Практична робота. MS Access. Запити з умовами та функціями. Запити з параметрами.

Про матеріал
Матеріал містить розробку практичної роботи з вибіркового модулю "Бази даних" для 10-11 кл. Завдання підвищеної складності. Тема практичної роботи: запити з умовами та функціями. Запити з параметрами.
Перегляд файлу

Практична робота №3

Тема: запити з умовами та функціями. Запити з параметрами.

Мета: навчитися виконувати запити із умовами та із використанням різних функцій, а також створювати запити з параметрами.

Обладнання: комп’ютер зі встановленою СУБД Access.

Теоретичні відомості

1. Інформатика: бази даних (модуль для учнів 10-11 класів, рівень стандарту) автора В.Д. Руденко (розділ 3 ст. 44-64).

2. Таблиця операторів. URL: https://cutt.ly/XPdshOm.

3. Посібник із синтаксису виразів. URL: https://cutt.ly/IPddkdc.

4. Функції: Month(), Date$(), Year(). URL: https://cutt.ly/9I4CXD1.

5. Обчислення даних із використанням запиту. URL: https://cutt.ly/GPdbwLX.

6. Використання параметрів для введення даних під час виконання запиту. URL: https://cutt.ly/KPdIYqo.

Хід роботи

Для виконання практичних завдань завантажте та відкрийте базу даних КнижковийКлуб.accdb за посиланням: http://surl.li/qzoeb.

Завдання 1. Запити з умовами.

1.1 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, ВИДАВНИЦТВА, РУБРИКИ за допомогою якого виводяться відомості про книги видані в 2022 та 2023 роках. Результуючий набір записів має містити поля Назва книги, Автор, Мова, Кількість сторінок, Назва видавництва, Назва рубрики, Рік видання. Збережіть запит з ім’ям «Запит з умовою_1».

Результат запиту:

1.2 Створіть запит на основі таблиць УЧАСНИКИ_КЛУБУ за допомогою якого виводяться відомості учасників клубу прізвища яких починаються на будь яку букву від А до Л. Результуючий набір записів має містити поля ПІБ учасника, Дата народження, Номер телефону. Відсортуйте записи по полю ПІБ учасника за зростанням. Збережіть запит з ім’ям «Запит з умовою_2».

Результат запиту:

1.3 Створіть запит на основі таблиць УЧАСНИКИ_КЛУБУ, ЗАМОВЛЕННЯ за допомогою якого виводяться відомості про замовлення оформлені з 5 по 10 січня. Результуючий набір записів має містити поля Код замовлення, ПІБ учасника, Дата замовлення, Дата доставки. Збережіть запит з ім’ям «Запит з умовою_3».

Результат запиту:

1.4 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, ВИДАВНИЦТВА, РУБРИКИ за допомогою якого виводяться відомості про книги крім рубрик Класика, Дитячі, Детективи. Результуючий набір записів має містити поля Назва книги, Автор, Мова, Назва видавництва, Назва рубрики, Рік видання. Збережіть запит з ім’ям «Запит з умовою_4».

Результат запиту:

 

Завдання 2. Запити із функціями.

2.1 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, ВИДАВНИЦТВА за допомогою якого виводяться відомості про всі книги видавництва «Ранок». Результуючий набір записів має містити поля Назва книги, Автор, Назва видавництва, Рік видання. Підрахуйте кількість результуючих записів за полем «Назва видавництва». Збережіть запит з ім’ям «Запит з функціями_1».

Результат запиту:

2.2 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, ВИДАВНИЦТВА, РУБРИКИ. Результуючий набір записів має містити поля Назва книги, Автор, Назва видавництва, Назва рубрики, Рік видання, Вартість книги. Підрахуйте кількість результуючих записів за полем «Назва книги», виведіть максимальний рік видання та підрахуйте загальну суму за полем «Вартість книги». Збережіть запит з ім’ям «Запит з функціями_2».

Результат запиту:

2.3 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, ЗАМОВЛЕННЯ. Результуючий набір записів має містити поля Книги, Кількість проданих книг. Підрахуйте скільки разів учасники клубу купляли кожну книжку. Збережіть запит з ім’ям «Запит з функціями_3».

Результат запиту:

2.4 Створіть запит на основі таблиць КНИГИ, РУБРИКИ. Результуючий набір записів має містити поля Назва рубрики, Книги, Автор. Назви книг виведіть прописними літерами. Збережіть запит з ім’ям «Запит з функціями_4».

Результат запиту:

Завдання 3. Запити з параметрами.

3.1 Створіть запит з параметром, за допомогою якого вибираються назви й автори книжок за роком їх видання. Рік видання уводиться в процесі виконання запиту. Збережіть запит з ім’ям «Запит з параметром_1».

Результат запиту:

3.2 Розробіть запит з параметрами, за допомогою якого вибираються назви й вартість книжок за певного автора. Автора вводиться в процесі виконання запиту.  Збережіть запит з ім’ям «Запит з параметром_2».

Результат запиту:

3.3 Розробіть запит з параметрами, за допомогою якого виводиться вся інформація про книги певного видавництва. Збережіть запит з ім’ям «Запит з параметром_3».

Результат запиту:

docx
Додано
27 лютого
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку