Практична робота Трудове право

Про матеріал
Термін «держава» входить до наукового обігу в XVI ст. завдякивідомому італійському політичному мислителю Нікколо ді БернардоМакіавеллі (1469 - 1527 рр.).
Перегляд файлу

                                Практична робота

                                  Правознавство

                                   Трудове право

1.                 12 січня 2010 року у відділ кадрів заводу «Океан» звернувся токар 4-го розряду Анісімов В.І. із проханням прийняти його на роботу. Наказ про зарахування його на роботу був виданий 19 січня 2010 року, фактично Анісімов В.І. на прохання майстра приступив до роботи 14 січня 2010 року.

З якого числа виникли у Анісімова В.І. трудові правовідносини з заводом «Океан»?

Чи правомірний наказ про зарахування Анісімова В.І. на посаду токаря 4-го розряду?

Які документи потрібні при прийомі на роботу?

 

2.                 Пахомов, який був священиком у селі Зеленому, після звільнення його з цієї посади звернувся до суду з позовом до Єпархіального управління Української православної церкви про поновлення на роботі та стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

Суд першої інстанції провадження у справі закрив, обґрунтувавши це тим, що «позивач є священнослужителем, який стоїть на чолі релігійної громади, призначається правлячим Архієреєм на прохання віруючих відповідно до Статуту парафій (релігійного об’єднання). Оскільки діяльність священників регулюється Статутом, положення якого регулюють внутрішню діяльність релігійного об’єднання громадян, то спори з приводу призначення чи відсторонення від обов’язків настоятелів релігійних організацій суду не підвідомчі не дивлячись на наявність у них трудових книжок». Чи правильно суд першої інстанції кваліфікував відносини сторін?

Проаналізувавши Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», визначте, чи поширюється трудове законодавство на відносини праці священнослужителів.

 

 

 

 

 

3.                 ТОВ «Орбіта» звернулось до суду про зміну умов колективного договору, зокрема, зменшення встановленого розміру заробітної плати, посилаючись на те, що трудовий колектив відмовився розглядати заяву директора. Який порядок розгляду спорів пов'язаних із зміною умов колективного договору? Яке рішення має прийняти суд?

 

4.                 Касира Л. було визнано інвалідом 2-ї групи. Через тиждень роботодавець видав наказ про звільнення його відповідно до пункту 2 статті 40 КЗпП України. Чи правомірні такі дії? Дайте правовий аналіз ситуації.

 Чи можна вважати правомірним звільнення працівника за запізнення на роботу на 45 хвилин, виявлене роботодавцем через 2 місяці після вчинення даного порушення. Працівник оскаржив рішення роботодавця до суду. Зробіть ґрунтовний аналіз цієї ситуації. Які можливі правові наслідки?

 

5.                 К. домовився з директором ЗАТ «Інком» А. Бранчуком про перехід на посаду менеджера з продажу. Проте, коли він звільнився з попереднього місця роботи, А. Баранчук відмовив у прийнятті К. на роботу через те, що на пропоновану посаду судом було поновлено І. Як, на Вашу думку, можна захистити права К.?

 

6.                 За порушення трудової дисципліни головний редактор газети «Колос» звільнив з роботи бухгалтера. П. П. звернулась до суду про поновлення її на роботі і відшкодування моральної шкоди. У заяві вона пояснила, що правопорушення стались через те, що доглядає хворого батька та сама виховує сина, якому 3 роки два місяці. Яке рішення має прийняти суд?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Задачі з трудового права https://andreyjurisprudent.wixsite.com/zadachi-po-

pravu/post/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5-10%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%

D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%BB%D1%8F%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D0%B3% D0%BE-

%D1%81%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%

D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

Кодекс законів про працю України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

 

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Гавриш С.Б., Сутковий В.Л., Філіпенко Т.М.)
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку