слово стояло на самому початку. У результаті питання стають схожими на твердження.

Правила гри

  1. Змагання проводиться між окремими гравцями. У «Своїй грі» традиційно беруть участь три особи.
  2. Кожний бій складається з декількох раундів. Кожний раунд складається з п’ятьох питань, об’єднаних спільною темою. Кожне питання має свій рівень складності, відповідний до номіналу в 10, 20,30,40 і 50 балів.
  3. Бали, набрані в кожному раунді, підсумовуються.
  4. Завдання гравців – дати правильну відповідь на запитання, поставлене ведучим раніше суперників. У разі виконання цих умов гравець одержує кількість балів, відповідну до номіналу питання. Якщо гравець відповідає неправильно, він одержує негативну кількість балів, відповідно до вартості питання. Якщо гравець не ризикує відповідати, він нічого не заробляє, але й нічого не втрачає.
  5. Питання в кожній темі зачитується ведучим за зростанням рівня складності.
  6. Гравець повідомляє ведучого про своє бажання відповісти на запитання, натискаючи кнопку (плескаючи в долоні). Право відповісти надається гравцеві, який першим натиснув кнопку. Гравець може повідомити про своє бажання відповідати в будь-який момент після оголошення теми  й номіналу питання. У випадку неправильної відповіді першого гравця правом відповіді може скористатися другий, потім – третій.
  7. На обмірковування кожного питання ведучий дає не більше 5 секунд.
  8. У той момент, коли гравець повідомляє про своє бажання відповісти, ведучий припиняє читати питання й приймає відповідь.
  9. Переможцем бою вважається гравець, який заробив найбільшу кількість балів.

Крім того в ході гри можуть бути спеціальні питання – «Кіт в мішку», «Питання-аукціон» і «Питання від…».

Кіт в мішку

Якщо гравцеві дістався «Кіт в мішку», він повинен передати його одному з суперників за власним вибором. Ведучий оголошує тему «Кота» (вона, як правило, не співпадає з темою вибраного питання, але може і стосуватися даної теми), а гравець який отримав питання вибирає вартість, рівну мінімальній чи максимальній в раунді (наприклад, від 10 до 50). Гравець повинен дати відповідь на запитання, мовчання прирівнюється до неправильної відповіді.

Питання, яке міститься в «Коті в мішку», можна ілюструвати певним зображенням, чи звуком. Деякі питання можуть складатися з серії з чотирьох зображень, з яких потрібно знайти відповідь на запитання. Іноді одне з зображень є орієнтуванням для гравця, а вибрати потрібно з трьох, які залишилися.

Запитання-аукціон

Запитання, на яке відповідає один гравець без боротьби за «кнопку». В передачі-оригіналі аналогічне запитання називається Double Jeopardy (Подвійний ризик) и на нього відповідає тільки гравець, який його відкрив, самостійно назвавши його вартість, яка не перевищує поточну суму на його рахунку. Можна також ввести правило торгівлі: гравці по черзі підвищували ставки, і право відповіді дістається тому гравцю, який зробив більшу ставку, при цьому ставка ва-банк (ставка, на всі очки, які має гравець), не може бути перебита більшою сумою.

Першим ставку робить гравець, який вибрав «Запитання-аукціон». Якщо сума на його рахунку менша номінальної вартості питання, то він може грати тільки на цю вартість. Потім обпитується той з двох гравців. У кого сума менша. Якщо в гравців суми рівні, то черговість визначається ведучим. Другий гравець може підвищити ставку першого гравця, чи відмовитися від торгу (пасувати). Потім розмовляють з третім, далі повертаються до першого і т.д. Гравці в будь-який момент, крім гравця, який відкрив запитання, може сказати «пас» і вибути з торгів. Ставки не мають перевищувати суми на рахунку.

«Запитання від...»

Якщо гравець відкрив «Запитання від…», то всі три гравця можуть давати відповідь на запитання. Запитання можуть задавати члени журі, або гості, які присутні на грі. Всі запитання в одній грі задає одна і та сама людина чи представники одного колективу.

Мета: перевірити знання учнів з різних тем  предмета, розвивати логічне мислення, уміння вибрати правильну тактику, формувати здоров’язберігаючі  та екологічні життєві навички.

Питання

Тема. Отруйні рослини

10. У цього представника пасльонових отруйні всі органи, у разі отруєння ним настають галюцинації («одурманення») і навіть кома. (Дурман звичайний).

20. З допомогою цієї рослини здійснив своє злодіяння дядько шекспірівського Гамлета. (Блекота)

30. Незважаючи на те що назва цієї рослини з італійської перекладається як «гарна пані», вона дуже отруйна. (Беладонна)

40. «Кіт в мішку». Яка з даних рослин не є отруйною?

1                                                       2                                           3

  1. 5

50. Гарна ягода, схожа на око птаха, викликає важке отруєння й навіть смерть. (Вороняче око)

Тема. Не хворіти!

10. Наука, яка вивчає цілющі властивості рослин. (Фармакологія)

20. Саме так називається несприятливість організму до якої-небудь хвороби. (Імунітет).

30. «Запитання від…» Саме так називається захід спрямований на попередження розповсюдження хвороби. (Карантин)

40. Саме так називається висновок лікаря про стан хворого, діагноз, а також рекомендації лікування, що записуються в історії хвороби. (Епікріз).

50. Саме так називається одноразове нагрівання рідин (здебільшого харчових продуктів) до температури, яка нижче за температуру кипіння на нетривалий час (від секунди до 30 хвилин), з метою знищення бактерій, що знаходяться в цих рідинах. (Пастеризація).

Тема. Транспортні засоби.

10. Саме цей двоколісний транспортний засіб має двигун з робочим об’ємом 50 кубічних сантиметрів і більше. (Мотоцикл)

20. Саме цей транспортний засіб, який працює на електриці, має переваги у русі, окрім виїзду з депо. (Трамвай).

30. Саме на цьому транспортному засобі можна перевозити дітей лише з 16-го віку, окрім екстрених або виняткових випадків і у супроводі 2 дорослих. (Вантажний автомобіль)

40. Цей двоколісний транспортний засіб, може розраховувати тільки на силу свого водія. (Велосипед)

50. «Кіт в мішку». Як називається транспортний засіб зображений на малюнках. (Гужовий)

 

Тема. Дорожні знаки

10. Ця група знаків призначена для інформування учасників дорожнього руху про наближення до небезпечної ділянки дороги, характер небезпеки і місце розташування небезпечної ділянки, при рухові по якій водії повинні застосувати заходів, які б відповідали конкретній дорожній ситуації. (Попереджувальні)

20. Ці знаки встановлюють черговість проїзду перехресть, перетинів окремих проїжджих частин, а також вузьких ділянок дороги. (Знаки пріоритету)

30. «Кіт в мішку». Який знак і з якої групи зайвий. (4, «Пішохідний перехід». Інформаційно-вказівний)

1                                             2                                               3

       

  1. 5

40. Ця група знаків має білий фон з червоним обрамленням і за невеликим винятком форму кола. (Заборонні)

50. Що саме встановлюють під дорожніми знаками і самостійно не застосовують. (Таблички до дорожніх знаків)

Тема. Надзвичайні ситуації природного характеру

10. Саме ця надзвичайна ситуація спричинила великі руйнування і загибель людей у Вірменіїї у 1988 році. (Землетрус)

20. Саме ця надзвичайна ситуація, яка є наслідком землетрусу, спричинила  аварію на АЕС Фукусіма-1 (Японія). (Цунамі)

30. Питання-аукціон.  Ця надзвичайна ситуація характеризується зміщенням мас гірських порід униз по схилу під дією сили земного протягування без втрати контакту із нерухомою основою на більш низький рівень. (Зсув)

40. До цієї надзвичайної ситуації може призвести швидке танення снігу, грозові дощі, сильні зливи. (Повінь, або паводок)

50. «Запитання від…» Про яку надзвичайну ситуацію йде мова.

«Шум на річці раптово припинився. Настала дивна тиша. Вода швидко піднялася футів на двадцять, відриваючи кригу від берега. Великі білі брили почали м’яко тертися об край  берега. Низька частина острова була уже затоплена. Потім течія легко понесла кригу. В міру того, як ставав швидшим її рух, зростав шум, і незабаром увесь острів стрясався від ударів крижин, які розламувалися. Притиснені до берега важезні брили, вагою у сотні тонн, піднімалися у повітря як горошини…

… З верхів’я дерева Дональд побачив , як крижана брила підхопила дрова і понесла вниз за течією. Ніби насипавшись руйнуванням, вода із кригою швидко спала до попереднього рівня і стала уповільнювати свій біг. Шум теж трішки затих, і всі почули Дональда, який кричав із свого сідала, щоб вони подивилися вниз за течією. Як і слід було очікувати, біля островів на повороті почав утворюватися затор, крига згромадилися у великий бар’єр, який простягнувся від берега до берега.

Вода прибувала до того часу, поки не вкрила увесь острів. Люди були вже до коліна у воді, а собаки пливли… Тут вода раптом зупинилася, і вже не було помітно, що вода додавалась або її кількість зменшувалася. Малюк похитав головою.

  • Нагорі тепер затор, тому вода й не прибуває. – Тепер уся справа у тому, який затор прорве першим, додав Сазерленд.
  •  Точно, - підтвердив малюк. – Якщо верхній затор прорве першим, то нам кришка. Усе змете.

… Дональд не відриваючись дивився на верхній затор і раптом дрижачим від страху голосом закричав:

  • Господи, ось воно…

… І тут Дональду довелося стати свідком видовища, яке побачити і залишитися живим не може ніхто. Біла стіна посунулася на острів. Дерева,люди, собаки були зметені, ніби десниця Господня пройшлася по лику природи. Дональд бачив усе це, а потім його сосна похитнулася, і його з силою кинуло у крижане пекло».

                 (Джек Лондон. «Там, де кінчається райдуга»)

(Льодохід – затори)

Тема. Медицина

10. Саме так називається захворювання, викликане підвищеною чутливістю організму до якої-небудь певної речовини, найбільше розповсюджене в промислових регіонах. (Алергія)

  1. Важке захворювання опорно-рухової системи, представлене викривленням хребта у фронтальній площині й скручування навколо своєї вертикальної осі, що проявляється в молодому віці й прогресує в міру росту організму. (Сколіоз)

30. «Кіт в мішку». Яке захворювання зображене на малюнках.

 Порушення апетиту (відмова від їжі), що заподіює непоправну шкоду здоров’ю, в тому числі й розвитку статевої системи. (Анорексія).

40. Ця хвороба пов’язана з порушеннями функцій організму (опорно-рухової системи, кровоносної, дихальної, травної), у зв’язку з малою руховою активністю, зниженням сили скорочення м’язів. (Гіподинамія)

50. Походження цієї хвороби в Середньовіччя пов’язували із супутником Землі. (Сомнабулізм)

Тема. Ріст та розвиток особистості

10. Цей період в житті людини означає « не має права говорити», раб, слуга. (Отроцтво)

20. Прискорення фізичного розвитку дітей, яке спостерігається останні 150 років. (Акселерація).

30. «Запитання-аукціон». Відставання людини в розвитку, яке виявляється в збереженні в дорослому віці фізичних та інтелектуальних рис. Поведінки, властивих дитячому вікові. (Інфатилізм)

40. Завдяки йому у хлопчиків відбувається інтенсивний фізіологічний розвиток, спрямований на формування фізіологічної зрілості. (Гормон тестостерон)

50. Це є результатом життя в суспільстві, результатом соціального розвитку й пристосування до спільного життя з іншими людьми. ((Соціальна зрілість)

 

Тема: Психічні процеси

10. Це стан людини, при якому вона не може зосередити увагу на певному предметі, на мові іншої людини, на своїх думках або діях. (Неуважність)

20. «Кіт в мишку». Психологічна властивість, яка об’єднує дані малюнки.

 

 

              

(Ілюзія сприйняття)

30. «Запитання від…». Сукупність прийомів і способів, що полегшують запам’ятовування й збільшують обсяг пам’яті шляхом створення штучних асоціацій. ((Мнемоніка)

40. Це властивість уваги, яка полягає у здатності упродовж тривалого часу бути зосередженим на певному предметі або на одній і тій самій справі. (Стійкість уваги).

50. Цей тип пам’яті виникає внаслідок проходження інформації від рецепторів до кори великих півкуль головного мозку чутливими нервовими шляхами. (Сенсорна, або оперативна пам’ять)

Тема: Шкідливі звички

10. Чому внаслідок застосування наркотиків найбільше страждають такі органи, як мозок, серце, нирки й печінка? (Наркотичні препарати переносяться кров’ю, тому уражаються більшою мірою ті органи, які найактивніше забезпечуються кров’ю)

20. Чому поглинання алкоголю в 1,5 разів вище в тканинах головного мозку, ніж в інших тканинах? (Спирт добре розчиняється в ліпідах – жироподібних речовинах, на які багаті нервові клітини головного мозку (це призводить до кисневого голодування й дегенерації нервових клітин))

30. «Запитання-аукціон». У своїй науковій монографії «Панацея від усіх страшних  ран і хвороб» італійський учений Середньовіччя Бенедто Стелла вихваляє чудові властивості тютюну. Так від яких же хвороб лікують тютюном? (Ні від яких (цілюща сила тютюну не більше ніж міф)

40. Чи приносить нікотин хоч якусь користь? (Так, його використовують як інсектицид – речовину, що вбиває шкідливих комах)

50. Один з багатьох синонімів п’яної людини на Русі – зюзя. Але слово «зюзя» позначало не тільки п’яницю, але й тварину. Яку? (Свиню)

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Підлісна Лілія
Додано
13 вересня 2018
Переглядів
1911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку