Позакласний захід "Їжа богів"

Про матеріал

Даний матеріал дає змогу розширити уявлення учнів про один з найвідоміших продуктів людства - шоколадом; ознайомити з історією відкриття, складом продукту, технологією виробництва, лікувальними та косметичними властивостями; основними виробниками шоколадної продукції в Україні.

Завдання: навчити учнів визначати сорт шоколаду, оцінювати його якість методом дегустування; застосовувати чорний шоколад як профілактичний засіб для попередження багатьох захворювань; підвищення інтересу до вивчення хімії; ознайомлення з різноманітними професіями, які повязані із виробництвом шоколаду.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Його величність шоколад

Номер слайду 2

Історія виникнення шоколадного напою більше 3000 років тому ацтеки навчилися готувати гіркий пінний напій із зерен какао, води і перцю чилі; майя започаткували культивування дикоростучого какао-дерева, розробили методи приготування шоколаду різних видів з використанням різних добавок і компонентів; ацтеки отриманий напій називали “xokolatl”, який уславився харчовою цінністю, зміцнювальними та тонізуючими властивостями; шоколад був символом влади і багатства; какао-боби слугували еквівалентом грошей (за 100 бобів можна було купити раба!); ацтеки приписували шоколадному напоєві божественне походження.

Номер слайду 3

Христофор Колумб – перший європеєць, хто спробував у 1502 році шоколадний напій на острові Гуанжа

Номер слайду 4

Іспанець Фернан Кортес виявився більш далекогляднішим і зрозумів, що у “чоколатля” велике майбутнє

Номер слайду 5

Шокола́д (англ. Chocolate, фр. Chocolat, исп. Chocolate) — термін, що означає різні види кондитерських продуктів, які виготовляються з використанням какао - масла. Наприклад, в 100 г класичного чорного шоколаду міститься 5-6 г білків, 32-35 г жирів, 50-55 г вуглеводів, 30 мг кофеїна. В залежності від вмісту різних енергоємних елементів (головним чиномжиру та цукру) калорійність такого шоколаду коливається у межах 300-500 ккал.

Номер слайду 6

Компоненти шоколаду:(містить близько 200 різноманітних речовин)кофеїн, теобромін, танін, дубильні речовинирослинні білки, жири, вуглеводи, стеаринова кислота, поліфеноли, флавоноїдимікроелементи: Кальцій, Магній, Ферум, Натрій, Калій, Цинк, Фосфор, Купрумвітаміни: групи В, РР (нікотинова кислота), вітамін А, Е мінеральні речовини, тощо

Номер слайду 7

Какао - деревокакао-стручок

Номер слайду 8

Виробництво шоколаду. Процес починається з очищення, сортування і підсушування бобів.І етап Обсмаження Обсмаження бобів, далі охолодження, рафінування (відокремлення від оболонки) і подрібнення на какао-крупку.

Номер слайду 9

ІІ етап Подрібнення Какао-крупку ретельно подрібнюють у три стадії. Утворюється в'язка маса – какао-терте.

Номер слайду 10

ІІІ етап Пресування Какао-терте нагрівають та викладають під гідравлічний прес для вижимки жиру (какао-масла). Залишок, який містить ще 20 % масла, змелюють на порошок, який потім ретельно просіюють. Какао-масло фільтрують, пом'якшують, формують і відправляють на зберігання. ІV етап Змішування і подрібнення Какао-терте змішують із цукром , частиною какао-масла (і сухим молоком у випадку виготовлення молочного шоколаду), пасту інтенсивно розтирають до отримання однорідної маси. Після змішування маса потрапляє на подрібнення.

Номер слайду 11

V етап Конширування Конширування – це інтенсивне перемішування при високих температурах, триває близько 24 годин. Консистенція шоколаду при цьому стає більш однорідною, а смак – більш ніжним, приємним. Після обробки вносять компоненти, що залишилися по рецептурі: какао-масло і лецитин, ванілін.

Номер слайду 12

VI етап Темпорування Темпорування – заключна стадія виробництва, складний і довгий процес, який потребує великого досвіду і майстерності. Гарячу шоколадну масу потрібно охолодити в декілька етапів. При охолоджені вона кристалізується і твердне, але в залежності від умов охолодження може приймати різні форми. Темпорування необхідно для того, щоб какао-масло перейшло у найбільш стабільну форму. Для цього спочатку гарячий шоколад охолоджують до 28°С, а потім знову нагрівають до 32°С. Неправильно охолоджений шоколад може стати крупнозернистим та розсипчастим.

Номер слайду 13

VІІ етап Формування і упакування Шоколад розливають у підігріті форми. На цій стадії (в залежності від рецепту) вносять добавки: горіхи, ізюм, вафлі тощо. Після цього шоколад відправляють у холодильні камери. Тут шоколад охолоджується . Потім форми перевертають догори дном і викладають шоколад на конвеєр.

Номер слайду 14

Класифікація шоколаду. А) За вмістом сухого какао: чорний; молочний; білий. Низькосортний чорний шоколад містить до 30 % какао. Чорний шоколад середньої якості – не менше 30 % какао. Чорний шоколад вищої якості – вище 43 % какао. Низькосортний молочний шоколад – до 25 % какао, середньої якості - - не менше 25 % какао,вищої якості – від 30 до 35 % какао.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Б) В залежності від способу обробки: десертний шоколад; звичайна шоколад; пористий шоколад.

Номер слайду 17

В) В залежності від складу: шоколад без добавок; шоколад з добавками; шоколад з начинкою; шоколад діабетичний.

Номер слайду 18

Г) в залежності від форми: шоколад плитковий; шоколад порошковий;шоколад у вигляді фігур;

Номер слайду 19

Виробник. ДП „КК Рошен”ЗАТ „АВК”Компанія «Конті» ПАТ Кондитерська фабрика „Харків’янка”„Nestle-Світоч”ЗАТ „Полтавакондитер”ЗАТ „Одеса”„Крафт ФУДЗ Україна”Кондитерська фабрика «Лагода»Основні виробники шоколаду в Україні

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Шоколад – смачний лікар. Покращує роботу серцево-судинної системи: зміцнює судини і артерії, поліпшує кругообіг, нормалізує кров'яний тиск, попереджає утворення тромбів. Відновлює сили і підвищує імунітет. Знімає стрес і хандру, відчуття тривоги. Підвищує працездатність, творчу і рухову активність, прискорює обмін речовин, піднімає настрій. Вживаючи шоколад можна попередити деякі види раку, виразку шлунку і алергічні хвороби. Попереджає руйнування зубівчорнезолото

Номер слайду 22

Шоколад – смачний лікар. Стеаринова кислота прияє зниженню рівня холестерину у крові, попереджає атеросклероз. Танін регулює роботу кишечнику, виводить з організму шкідливі речовини. ЛікуєФловоноїди виконують антидіабетичну дію: сприяють засвоєнню цукру, підвищують чутливість до інсуліну. Магній допомагає засвоєнню вітаміну С, нормалізує роботу нервової та м'язової системи. Ферум запобігає розвитку анеміїСприятливо впливає на людей з нікотиновою залежністю. Целюліт Здатний замінити знеболююче. Уповільнює старіння

Номер слайду 23

Шоколад-косметолог. Шоколадна маска. Це останній писк моди в Америці. Отже приступаємо до «шоколадної» процедури. Нам знадобиться чорний, без цукру та ароматичних добавок, гіркий шоколад, звичайна плитка не підходить. Краще взяти масло какао та порошок какао. Нанесіть цю суміш на лице, крім області навколо очей, змийте через 15-20 хвилин.

Номер слайду 24

Музей шоколаду у Кельні

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Музей шоколаду у Барселоні

Номер слайду 27

Музей історії шоколаду у Празі

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Музей цукерок у місті Літітц, штат Пенсільванія

Номер слайду 30

Музей шоколаду Nestle у Мехіко

Номер слайду 31

Музей-крамниця у Санкт-Петербурзі

Номер слайду 32

Музей шоколаду у Москві кондитерської фабрики “Красный октябрь”

Номер слайду 33

Перший український музей шоколаду у місті Сімферополь

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Шоколадна мода

Номер слайду 36

Номер слайду 37

11 липня – Всесвітній День Шоколаду

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Двері школи завжди відчинені для дорогих гостей

Номер слайду 40

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
5 листопада 2018
Переглядів
1232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку