Практична робота "Умовні оператори"

Про матеріал

Зразок виконання та оформлення практичної роботи з теми "Умовні оператори" для класів з поглибленим вивченням інформатики. Містить такі розділи: загальні уявлення про завдання, модель завдання, можливі обмеження, опис задачі на програмування, алгоритм вирішення задачі (блок-схема), вхідні та вихідні дані програми, аналіз результатів тестування.

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 02_01 

 

Тема роботи: Умовні оператори

 

Виконавець: Безкороваєва Н.В.

 

ЗАВДАННЯ РОБОТИ

Варіант завдання: 01_02

 

Завдання на розробку: Дано дійсні числа а, в, с, а0. Розв’язати рівняння . Врахувати можливість рівності коренів.

 

АНАЛІЗ ЗАВДАННЯ

 

  1. Загальні уявлення про завдання: Обчислити корні квадратного рівняння.

 

  1. Модель завдання: Дані змінні  а, в, с. Знайти корні квадратного рівняння x1, х2. Врахувати можливість рівності коренів.

 

  1. Можливі обмеження: За умовою а0.  Інші змінні мають бути довільні.

 

  1. Задача на програмування: Потрібно ввести такі змінні у розділі опису змінних var: для розрахунку: а, b, с – задамо їх дійсного типу real. Також потрібна додаткова змінна для обчислення дискримінанта d – дійсного типу real. Результат обчислення буде записаний до змінних х1, x2 також дійсного типу real. Використовуються функції корень - sqrt, степенна функція: для обчислення числа у другій ступені використовується sqr. Для вводу даних використовується оператор readln (з переходом на новий рядок), для виводу даних використовується оператор write. Для виконання обчислень використовується оператор присвоювання :=   Для виводу результатів в операторі write використовується підказка, потім виводиться сама відповідь за допомогою форматного виводу, кількість десяткових знаків 2. Використовується умовний оператор IF. Якщо дискримінант менше нуля, то рівняння немає рішень. Якщо дискримінант дорівнює 0, то рівняння має два однакові кореня. Якщо дискримінант більше 0, то рівняння має два різні кореня.

 

 

  1. Алгоритм вирішення задачі:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМИ

Вхідні дані програми: a=1, b=-4,c=4; a=1, b=-5,c=4; a=1, b=1,c=1 

Вихідні дані програми: x1=2 , x2=2; x1=4 , x2=1;  немає рішень;

 

Аналіз результатів тестування: Програма працює на тестових прикладах. При введенні значень вхідних даних, що не відповідають умові, програма видає повідомлення.

docx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
1110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку