"Позашкільний захід з Історії 11 клас "Калейдоскоп історії""

Про матеріал

Усе далі й далі відходять грізні роки Другої світової війни. Але кожного року ми вшановуємо пам'ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для нашого щастя. Даний позашкільний захід активізує пізнавальний інтерес учнів до теми «Друга світова війна (1939-1945) », розвиває уважність, кмітливість, вміння логічно мислити, локанічно та аргументовано висловлювати свою думку як громадянина який братиме активну участь у формуванні майбутнього своєї держави.

Перегляд файлу

Звєгінцева Інна Олександрівна, вчитель історії та правознавства КЗШ І – ІІІ ст № 89, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

 

Предмет: Всесвітня історія. Історія України.

10 – 11 клас

Тема: Позашкільний захід.

 КАЛЕЙДОСКОП ІСТОРІЇ (КРАЩИЙ ЗНАВЕЦЬ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ)

Мета

Перевірити знання і вміння учнів з теми «Друга світова війна (1939-1945) », активізувати пізнавальні інтереси учнів;

Розвивати уважність, кмітливість, вміння логічно мислити, локанічно та аргументовано висловлювати свою думку;

Виховувати дух змагальності, почуття співпереживання за товариша, відповідальність за власні дії, доброзичливість і тактовність, як громадянина який братиме активну участь у формуванні майбутнього своєї держави.
Форма проведення: інтелектуально – пізнавальна гра.

Обладнання: : плакати, фотографії на воєнну тематику, мелодії воєнних років, виготовлені учнями листівки «Свято зі сльозами на очах», живі квіти, свічки, чисті аркуші паперу, ручки, картки, зображення відомих історичних діячів, музичні мелодії, вислови відомих істориків.

Хід заходу

 [Ігрове поле з 60  клітинок. У 54 квадратиків  приховані  № запитання та цифра – колір запитання відповідає блоку запитань відповідної категорії , яка відповідає 2 балів у разі правильної відповіді, у двох квадратиках міститься «перехід ходу»,в двох – призовий бонус –3 або 5 балів. І в двох – знак «?». Цей знак надає право команді поставити запитання супернику. Якщо команда – суперник дає правильну відповідь, то отримує 4 бали, якщо ні – ці бали отримує команда – автор

На початку гри розігрується право першого ходу. Це право отримує команда, яка дала найближчу до правильної відповідь. Перед грою командам пропонується 5 тем, вони на вибір можуть відкинути 2.

Якщо по ходу гри команда не дає правильної відповіді, її може дати суперник. Навіть якщо суперник дав неправильну відповідь, за ним право наступного ходу.

Все ігрове поле закрите. Кожна команда по черзі відкриває лузу та відповідає на запитання ].

 

 

 

 

 

 

 

1

 

4

1

1

5

5

1

 

1

1

2

2

3

3

 

2

2

2

6

3

 

+5

 

 

7

 

2

 

2

 

2

 

4

6

 

3

 

ПЕРЕХІД ХОДУ

1

5

4

5

 

1

3

6

5

4

7

 

8

3

3

5

9

 

8

 

4

4

6

10

6

11

 

7

6

?

3

4

?

+3

7

12

 

ПЕРЕХІД ХОДУ

4

 

Учасники: дві команди по 5 осіб.

На медіаекрані зображення пагорба слави.

На парті  колосся пшениці, автомат, український вінок, каска.

На сцену виходить учениця зі свічкою в руках, ставить її на парту.

 (Звучить мелодія «Журавлі».)

На тлі мелодії на сцену виходять ведучі

1-й ведучий. ХХІ століття… Усе далі й далі відходять грізні роки Великої Вітчизняної війни. Але кожного року ми вшановуємо пам’ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для нашого щастя.

2-й ведучий. Кожна людина зберігає в пам’яті момент свого життя, який здається їй другим народженням, переломом у всій подальшій долі. Війна живе в душах переживши її такими спогадами, що вони ніколи не зможуть забути цю війну тривалістю 1418 днів і ночей.

 

(Відео  - початку війни «22 червня 1941 початок війни» )

 

1-й ведучий. Перемога в грі   - це стрічка пам’яті , яку ми закарбуємо в своїх серцях  про ті  суворі, складні але переможні роки.

Запитання для розіграшу права першого ходу

Назвіть керівника Інституту Електрозварювання в Україні, якому було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці за визначні досягнення в галузі ( Є. Патон)

І Історична географія

Прослухайте уривок і вкажіть місто, про яке йдеться

1 «Спільно з німецькими військами вели наступ вояки 4-ї румунської армії. Це велике місто, важливий промисловий центр і порт, захищала окрема Приморська армія, підтримувана Чорноморським флотом. Бої тривали з 5- го серпня до 16-го жовтня 1941р.» (Одеса).

2. Ще в листопаді 1941р. окупаційні каральні органи одержали наказ заарештувати й знищити всіх керівників і членів оонівського підпілля. Гітлерівці заарештували 300 осіб як бандерівців , так і мельниківців. Серед страчених у Бабиному Яру – Олена Теліга, відома поетеса українського зарубіжжя. (Київ)

3. Назвіть місто, яке 22 липня 1942р. залишили радянські війська, після чого вся Україна опинилася під гітлерівською окупацією ( Свердловськ)

4. Назвіть місто, яке було центром рейхкомісаріату «Україна»  (Рівне)

5. Назвіть місто, де був оприлюднений «Акт відновлення Української держави» ( Львів)

6.Позначте назву Донецька з 1924 до 1961р.р.( Сталіно)

7. Назвіть най східнішу область, у якій діяли загони УПА. (Київська)

ІІ Військові стратегії

  1.               Назвіть операцію, яку провели радянські війська 25 грудня 1941р.- 2 січня 1942р.(Керченсько - Феодосійська).
  2.               Назвіть план гітлерівців, який передбачав перетворення України на «життєвий простір» для колонізації («Ост»).
  3.               Як німці називали свою оборону лінію на Дніпрі («Східний вал»)
  4.               В якій битві 2438 воїнів отримали звання героя Радянського Союзу (Форсування Дніпра)

ІІІ Війна в особах

Ознайомтесь із фактами біографії історичного діяча й укажіть його

1. «Роки життя – 1890-1964р.р. У 1914- 1916р.р. командир сотні УСС. У роки Української революції – організатор Галицько- Буковинського куреня Січових стрільців, начальник штабу Дійової армії УНР. Один із засновників УВО і ОУН. Після загибелі першого керівника ОУН став її керівников. Коли ОУН розкололася, очолив її помірковане крило. Помер у Люксембурзі » (А. Мельник)

2. «Роки життя 1912-1986р.р. Діяч укр.. національно – визвольного руху. Народився у Тернополі. З 1932р. – активний член ОУН. Організатор Акта 30 червня 1941р. у Львові, голова утвореного внаслідок нього Українського державного правління. За відмову анулювати згаданий акт кинутий до нацистського концтабору. З 1946р. – голова Антибільшовицького блоку народів. Помер у Мюнхені» (Я. Стецько)

3. «Роки життя  1901-1989р.р. Організатор партизанського руху під час радянсько – німецької війни. У 1941-1944р.р. – перший секретар Чернігівського, а потім Волинського підпільних обкомів, командир великого партизанського з’єднання, двічі Герой Радянського Союзу » ( О. Федоров)

4.Назвіть прізвище генерала, який очолював Український фронт у вересні 1939р. ( С. Тимошенко)

5. Виступав за тісну співпрацю з гітлерівцями у боротьбі  проти більшовиків, сподіваючись на те, що Німеччина зацікавлена у встановленні державної незалежності України ( А. Мельник)

6. Не відкидав можливості співпраці з німцями, але наполягав на  утворенні власної армії і розгортанні активної боротьби за незалежності України, спираючись на власні сили( С. Бандера)

ІV Військова дипломатія

Охарактеризуйте договори, конференції

1. Пакт Молотова – Ріббентропа

2. Радянсько – німецький договір про дружбу і кордони.

3. Кримська конференція.

4. Потсдамська конференція.

5. Тегеранська конференція.

6. ООН

V Термінологія

Дайте визначення термінам:

1. Денонсація

2. Мобілізація

3. Гетто

4. Закерзоння

5. Укажіть поняття: « Офіційна назва осіб, вивезених на примусові роботи до Німеччини та інших країн з окупованих у 1941-1944р.р.районів СРСР»(остарбайтери)

6. Рух Опору

7. Голокост

VІ  Встановити авторство

 

1.  «Війна — це коли за інтереси інших гинуть зовсім безвинні люди.»

( В.Черчилль)


2. "Відколи Земля обертається навколо сонця, поки існує холод і жара, буря і сонячне світло, доти існуватиме і боротьба. У тому числі серед людей і народів. Якби люди залишилися жити в раю, вони б погнили. Человечество стало тим, що воно є, завдяки боротьбі. Війна - природна і буденна річ. Війна йде завжди і всюди. У неї немає початку, немає кінця. Війна - це саме життя. Війна - це відправна точка".(А. Гітлер)

 

3. «Україна поруйнована, як ні одна країна в світі. Поруйновані й пограбовані всі міста. У нас нема ні шкіл, ні інститутів, ні музеїв, ні бібліотек. Загинули наші історичні архіви, загинуло малярство, скульптура, архітектура. Поруйновані всі мости, шляхи, розорила війна народне господарство, понищила людей, побила, повішала, розігнала в неволю»( О. Довженко)

 

4. «Я читав про Варшаву, Лідіце, Роттердамі і Ковентрі, але я бачив Севастополь і Ялту! І знаю, що на Землі не можуть існувати одночасно німецький мілітаризм і християнське пристойність ». (Ф. Рузвельт)

 

5.«Навіть китайська і перська армії розуміють значення зв'язку в справі управління армією, невже ми гірші за персів і китайців? Як керувати частинами без зв'язку? [...] Неможливо терпіти далі цю дикість, цю ганьбу» (Й. Сталін)

 

6.«Я вважаю, що противник дуже добре знає всю систему нашої оборони, все оперативно-стратегічне групування наших сил і знає найближчі наші можливості. Як видно, у нас серед дуже великих працівників, близьких до загальної обстановки, противник має своїх людей».(Г. Жуков)

 

7.«Ми не будемо селитися в російських містах, ми дозволимо їм розвалитися без нашого втручання. І головне — ніяких докорів сумління з цього приводу. Перед цими людьми в нас не існує ніяких зобов'язань. Ми обмежимося встановленням радіопередавача, що знаходитиметься під нашим постійним контролем. Крім того, ми дозволимо їм знати рівно стільки, скільки необхідно, щоби розуміти наші дорожні знаки і запобігти ризику бути розчавленими нашими автомобілями.». Гітлер)

 

8.«Ніякої вільної України не існує і не буде існувати, як цього домагаються деякі групи української спільноти. Метанашої діяльності - змусити українців працювати на Німеччину, а не ощасливлювати цей народ.Україна має постачати все, чого бракує в Рейху. І це завдання повинне бути виконане, незважаючи на жертви» (Е. Кох)

 

 

VІ І Картографія

(Відгай ребус та назви діяча або термін Другої світової війни)

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbac/aJcnukN6uqU.jpg

Й. Сталін

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbb6/YEJm3P78Hzs.jpg

А.Гітлер

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbc0/QOWYSC8RIUA.jpg

Операція «Багратіон»

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbca/KphmE1HO1ok.jpg

Операція «Цитадель»

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbde/-XDldWUSxic.jpg

Голокост

 

VІІІ Фотогалерея

«Світлофор»

(На парті лежать різні фото – учні відповідають на запитання показуючи історичні постаті )

  1. З переліку фото оберіть учасників Ялтинської конференції 

http://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpghttp://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpghttp://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpg

  1. З переліку фото оберіть учасників Потсдамської конференції 

http://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpghttp://images.npg.org.uk/800_800/6/6/mw49166.jpghttp://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f4/e2/66/f4e26664d483814a0f7407ba2e435428.jpg

  1. 17 вересня 1939 року Червона армія перетнула польський  кордон  і вступила в Західну Україну, оберіть фото головнокомандуючого Червоної армії

http://fb.ru/misc/i/gallery/2627/821696.jpg   С Тимошенко

4. Командувач Південно- Західного фронту та один із керівників оборони Києва

http://ic.pics.livejournal.com/mayorgb/38998430/108262/108262_800.jpg М. Кирпонос

5. Під час окупації він керував рейх комісаріатом «Україна»

Еріх Кох Е Кох

6. Один з керівників українського національного руху

https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=54328d684a67f0ac75fb10c081a11354&n=33&h=225&w=166 С. Бандера

7. Один з викладачів спецпідрозділів „Нахтіґаль“ та „Роланд“, з  1944 р. Головний Командир УПА, мав призвістко «Тарас Чупринка»

http://image.tsn.ua/media/images2/608xX/Mar2010/60cd518b38_207394.jpgР. Шухевич

 

8. Один з представників радянського руху опору, здійснив Карпатський рейд в 1944 році

http://xn--h1aagokeh.xn--p1ai/wp-content/uploads/2016/05/0706.jpg С. Ковпак

9. З  1942 року очолював УШПР

http://refs.in.ua/plani-konspekti-rozrobok-modulenih-urokiv-z-istoriyi-ukrayini/23975_html_70c3f81b.jpgТ. Строкач

10. Український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН, . оголосив  Акт проголошення Української Держави й обраний прем'єром Українського Державного Правління

Ярослав Семенович Стецько  Я. Стецько

11. З даного переліку фото оберіть історичних осіб які підписали пакт Молотова-Риббентропа

http://topblognews.ru/wp-content/uploads/2015/05/ribbentrop-molotov.jpg

12. Діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни, засновник УПА «Поліська Січ», від 16 листопада 1941 року — генерал-хорунжий (наказ № 22 ГК «Поліська Січ»).

Отаман Тарас Бульба-Боровець.jpgТ. Борове́ць псевдоніми: Тарас Бульба, Чуб, Ґонта 

Підбиття підсумків. Нагородження переможців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

ДОДАТОК № 1

VІІІ Фотогалерея

«Світлофор»

http://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpg      http://images.npg.org.uk/800_800/6/6/mw49166.jpg  http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f4/e2/66/f4e26664d483814a0f7407ba2e435428.jpg

 

http://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpg   http://www.kniga.com/books/assets/product_images/imgs/n17178.jpg  http://zhukov-marshal.narod.ru/zhukov20.jpg

 

http://fb.ru/misc/i/gallery/2627/821696.jpghttp://image.tsn.ua/media/images2/608xX/Mar2010/60cd518b38_207394.jpgОтаман Тарас Бульба-Боровець.jpg

https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=54328d684a67f0ac75fb10c081a11354&n=33&h=225&w=166Еріх Кохhttp://ic.pics.livejournal.com/mayorgb/38998430/108262/108262_800.jpg

http://xn--h1aagokeh.xn--p1ai/wp-content/uploads/2016/05/0706.jpghttp://refs.in.ua/plani-konspekti-rozrobok-modulenih-urokiv-z-istoriyi-ukrayini/23975_html_70c3f81b.jpg  Ярослав Семенович Стецько 

 

http://topblognews.ru/wp-content/uploads/2015/05/ribbentrop-molotov.jpgОтаман Тарас Бульба-Боровець.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК № 2

(РОЗДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ)

І Історична географія

 

                  Запитання                                             Відповідь

1 «Спільно з німецькими військами вели наступ вояки 4-ї румунської армії. Це велике місто, важливий промисловий центр і порт, захищала окрема Приморська армія, підтримувана Чорноморським флотом. Бої тривали з 5- го серпня до 16-го жовтня 1941р.»

 

2. Ще в листопаді 1941р. окупаційні каральні органи одержали наказ заарештувати й знищити всіх керівників і членів оонівського підпілля. Гітлерівці заарештували 300 осіб як бандерівців , так і мельниківців. Серед страчених у Бабиному Яру – Олена Теліга, відома поетеса українського зарубіжжя.

 

3. Назвіть місто, яке 22 липня 1942р. залишили радянські війська, після чого вся Україна опинилася під гітлерівською окупацією

 

4. Назвіть місто, яке було центром рейхкомісаріату «Україна» 

 

5. Назвіть місто, де був оприлюднений «Акт відновлення Української держави»

 

6.Позначте назву Донецька з 1924 до 1961р.р.

 

7. Назвіть най східнішу область, у якій діяли загони УПА.

 

ІІ Військові стратегії

Запитання

Відповідь

1 Назвіть операцію, яку провели радянські війська 25 грудня 1941р.- 2 січня 1942р.

 

2 Назвіть план гітлерівців, який передбачав перетворення україни на «життєвий простір» для колонізації

 

3 Як німці називали свою оборону лінію на Дніпрі

 

4 В якій битві 2438 воїнів отримали звання героя Радянського Союзу

 

 

 

 

 

ІІІ Війна в особах

Ознайомтесь із фактами біографії історичного діяча й укажіть його

Запитання

Відповідь

1. «Роки життя – 1890-1964р.р. У 1914- 1916р.р. командир сотні УСС. У роки Української революції – організатор Галицько- Буковинського куреня Січових стрільців, начальник штабу Дійової армії УНР. Один із засновників УВО і ОУН. Після загибелі першого керівника ОУН став її керівником. Коли ОУН розкололася, очолив її помірковане крило. Помер у Люксембурзі »

 

2. «Роки життя 1912-1986р.р. Діяч укр.. національно – визвольного руху. Народився у Тернополі. З 1932р. – активний член ОУН. Організатор Акта 30 червня 1941р. у Львові, голова утвореного внаслідок нього Українського державного правління. За відмову анулювати згаданий акт кинутий до нацистського концтабору. З 1946р. – голова Антибільшовицького блоку народів. Помер у Мюнхені»

 

3. «Роки життя  1901-1989р.р. Організатор партизанського руху під час радянсько – німецької війни. У 1941-1944р.р. – перший секретар Чернігівського, а потім Волинського підпільних обкомів, командир великого партизанського з’єднання, двічі Герой Радянського Союзу

 

4.Назвіть прізвище генерала, який очолював Український фронт у вересні 1939р

 

5. Виступав за тісну співпрацю з гітлерівцями у боротьбі  проти більшовиків, сподіваючись на те, що Німеччина зацікавлена у встановленні державної незалежності України

6. Не відкидав можливості співпраці з німцями, але наполягав на  утворенні власної армії і розгортанні активної боротьби за незалежності України, спираючись на власні сили

 

 

 

 

ІV Військова дипломатія

Охарактеризуйте договори, конференції

 

Запитання

Відповідь

1. Пакт Молотова – Ріббентропа

 

2. Радянсько – німецький договір про дружбу і кордони.

 

3. Кримська конференція.

 

4. Потсдамська конференція.

 

5. Тегеранська конференція.

 

6. ООН

 

V Термінологія

Дайте визначення термінам:

 

Запитання

Відповідь

1. Денонсація

 

2. Мобілізація

 

3. Гетто

 

4. Закерзоння

 

5. Укажіть поняття: « Офіційна назва осіб, вивезених на примусові роботи до Німеччини та інших країн з окупованих у 1941-1944р.р.районів СРСР»

 

6. Рух Опору

 

7. Голокост

 

 

VІ  Встановити авторство

( В.Черчилль, А. Гітлер,  О. Довженко, Ф. Рузвельт, Й. Сталін, Г. Жуков,

 А. Гітлер, Е. Кох)

 

                  Запитання                                             Відповідь

1.  «Війна — це коли за інтереси інших гинуть зовсім безвинні люди.»

 

2. "Відколи Земля обертається навколо сонця, поки існує холод і жара, буря і сонячне світло, доти існуватиме і боротьба. У тому числі серед людей і народів. Якби люди залишилися жити в раю, вони б погнили. Человечествостало тим, що воно є, завдяки боротьбі. Війна - природна і буденна річ. Війна йде завжди і всюди. У неї немає початку, немає кінця. Війна - це саме життя. Війна - це відправна точка".

 

3. «Україна поруйнована, як ні одна країна в світі. Поруйновані й пограбовані всі міста. У нас нема ні шкіл, ні інститутів, ні музеїв, ні бібліотек. Загинули наші історичні архіви, загинуло малярство, скульптура, архітектура. Поруйновані всі мости, шляхи, розорила війна народне господарство, понищила людей, побила, повішала, розігнала в неволю»

 

4. «Я читав про Варшаву, Лідіце, Роттердамі і Ковентрі, але я бачив Севастополь і Ялту! І знаю, що на Землі не можуть існувати одночасно німецький мілітаризм і християнське пристойність ».

 

5.«Навіть китайська і перська армії розуміють значення зв'язку в справі управління армією, невже ми гірші за персів і китайців? Як керувати частинами без зв'язку? [...] Неможливо терпіти далі цю дикість, цю ганьбу»

 

6.«Я вважаю, що противник дуже добре знає всю систему нашої оборони, все оперативно-стратегічне групування наших сил і знає найближчі наші можливості. Як видно, у нас серед дуже великих працівників, близьких до загальної обстановки, противник має своїх людей».

 

7.«Ми не будемо селитися в російських містах, ми дозволимо їм розвалитися без нашого втручання. І головне — ніяких докорів сумління з цього приводу. Перед цими людьми в нас не існує ніяких зобов'язань. Ми обмежимося встановленням радіопередавача, що знаходитиметься під нашим постійним контролем. Крім того, ми дозволимо їм знати рівно стільки, скільки необхідно, щоби розуміти наші дорожні знаки і запобігти ризику бути розчавленими нашими автомобілями.»

 

8.«Ніякої вільної України не існує і не буде існувати, як цього домагаються деякі групи української спільноти. Метанашої діяльності - змусити українців працювати на Німеччину, а не ощасливлювати цей народ.Україна має постачати все, чого бракує в Рейху. І це завдання повинне бути виконане, незважаючи на жертви»

 

VІ І Картографія

(Відгай ребус та назви діяча або термін Другої світової війни)

                  Запитання                                             Відповідь

 

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbac/aJcnukN6uqU.jpg

 

 

 

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbb6/YEJm3P78Hzs.jpg

 

 

 

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbc0/QOWYSC8RIUA.jpg

 

 

 

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbca/KphmE1HO1ok.jpg

 

 

https://pp.vk.me/c637324/v637324779/4cbde/-XDldWUSxic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c53c0eb67a07t.jpg 

ГРАМОТА

НАГОРОДЖУЄТЬСЯ

КОМАНДА

 

 

за ПЕРЕМОГУ в грі «КАЛЕЙДОСКОП ІСТОРІЇ»

 

«КРАЩИЙ ЗНАВЕЦЬ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ – 20   »

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/6302/102699435.6a9/0_89896_d7587833_S.jpg

 

 

 

Кривий Ріг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
19 лютого 2018
Переглядів
1183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку