Позакласний захід "Жінки, що змінили світ"

Про матеріал

Науковець, винахідник, політик, президент, міністр, космонавт, … Слова чоловічого роду. Ми звикли вважати, що чоловіки рухають світ вперед.

Проте протягом багатьох століть жінки керували державами, боролися за права своїх народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачами.

Цей захід про представниць прекрасної статі, чиї заслуги і досі є предметом гордості всього людства.


Перегляд файлу

ШЕРШЕ ЛЯ ФАМ. Жінки, що змінили  світ.

Жінки змінювали історію, хоча історія

памˊятає тільки імена чоловіків

І ведучий

Перед Творцем схиляюся в пошані 

Й не знаю де слова подяки взяти 

За той безцінний дар, що нам спіслав він 

Й дозволив ЖІНКОЮ його назвати! 

 

ІІ ведучий

Науковець, винахідник, політик, президент, міністр, космонавт,  … Слова чоловічого роду. Ми звикли  вважати,  що  чоловіки  рухають світ  вперед.

І ведучий

Проте протягом багатьох століть жінки  керували державами, боролися за права своїх народів, робили наукові відкриття, надихали на подвиги і самі ставали першовідкривачами.

ІІ ведучий

Імена деяких, нам широко відомі, про інших - навряд чи чули, але це не робить їхні досягнення менш цінними і не настільки вагомими.

І ведучий

Про представниць прекрасної статі,   чиї заслуги  і досі є предметом гордості всього людства, ми сьогодні і поговоримо.

 

На екрані (ЖІНКИ-НАУКОВЦІ та ВИНАХІДНИКИ)

І ученьЗі  шкільної  програми   нам  відомі  імена математика  Софії Ковалевської , фізика Марії  Кюрі?????????

(На  дошці їх портрети)  Відкриттям для нас  стали імена :

Августа Ада КінгАвгуста Ада КінгАвгуста Ада Кінг – перший програміст планети.,  вдосконалила  принципобчислювальної машини, і запропонувала кілька робочих термінів, таких як «робоча комірка» і «цикл», щоміцно увійшли в лексикон програмістів тільки через сторіччя.

 

Амалія Емми НьотерАмалія Еммі Нетер 

 Альберт Ейнштейн називав її найбільш «видатним і дивовижним вченим всіх часів і народів». Еммі Нетер внесла неоціненний внесок у розвиток теорії відносності Ейнштейна, довівши зв’язок між симетрією у фізиці і законами збереження.

Хеді ЛамаррХедіЛамарр 

 При згадці імені ХедіЛамарр вираз «Розум і краса несумісні» втрачає своє колишнє значення, адже саме їй, зірці телеекрану 1930-40-х років, належить створення пристрою, що дозволяло керувати сигналом на відстані. А в нашідніцедаєможливістькористуватисямобільними телефонами, навігаторами і Bluetooth з WiFi.

Розалінд Франклін РозаліндФранклін  вперше здійснила рентгенівський дифракційний аналіз молекули ДНК і довела, що та має форму подвійної спіралі, відкрила структуруДНК – речовини, яка містить всю спадкову інформацію про людину.

Дослідження Розалінд в галузі вивчення вірусів лягли в основу сучасної структурної вірусології.

 

Марія ТелкесПрофесорМаріяТелкес – піонер в галузідослідженнясонячноїенергії. створила систему сонячногоакумулятора, , який при підвищеннітемпературиздатнийакумулювативеликукількість тепла.. Даний експериментпроклав шлях для подальшихдосліджень і ціннихвинаходів, заснованих на використаннісонячноїенергії, яка сьогодні набирає обертів.

 

Стефіні КволекУ 1964 році Стефані Кволек винайшла кевлар – перший у

 світі полімерний матеріал, в п’ять разів міцніший за сталь. В даний час кевларвикористовується як армуюче волокно в багатьох сферах промисловості, в тому числі, суднобудівній, космічній і авіаційній. Зньоговиготовляютьтроси, кузовиавтомобілів і катерів, фюзеляжілітаків і деталікосмічнихкораблів. Найвідомішим продуктом, зробленим з кевлара, є куленепробивний жилет.

 

І ведучий Якщо вас попросять назвати відомих винахідників, ви одразу ж пригадаєте Томаса Едісона, Александра Ґрема Белла чи Леонардо да Вінчі. А як щодо Мері Андерсон? Чи Енн Цукамото?

ІІ ведучий   Цілком імовірно, що їхні імена вам не відомі.   Пропонуємо вам розповідь про де  які  дивовижні винаходи. Ми користуємося ними завдяки  жінкам-новаторкам.

Ґрейс Гоппер і комп'ютер, ілюстрація1. Комп'ютернепрограмнезабезпечення — ҐрейсГоппер

Під час ДругоїсвітовоївійниҐрейсГоппердоручилипрацювати над новимкомп'ютером Mark-1.Ґрейс булаоднією з авторівкомпілятора для мовипрограмування, за допомогоюякогоможнабулоперетворюватиінструкції на код, якийзчитувавкомп'ютер. Цепришвидшилопроцеспрограмування і радикально

 

змінилоспосіброботиелектроннихобчислювальних машин.

Енн Джексон і мобільний, ілюстраціяДоктор ШирліЕнн Джексон — американськийфізик-теоретик. Завдякиїїдослідженнямвиникла система автоматичного визначення номера абонента, щотелефонує, та опціяочікуваннявиклику, коли абонент розмовляє з іншоюлюдиною.Завдякиїївідкриттям в галузітелекомунікаційнадалі стало можливимстворення портативного факсу, оптичного волокна та елементівсонячних батарей.

3. Мері АндерсонМері Андерсон і двірники для автоу1903 році отримала патент на розробку двірників для авто.Проте Андерсон ніколи не отримувалаприбуткувідсвоговинаходу, навіть коли "двірники" стали звичнимелементомконструкціїавтомобіля.

 

4. Батареї для космічнихстанцій — Ольга Д. Ґонзалес-Санабрія

Цейвинахідможездатися не найбільшпривабливим у цьому списку, але нікель-водневийакумуляторізтривалимтерміномслужби — доситьважливийвинахід, аджезавдякийомувирішили проблему живленняМіжнародноїкосмічноїстанції.

 

5. ПаніКокрейн любила приймати вдома  велику кількість гостй. Тожїйхотілосяматитаку машину, яка б мила посуд швидше за їїслужниць — і била його не так часто.Кокрейнсконструювала першу автоматичнупосудомийку, щопрацювалазавдякитиску води. Вона запатентуваласвійвинахід у 1886 році та відкрилавласну фабрику з виробництвапосудомийок.

Марі Ван Бріттан Браун і камера, ілюстраціяМедсестріМарі Ван Бриттан Браун часто доводилосязалишатисявдомасамій. У 1960-х роках зроставрівеньзлочинності, а поліціяреагувалаповільно. Тодіпані Ван Бріттан Браун розробила першу систему домашньоїбезпеки.Девайс був доволі складний.

 

HANNAHEACHUS

І ведучий

А  зараз  ми  пропонуємо  вам   відгадати  про  яких відомих  жінок  іде мова. Увага  на  екран!

Леся Українка

Вільно розмовляла сьома мовами, добре знала латинь, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов, хоч і не навчалась у школі.

Написала для молодшої сестри книжку «Стародавня історія східних народів», яка була видана як підручник у 1918 році.

Іван Франко назвав її найважливішим здобутком нашої літератури за той час.

Її справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ЫН6ТЕЛЕКТУАЛЬНА ПАУЗА\2lesya.jpg

ІІ ведучий

Валентина Терешкова

Має багато нагород не тільки від рідної країни, але і від інших держав. Її ім’ям назвали вулиці, школи, музеї і місячний кратер.

Їй було 26. Її позивний – «Чайка» – почув весь світ.

За межами планети вона провела 3 дні.

Знімки, які вона зробила коли була на орбіті, довгий час служили для вчених "лабораторією" - завдяки ним вони вивчали аерозольні шари атмосфери.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ЫН6ТЕЛЕКТУАЛЬНА ПАУЗА\chaika_3.jpeg

 

 

 

ІІ ведучий

Ліна Костенко

За першою освітою вона педагог. Другу вищу здобувала у Московському літературному інституті.

Українська письменниця-шестдесятниця, поетеса, професор Римського університету La Sapienza.

У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу, з 1963 до 1977 в Україні її твори не друкувалися.

 Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

Відмовилась від звання Героя України через те, що  для неї політичні заслуги неважливі, адже покликання письменника — лише писати.

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ЫН6ТЕЛЕКТУАЛЬНА ПАУЗА\729_486_560d40f922e48.jpg

Танок «Крила»

ВИДАТНІ  ЖІНКИ УКРАЇНИ МИНУЛОГО

І ведучий

Найкраща в світі жінка - українка!

Вона, немов калини білий цвіт!

Хоч з міста, хоч з далекої глибинки,

Талантами підкорює весь світ!

ІІ ведучий

Краса її  магічна і глибинна!

Достойна пензля визнаних митців!

Душа відкрита, щира і гостинна,

А розум мудрий, мов у мудреців!

ІНСЦЕНІЗАЦІЯ

 ( Анна Ярославна, Роксолана, княгиня Ольга, Марія Заньковецька, Маруся Чурай)

На сцені мати й донька сидять біля тина

Донька: (читає назву книги, яку тримає в руках)Видатні жінки в історії України.

Про кого ця книга, мамо ?

 Мати: В цій книжці розповідається  про мужніх жінок, які боролися, відстоювали Україну, такі,наприклад, як Анна Ярославна,велика князівна.

- Це вона була королевою Франції?

- Так. Вона донька київського князя Ярослава Мудрого .  Слава про красу й розум київської князівни полинула по всій Європі. Коли їй виповнилося 22 роки французький король Генріх І попросив її руки.

                                    (виходить Ярославна. Бублик Т.)

Ярославна - Під час вінчання я  подарувала чоловіку привезене з Києва Євангеліє.  І всі  королі Франції аж до революції 1793 року приносили клятву на цій святій книзі, навряд чи знаючи, що належала вона самому Ярославу Мудрому. 

 Мати-  Займаючи високе становище у тогочасному французькому суспільстві Анна брала діяльну участь у керуванні державою.

Ярославна - Здобути державу свою, самостійну

Ось гасло, що гріло буття.

І честь не сплямити, боротись за правду.

Віддай, якщо треба, своє життя

(На сцену виходить дівчина  в образі Марусі Чурай.  Звучить пісня «Засвіт встали козаченьки…» у виконанні учнів. Маруся зупиняється біля тину, на якому висять глечики)

Мати: В історії української культури, доню,  є чимало недосліджених сторінок, нерозкритих таємниць. Ось про поетесу та співачку Марусю Чурай ще в минулому столітті в Україні ходило чимало переказів і легенд. Марусині пісні про кохання та вроду й досі бентежать нашісерця, наповнюючиїх то смутком, то радістю.

Донька:   Цядівчина не просто так, Маруся.
Це — голос наш. Це — пісня. Це — душа

( Маруся співає пісню)

 

Донька:Мамо, а це – царівна,таке гарне вбрання…

Мати: Княгиня Ольга - легендарнажінка-правителька.Овдовівши, вона неопустила рук і довела, що сильна і незламна,мудра, розумна. Їй дісталася величезна молода держава, тому першим кроком княгині Ольги на княжому престолі було недопущення державного перевороту в Київській Русі. Єдина жінка, якій випало тримати державне кермо за тисячолітню історію держави.  

Княгиня Ольга. (Черняк М)  Я очолила державу у дуже скрутний час. .  Щоб не підбурювати народ на повстання, я змінила правила зборуданини, ставши, фактично, першим податківцем на Русі,організувалаопорніпунктикиївськоївлади (погости), що стали першими адміністративно-територіальнимиодиницями на Русі.Я першою з київськихправителівприбула до СхідноїРимськоїІмперії – Візантії – не з війною, а з миром і тим самим зробила з цієїпотужноїдержави союзника. 

Мати:А ось , доню, Марія Заньковецька. Дивовижна жінка і талановита актриса стояла біля витоків створення українського професійного художнього театру, їй першій в Україні присвоєно звання народної артистки. Вона була окрасою національної сцени, зіркою в театральному просторі на зламі 19-20 століття.

Заньковецька(Сірко): Ви пропонуєте мені поїхати з України, пропонуєте «осчастливитьвеликуюрусскую сцену». Я занадто люблю її, мою Україну, її театр, глядача, аж занадто сильно, щоб прийняти вашу пропозицію. Найкращі ролі тільки в Україні, бо люди в нас тонкого душевного почуття, розуму і сили волі. Люблю Україну. Я не одна, такі, як я, були, є і будуть. І цілі у нас єдині, і мати-батьківщина у нас одна!

(танок «Україна»)

ІІ ведучий

Ось бачите, які великі жінки були в нашій історії!

Епіграфом нашої сьогоднішньої зустрічі є слова «Жінки змінювали історію, хоча історія пам’ятає тільки імена чоловіків». А чи всі згодні з цим висловом?

(дискусія)

ІІ в.: Заждіть, я акцентувала увагу. Що це слова чоловічого роду, а не самі чоловіки.

Батьки:….

І в.:….

ІІ в.: Вважають, що влада в усьому світі належить чоловікам. але виявляється, що те, що чоловіки – кращі лідери і керівники, лише стереотипи.

Насправді, як ми тільки що переконалися, багатими країнами світу, які мають розвинену економіку, правлять жінки. Ви скажете, що це випадковість? В історії не буває випадковостей, там є тільки закономірності.

І ведучий

Я б, звісно, ще посперечався. Але тут сьогодні стільки жінок, що я боюсь бути побитим!

Давайте, краще попрацюємо в команді. Перед вами на столах лежать конверти, в яких 5 фактів, що характеризують певну історичну особу. 4 – істині, а 1 – хибний. Ваша задача з’ясувати про кого іде мова. На роздуми вам 3 хвилини. Ви можете поповнити ці матеріали своєю інформацією. Час пішов.

І ведучий

Гадаю, буде доречно сьогодні звернутися до моральних настанов цієї легендарної мудрої жінки

І учень

Люди часто бувають нерозумними, нелогічними та егоцентричними.

Все одно- прощай їх.

ІІ учень

Якщо тебе супроводжує успіх, ти наживаєш уявних і справжніх ворогів.
І все ж - добивайся успіху!

ІІІ учень

Те добро, що ти зробив сьогодні, люди часто забувають завтра.
Все одно - роби добро.

І учень

Якщо ти чесний і щирий, люди можуть обдурити тебе.
Все одно - будь чесним і щирим.
І учень

Нам не потрібні рушниці і бомби. Щоб перемогти зло, нам потрібні любов і співчуття

ІІ учень

Віддай світу найкраще, що маєш, і натомість одержиш жорстокий удар.
І все ж, віддай світу найкраще, що в тебе є!

І учень

 Те, що ти будував роками, може зруйнуватися в одну мить.
І все ж, будуй!
 

ІІ ведучий

І все ж  будуй! На  цій оптимістичній ноті , шановні, наша зустріч добігає кінця.  Бажаємо всім творчої наснаги,  здоровˊя, а жінкам – жіночого щастя, краси, вдачі.

 

І ведучий

Шерше ля фам, - говорять французи,- тобто шукайте жінку. І ми сьогодні знайшли для вас багато відомих і не дуже      жіночих імен, які дійсно змінили світ не тільки своєю красою, а й розумом.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юлія Чернявська
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 травня 2018
Переглядів
1626
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку