Практична робота "Богдан Хмельницький як політик і людина" (презентація учня)"

Про матеріал

Практична робота "Богдан Хмельницький як політик і людина" (презентація учня)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан Хмельницький. Біографія

Номер слайду 2

Дитинство. Місцем народження вважається Суботів (нині Черкаська область, Україна, тоді Річ Посполита), як рік народження вказують або 1595 або 1596 рік. Освіту здобув у Львівській єзуїтській колегії чи в Ярославі. Мав повну сім’ю, але про них мало інформації. Батько — підстароста Михайло Хмельницький — перебував на службі у коронного гетьмана Станіслава Жолкевського, потім у його зятя Івана Даниловича. Історики мають надзвичайно мало відомостей про Михайла Хмельницького. Є версія про те, що Михайло польського походження, яку не підтримують українські історики. Роберт Маґочі у своїй історії України пише про білоруське походження Михайла Хмельницького. Мати походила з козацького роду.

Номер слайду 3

Козацька служба. Вступивши до реєстрового козацтва, Хмельницький під час одного з боїв під Москвою врятував короля Владислава, і потім той завжди прихильно до нього ставився. Повернувшись на батьківщину, брав участь у польсько-османській війні 1620-1621 років, під час якої в битві під Цецорою батько й син Хмельницькі потрапили в османський полон. Іншої думки — старший Хмельницький загинув в цій битві. Інформація про прийняття ним ісламу — міф. Батько залишився в Османській імперії, незабаром помер. Повернувшись до Суботова, Богдан був зарахований у реєстрове козацтво.

Номер слайду 4

Його діяльність. Організував повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Заснував козацькі держави – Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Протягом свого гетьманування укладав союзи зі Швецією, Московською державою, Османською Портою. Хмельницький був, свого роду, психологом.

Номер слайду 5

Перемоги!Перемоги були свідченням полководчого таланту Богдана Хмельницького. Настав сприятливий час для народних виступів за волю України. Були виграні битви під Пилявцями (1648 р.), під Зборовом (1649 р.), під Батогом (1652 р.), під Жванцем (1653 р.). Та незважаючи на поразку через ханську зраду під Берестечком (1651 р.).

Номер слайду 6

Війна проти Річі Посполитої. Національно-визвольна війна (1648-1657)Був початок нової хвилі збройної боротьби за рівність прав українців у Речі Посполитій, яка після смерті Владислава IV 20 травня 1648, переросла у Національно-визвольну війну українського народу, очолену Б. Хмельницьким. Перемоги в 1657 році у битві під Жовтими Водами, Корсунем і Пилявцями запалили всенародне повстання українського народу проти адміністрації й шляхти Речі Посполитої та її агентури в Україні.

Номер слайду 7

Думки Істориків. Великий рух народній, піднятий Хмельницьким, дав новий лад усій східній Україні. Михало Грушевський, 1913 Хмельницький став керівником Визвольної війни завдяки тому, що здобув довір’я наше. Він ріс і жив серед козацтва, розумів його прагнення й інтереси. Народні маси зустріли Хмельницького з цілковитим довір'ям, розуміючи, що він є справжнім захисником їх інтересів. Іван Крип’якевич, 1954 Він поводився так, неначе був монархом суверенної держави, й розвинув широку дипломатичну акцію на міжнародному полі для зміцнення свого становища. Дмитро Дорошенко, 1921

Номер слайду 8

Гарного дня!Використані джерела: Wikipedia. Фільм «Вогнем і мечем» 1999 рік

pptx
Додано
20 липня 2022
Переглядів
3806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку