ПРАКТИЧНА РОБОТА № 1 (А) Розв’язування елементарних вправ зі структури білків

Про матеріал
Біоло́гія (дав.-гр. βίος — життя, дав.-гр. λόγος — слово; наука) — система наук, що вивчає життя в усіх його проявах й на всіх рівнях організації живого, про живу природу, про істот, що заселяють Землю чи вже вимерли, їхні функції, розвиток особин і родів, спадковість, мінливість, взаємини, систематику, поширення на Землі; про зв'язки істот та їхні зв'язки з неживою природою. Біологія встановлює загальні закономірності, властиві життю в усіх його проявах.
Перегляд файлу

                              ПРАКТИЧНА РОБОТА № 1 (А)

Розв’язування елементарних вправ зі структури білків

Мета: формувати вміння розв’язувати елементарні вправи з молекулярної біології.

Що потрібно пам’ятати для розв’язування вправ

▪ Відносна молекулярна маса (Mr) білків вимірюється в атомних одиницях маси (а.о.м.) або дальтонах (Да)

▪ Відносна молекулярна маса амінокислоти – 100 а.о.м.

Вправа 1. Молекулярна маса білка каталази дорівнює 224 000 а.о.м. Скільки амінокислотних залишків є в цій молекулі? Яка кількість пептидних зв’язків між амінокислотами утворює ланцюг?

Вправа 2. Інсулін (гормон підшлункової залози) має молекулярну масу 5 610 а.о.м. Визначте, скільки аміно- і карбоксильних функціональних груп входить до його складу.

Вправа 3. Визначте молекулярну масу білка лізоциму, до складу якого входить 130 амінокислот.

Вправа 4. Молекулярна маса гемоглобіну дорівнює 68 660 Да. Всього до складу (всіх 4 субодиниць гемоглобіну) входить 602 амінокислоти. Визначте молекулярну масу гему.

Вправа 5. Гемоглобін крові людини містить 0,34% Феруму. Визначте мінімальну масу молекули гемоглобіну (молекулярну масу білка можна визначити за формулою: М = 100 × а/б, де М – молекулярна маса білка; а – атомна або молекулярна маса компонентів; б – відсотковий склад компонента).

Вправа 6. Карбоангідраза – це фермент, за допомогою якого здійснюється взаємовперетворення вуглекислого газу й карбонатної кислоти у процесах тканинного дихання. Молекули ферменту містять 0,23% Цинку. Визначте молекулярну масу карбоангідрази.

pdf
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку