Практична робота "Культурне життя поляків на території України в 19 столітті" (презентація учня)

Про матеріал
Практична робота "Культурне життя поляків на території України в 19 столітті" (презентація учня)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культурне життя поляків на території України в 19 столітті

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наприкінці XVIII ст. в усій Правобережній Україні налічувалось близько 350 тис. поляків. У цей період вони становили більшість серед пануючої поміщицької верхівки, католицького духовенства, службовців і меншою мірою — серед «чиншевої шляхти», міщан і селян. Поляки брали участь і у військово-землеробській колонізації Півдня України, заснували ряд селищ у складі поселенців козацького полку.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відчутного удару зазнало польське населення України після поразки повстання 1830—1831 рр. Царський уряд конфіскував маєтки польських поміщиків — учасників повстанського руху. Було вжито ряд репресивних заходів до польської освіти та культури. Таким чином у 30—40-х рр. XIX ст. поляки на правобережжі з панівної нації перетворилися на соціально пригнічений етнос, який у подальшому помітно зменшився кількістю. Водночас чимало поляків, що втратили маєтки, поселилися у Києві, Одесі, Харкові, Миколаєві та ін. За переписом 1897 року їх кількість становила 1,6 % населення України (без західних земель).

Номер слайду 6

Внаслідок династичної кризи у Галицько-Волинському князівстві та смерті його останнього володаря Юрія II Болеслава Тройденовича, частина території князівства з центром у Львові (Галицька Русь) протягом 1340-х рр. перейшла під владу польс. короля Казимира III. Із утвердженням його як верховного володаря у Галицькій Русі починається поставлення на уряди старост (королів. намісників) переважно вихідців з польс. етнічних територій.

Номер слайду 7

Запровадження 1434 польс. права і утворення Руського воєводства і Подільського воєводства підтвердили практику, коли воєводами, каштелянами і старостами ставали етнічні поляки або вихідці з неукр. етнічних територій. Серед привілейованої верстви кількість поляків поступово збільшувалася за рахунок як прибульців, так і місцевих зем'ян-шляхтичів, які змінювали політичну орієнтацію. Загалом у цей час поляками у політично-правному значенні називали усіх представників шляхетської верстви. У містах кількість поляків збільшувалася завдяки прибуттю нових членів міських спільнот з інших польс. міст, а також поступовій полонізації нім. міщан, що виразно видно у Львові 16 ст.

Номер слайду 8

У Західній Україні міжвоєнного періоду поляки користувалися всіма правами титульної нації. 1920–23 польс. уряди з метою посилення польс. присутності та боротьби з нац. рухами проводили політику колонізації ("осадництва") сх. воєводств, зокрема надавали землі малозаселених теренів Волині й Галичини солдатам та бажаючим цивільним (7,3 тис. осіб). Відсоток польс. населення Зх. України збільшувався і в наступні роки внаслідок колонізації та примусової полонізації укр. більшості, особливо після 1938.

Номер слайду 9

Кінець Кінець

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
20 липня 2022
Переглядів
9757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку