Дослідницько-експериментальна робота
«Перевірка дієвості холодильної установки «горщик у горщику»
Актуальність: Ми настільки звикли зберігати продукти в холодильнику, що вже просто не помічаємо його функціональної корисності. А тільки уявіть собі, що ви будете робити, якщо холодильник зламається? Як зберігати продукти без холодильника?
Мета: перевірити здатність установки «горщик у горщику» зберігати низьку температуру.
Практичне значення. Установку «горщик у горщику» можна використовувати
-
як холодильник у літні дні на пікніках,
-
при поломці електричного холодильника вдома,
-
на уроках природознавства для демонстрації розвитку цвілевих грибів в залежності від температури;
-
на уроках фізики для пояснення принципу дії холодильників.
Нігерійський учитель Мохаммед Бах Абба винайшов холодильник, який працює без електрики. Холодильник «горщик у горщику» – це винахід, який зазвичай використовують в африканських країнах для збереження їжі холодною без електроенергії.
Усередині великого горщика з глини розміщують маленький горщик із глини й накривають його кришкою з тканини або глини. Простір між двома горщиками заповнюють піском. Унаслідок цього створюють ізолювальний шар навколо внутрішнього горщика. Пісок підтримують у вологому стані шляхом періодичного доливання води через однакові інтервали часу. Коли вода випаровується, температура у внутрішньому горщику знижується.
Експериментальна частина
Прилади і матеріали: 1 великий і 2 малі глиняні неглазуровані горщики без дірок, пісок, цупка волога тканина, лід, два термометри, 2 зварених яйця.
Постановка експерименту
-
Використовуємо 2 різні за величиною глиняні горщики. Переконуємось, що малий горщик поміщається у великий, а простір між ними не менше одного сантиметра з боків і трьох сантиметрів зверху.
-
Заповнюємо дно великого горщика піском на висоту, яка дозволить маленькому горщику стати врівень з великим.
-
Поміщаємо менший глиняний горщик у великій. Простір навколо меншого горщика практично повністю заповнюємо піском.
-
Заливаємо пісок холодною водою до тих пір, поки він повністю не промокне і не зможе більше поглинати воду. Заливати слід поступово, щоб вода могла ввібратися в кераміку.
-
Беремо шматок мокрої тканини і повністю накриваємо внутрішній горщик.
-
Чекаємо, щоб внутрішній горщик охолодився. Вимірюємо температуру.
-
Тримаємо холодильник «горщик в горщику» в сухому, провітрюваному місці, щоб вода могла ефективно випаровуватися назовні.
-
Регулярно перевіряємо вологість піску. Після підсихання, підливаємо в нього воду і тримаємо його добре змоченим(рис.1)
Рис.1
-
Ставимо три шматки льоду в холодильник «горщик у горщику» і три шматки у звичайний малий горщик для порівняння (контрольний). Стежимо за часом танення льоду.
Рис.2
-
Ставимо по одному вареному яйцю у холодильну установку(рис.3) і в малий контрольний горщик(рис.4).
(Рис.3)
(Рис.4)
-
Спостерігаємо за змінами через два дні (рис.5) (справа яйце з холодильної установки «горщик у горщику»)
Рис.5
Результати
Висновки
Список використаних джерел
-
Костіков І.Ю. Біологія:підручник для 6 класу. Видавн.дім «Освіта», 2014 – 256 с.,іл..
-
Фізика: Дит. енцикл. /Авт.- упоряд. Л.О.Савіна. К.: Школа, 2002. -368 с.:іл. - (Я пізнаю світ).
-
Ярошенко О.Г. Природознавство: Підруч. для 5 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: Видавництво «Світоч», 2013.- 240с. :іл.
-
uk.wikipedia.org/wiki/