Практична робота "Козацькі літописи- цінне історичне джерело"

Про матеріал
Козацькі літописи – цінне історичне джерело. Мета: на основі витягів із козацьких літописів XVII-XVIII ст..визначити способи та засоби, до яких вдавалися гетьмани, старшина,аби відстояти суверенітет козацької держави.
Перегляд файлу

Практична робота.

Козацькі літописи – цінне історичне джерело.

Мета: на основі витягів із козацьких літописів XVII-XVIII ст..визначити способи та засоби, до яких вдавалися гетьмани, старшина,аби відстояти суверенітет козацької держави.

 Хід заняття

Розповідь вчителя.

Найвидатнішим явищем історичної літератури першої половини 18 століття стали козацькі літописи. Козацькими називають літописи тому, що творилися вони в козацькому середовищі та оповідали про події козацької історії. 

Козацькі літописи –  умовна назва українських літописів, що під терміном “козацький” тоді розуміли “український”. До козацьких літописів відносять 3 класичні пам`ятки української історіографії  – літописи Самовидця, Григорія Граб’янки та Самійла Величка, однак їх число безумовно, більше.  Особливістю козацьких літописів було те, що їхніми творцями виступають представники козацького стану. Власне, термін “літописи” вже не цілком відповідає жанру, у якому вони працювали. Їхні твори поєднують у собі риси літопису, історичної повісті, щоденників, мемуарів і розраховані на широке коло читачів. Головна увага в козацьких літописах приділяється воєнно-політичним подіям історії України.

Літопис- історичний твір, у якому розповіді про події та факти подають за роками.

Церковнослов`янська мова-мова, яка з`явилася на Русі з прийняттям християнства.

Значення літописів:

*дають можливість дослідникам докладно прослідкувати перебіг подій Національно-визвольної війни;

*дізнатися багато цікавих фактів про ці події;

*ознайомитися з багатьма визначними діячами Національно-визвольної війни;

*вони знаменують собою перехід від літописання до власне історичної науки;

*переходять від хронологічного переліку подій в літописах до їх осмислення.

Перегляд відео  https://youtu.be/fKtgkhqJoGA?feature=shared

Практична робота учнів( Опрацювати додатковий матеріал, на основі почутого і прочитаного заповнити табличку)

Додатковий матеріал

 У першій половині XVIII ст. українська література збагатилася творами, які отримали узагальнюючу назву козацькі літописи. Козацькими їх називали тому, що вони виникали в козацькому середовищі та оповідали про події козацької доби. За змістом і формою козацькі літописи наближаються до історичних творів, оскільки їх автори, крім власних спостережень, використовували старі літописи, хроніки, щоденники, історичні праці сучасників, доступні офіційні документи, частина з яких не збереглася до нашого часу. Це зумовило особливу цінність козацьких літописів як історичних джерел.

 Більшість із них присвячена Національно-визвольній війні українського народу середини XVII ст. Зокрема, досить змістовними джерелами про ці події є «Літопис Самовидця», «Літопис Григорія Грабянки», «Літопис Самійла Величка». їх об’єднує спільна ідея утворення та зміцнення козацько-гетьманської державності України.

  

«Літопис Самовидця» — найдавніший із великих козацьких літописів. У ньому описуються події від 1648 до 1702 р. Автором літопису вважають генерального підскарбія Романа Ракушку-Романовського, військового та політичного діяча часів Руїни. Твір написаний літературною староукраїнською мовою, близькою до народної (ймовірно, у 1702 р.).

 

«Літопис Григорія Грабянки» — другий із великих козацьких літописів. Він був написаний у Гадячі в 1710 р. церковнослов’янською мовою. Твір розповідає про події від найдавніших часів до 1709 р. — поразки І. Мазепи та обрання гетьманом І. Скоропадського. Головна увага приділена перебігу подій Національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького.

 

«Літопис Самійла Величка» є найвизначнішим явищем козацького літописання. Мова твору — літературна староукраїнська. Літопис складався з чотирьох томів, які описують події від 1648 до 1700 р. Рукопис твору С. Величка дійшов до нас пошкодженим, без закінчення та з прогалинами, особливо в першій частині. Сторінки літопису вміщують десять портретів гетьманів, багато документів, поетичних текстів. Автор нерідко вкладав в уста історичних діячів свої власні думки й навіть складав для них цілі промови, тому зміст літопису потребує критичного підходу. Це джерело активно використовували не лише історики, але й літератори, наприклад Т. Шевченко.

 

Охарактеризуйте козацькі літописи, заповніть таблицю.

Характеристика козацьких літописів

 

Літопис Самовидця

Літопис

Г. Грабянки

Літопис

С. Величка

Які події охоплюють

 

 

 

Короткі відомості проавторів

 

 

 

Коротка характеристика літописів

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 квітня
Переглядів
1158
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку