Позакласний захід "Відомі математики на монетах і банкнотах України та світу""

Про матеріал
Матеріал дозволить поглибити знання учнів з історії математики та з'єднати їх з вивченням грошових знаків України та світу.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

ІМ. О.С. ЄГОРОВА

 

 

 

 

 

 

Інтерактив:

«Відомі математики на монетах і банкнотах України та світу»

Кабмін схвалив проект бюджету на 2023 рік – на що підуть гроші

 

 

Оксана Соколовська

викладач математики

 

Кропивницький 2023

Методична розробка позакласного заходу з математики

Тема: Відомі математики на монетах і банкнотах України та світу

Форма проведення: інтерактив

Група: 231

Професія: кухар.офіціант

Дата проведення: 27 березня 2023 року

 

Мета: поглибити знання учнів з історії математики та з'єднати їх з вивченням грошових знаків України та світу; розширити знання про математику та її використання у житті; ознайомити з відомими математиками, їх досягненнями та з візуальними прикладами математичних понять на монетах і банкнотах України та світу; сприяти розвитку інтересу до математики.

 

Обладнання: надруковані монети та банкноти України і світу з зображеннями відомих математиків, презентація, комп'ютер, проектор.

 

Хід заходу:

 

Вступна частина (5 хвилин)

Викладач вітає учнів та пояснює мету та завдання заходу. Наголошує, що математика – це не тільки абстрактні формули, але й частина нашого повсякденного життя. Розповідає, що грошові знаки часто мають зображення відомих осіб, таких як математики. Національний банк України випустив майже три сотні ювілейних монет, об’єднаних у 23 тематичні серії, однією з найбільш визначних є серія «Видатні особистості України».

 

Основна частина (15 хвилин)

Викладач показує кілька надрукованих монет та банкнот з зображеннями математиків, розповідає про них та пропонує учням визначити їх імена.

Викладач пропонує учням переглянути презентацію із зображенням математиків на грошових знаках України та світу з коротким обговоренням про кожного математика. Він пояснює, які внески ці математики зробили в світ математики та чому їх відображено на грошових знаках.

Під час демонстрації викладач використовує презентацію та зображення грошових знаків з відображеними математиками. Він ставить питання учням та пропонує їм дізнатись більше про кожного науковця.

 

Михайло Васильович Остроградський

Народився 24 вересня 1801 р. в селі Пашенівка Кобеляцького повіту на Полтавщині.

Основні його наукові праці стосуються математичного аналізу, теоретичної механіки, математичної фізики, теорії ймовірностей. Крім того, він написав цілу низку чудових підручників з вищої та елементарної математики.

 

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p1.jpgПерша така монета номіналом 2 грн була випущена у 2001 році – до 200-річчя з дня народження видатного математика Михайла Остроградського (1801–1862). На аверсі монети в центрі зображено потік інтегральних кривих у прямокутній системі координат

Дата введення в обіг - 20.08.2001, тираж - 30 000.

 

 

Георгій Феодосійович Вороний – видатний український математик. Закінчив Прилуцьку чоловічу гімназію.

Працював головним чином в області теорії чисел. За життя вченого ним було опубліковано шість фундаментальних монографій та шість невеликих за обсягом праць. Уже перший науковий результат Георгія Вороного стосовно чисел Бернуллі (1890) виявив їхні фундаментальні властивості, вивчення яких триває досі.

 

 

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p3.jpgМонета «Георгій Вороний».

На реверсі зображено портрет Георгія Вороного (ліворуч), праворуч – діаграму Вороного, роки життя 1868/1908 і внизу півколом напис – ГЕОРГІЙ ВОРОНИЙ. На аверсі монети стилізовано зображено діаграму Вороного, вгорі – малий Державний Герб України

Дата введення в обіг - 25.07.2008, тираж - 35 000.

 

Михайло Пилипович Кравчук (1892-1942) – український математик, академік АН УРСР, доктор фізико-математичних наук, професор Київського політехнічного інституту.

Співавтор першого тритомного словника української математичної термінології.
Наукові праці стосуються алгебри, математичного аналізу, диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії функцій та інших розділів математики. Михайло Кравчук — один з засновників ЕОМ (електронно-обчислювальної машини). Його розробки американці та японці застосували на телебаченні.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p4.jpgНа реверсі зображено портрет Михайла Кравчука, а на аверсі – формули та відомий всім вислів «Моя любов – Україна і математика»

Дата введення в обіг - 20.09.2012, тираж - 15 000.

 

 

Микола Миколайович Боголюбов – український математик і механік, фізик-теоретик, засновник наукових шкіл з нелінійної механіки і теоретичної фізики. У 1924 році у п'ятнадцятирічному віці Боголюбов написав першу наукову працю, а наступного року був прийнятий безпосередньо до аспірантури. Основні праці Боголюбова з математики і механіки належать до варіаційного числення, наближених методів математичного аналізу, диференціальних рівнянь, рівнянь математичної фізики

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p5.jpg

 

Монета номіналом 2 гривні. На реверсі зображено портрет Миколи Боголюбова, а на аверсі – формули та графік.

Дата введення в обіг - 20.08.2009, тираж - 35 000.

 

 

 

 

Готфрід Вільгельм Лейбніц 1646-1716 (Німеччина - 5 марок 1966)

Готфрід Вільгельм Ляйбніц – провідний німецький філософ, логік, математик, фізик, мовознавець та дипломат. Під впливом Гюйгенса Лейбніц вивчив праці Паскаля, Грегорі та інших з інфінітезімальної геометрії, тобто питання дотичних до кривих, і виходить з ідеєю «функції», в сучасній термінології – похідної, таким чином винаходячи центральну концепцію математичного аналізу.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p12.jpg

 

Рене Декарт 1596-1650 (Франція - 100 франків 1991, 100 франків 1942).
Рене Декарт (фр. René Descartes) — французький філософ, фізик, фізіолог, математик, основоположник аналітичної геометрії. У математиці Декарт запровадив Декартову систему координат, дав поняття змінної величини і функції, ввів багато алгебраїчних позначень. У фізиці він сформулював закон збереження кількості руху, запровадив поняття імпульсу сили. Декарт — автор методу радикального сумніву в філософії, механіцизму у фізиці, предтеча рефлексології.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p101.jpg

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p102.jpg http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p103.jpg

Карл Фрідріх Гаусс 1777-1855 (Німеччина - 5 марок 1977, 10 марок 1993).

Йоган Карл Фрідріх Гаусс – німецький математик, астроном, геодезист та фізик. Характерними рисами досліджень Гаусса є надзвичайна їх різнобічність і органічний зв'язок у них між теоретичною і прикладною математикою. Праці Гаусса мали великий вплив на весь подальший розвиток вищої алгебри, теорії чисел, диференціальної геометрії, класичної теорії електрики і магнетизму, геодезії, теоретичної астрономії. У багатьох галузях математики Гаусс активно сприяв підвищенню вимог до логічної чіткості доведень.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p111.jpg

 

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p112.jpg http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p113.jpg

 

Галілео Галілей 1564-1642 (Італія - 500 лір 1982, 2000 лір 1973)
Галілео ді Вінченцо Бонаюті де Галілей – італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства. Вніс значні вдосконалення в конструкцію телескопа, а також за допомогою телескопічних спостережень довів правильність геліоцентричної теорії будови сонячної системи. Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p151.jpg

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p152.jpg http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p153.jpg

Блез Паскаль 1623-1662 (Франція - 500 франків 1969).

Блез Паскаль (фр. Blaise Pascal) – французький філософ, письменник, фізик, математик. Один із засновників математичного аналізу, теорії ймовірностей та проективної геометрії, творець перших зразків лічильної техніки, автор основного закону гідростатики. Відомий також відкриттям формули біноміальних коефіцієнтів, винаходом гідравлічного преса й шприца та іншими відкриттями. Автор знаменитих «Думок» та «Листів до провінціала», які стали класикою французької літератури.

http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p161.jpg http://www.mmf.lnu.edu.ua/images/stories/articles/190430p162.jpg

 

Практична частина (20 хвилин)

Викладач пропонує учням розв'язати кілька задач на тему математиків, які зображені на грошових знаках та задачі, що стосуються підрахунку грошей. Задачі можуть бути різного рівня складності, залежно від вікової категорії учнів.

Задачі розроблені на інтерактивних аркушах.

Учні діляться на підгрупи і виконують завдання. Команда, яка виконає завдання найкраще, отримує для заохочення додаткові бали на уроках математики.

 

  1.               Купили 3м шерстяної тканини по 12 грн за метр і кілька метрів шовку по 9 грн за метр. За шовк заплатили стільки ж грошей, як і за шерсть. Скільки метрів шовку купили?

a 5  b 4   c 3  d 6

 

  1.               Ціну на товар, який коштував 1000 грн, спочатку зменшили на 20%, а потім нову ціну збільшили на 20%. Скільки коштує товар після двох переоцінок?

a 960 грн b 900 грн  c 1000 грн  d 1260 грн

 

  1.               У який банк ви б поклали свої гроші: туди, де нараховують 14% річних, чи туди, де нараховують 16% річних.

 

a 14%  b 16%  c інша відповідь

 

  1.               У супермаркеті акція: купуєш три однакові шоколадки «Спокуса», а таку ж саму четверту супермаркет надає безкоштовно. Ціна кожної такої шоколадки – 35 грн. У безкоштовно. Ціна кожної такої шоколадки 35 грн. У покупця є 220 грн. Яку максимальну кількість шоколадок «Спокуса» він зможе отримати, узявши участь в акції?

 

a 5  b 6   c 9  d 8

 

  1.               Один банк надає кредит під 12% річних, а інший – під 17% річних. У якому банку ви б взяли кредит?

 

a 17%  b 12%

 

  1.               До кондитерської завезли 6 кг чорного шоколаду по ціні 14 грн. за 1 кг і 8 кг білого шоколаду по ціні 34 грн. за 1 кг . Скільки грошей заплатили за всю покупку?

 

a 360 грн b 356 грн  c 400 грн d 84 грн  e 272 грн

 

  1.               Вкладник поклав на рахунок у банку 5000 грн під 7 % річних. Скільки гривень буде на його рахунку через три роки?

 

a 6125,22 грн  b 6325,22 грн  c 6125 грн   d 6500 грн

 

  1.               На кондитерській фабриці розклали в коробки 840 шоколадних цукерок з горіхами, по 24 цукерки в кожну коробку, і 918 цукерок з варенням, по 18 цукерок в кожну коробку. Скільки всього коробок з цукерками підготували на фабриці?

a 74   b 86    c 54   d 89

 

  1. Перетягніть у відповідні розділи

20 грн

500 грн

2 грн

200 грн

1 грн

5 грн

100 грн

10 грн

50 грн


  1. Хто зображений на банкнотах?

 

З'єднайте правильні відповіді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заключна частина (5 хвилин)

Викладач підбиває підсумки заходу та робить висновки

Такий позакласний захід є цікавим та ефективним способом поглиблення знань учнів про математику та її застосування у житті. Він дозволяє ознайомити учнів з відомими математиками та їх досягненнями, а також з візуальними прикладами математичних понять на монетах і банкнотах України та світу. Крім того, такий захід розвиває креативне мислення та сприяє поглибленню інтересу учнів до математики.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сова Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 квітня 2023
Переглядів
1406
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку