Практична робота: “Виготовлення тимчасових мікропрепаратів та їхнє дослідження за допомогою оптичного мікроскопа”

Про матеріал
7 клас НУШ. Розроблено відповідно Модельної навчальної програми «Біологія. 7-9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Балан П. Г., Кулініч О. М., Юрченко Л. П. ). «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 06.09.2023 № 1090)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота: “Виготовлення тимчасових мікропрепаратів та їхнє дослідження за допомогою оптичного мікроскопа”

Номер слайду 2

Тема: Виготовлення тимчасових мікропрепаратів та їхнє дослідження за допомогою оптичного мікроскопа (виготовлення тимчасових мікропрепаратів шкірки луски цибулі та листка елодеї). Мета: навчитися виготовляти мікропрепарати шкірки луски цибулі, м’якоті горобини, шкірки помідора, листка елодеї, епітелію ротової порожнини тощо, розглянути виготовлені мікропрепарати за допомогою оптичного мікроскопа. Обладнання та матеріали: світловий мікроскоп, пінцети, препарувальні голки, скальпель, предметне скло, покривне скельце, фільтрувальний папір, розчин йоду, склянка з водою, цибулина цибулі ріпчастої, плоди горобини, томатів, листки елодеї тощо

Номер слайду 3

Хід роботи І. Виготовлення тимчасового мікропрепарату та його дослідження за допомогою оптичного мікроскопа Підготуйте мікроскоп до роботи. Згадайте правила роботи з мікроскопом!!!

Номер слайду 4

2. Виготовте мікропрепарат шкірки м’ясистої луски цибулі, дотримуючись такої послідовності дій: по центру предметного скла нанесіть піпеткою краплину води; розріжте цибулину скальпелем, відділіть одну соковиту луску; із внутрішнього боку луски зніміть пінцетом тоненьку шкірочку (маленький шматочок) і покладіть у краплину води; розправте її пінцетом; нанесіть на шкірочку краплину розчину йоду (якщо цибулина має фіолетове забарвлення, підфарбовувати мікропрепарат розчином йоду не потрібно); візьміть покривне скельце, поставте його ребром на край краплі й накрийте ним шкірку цибулі; фільтрувальним папером вберіть надлишок води з мікропрепарату, приклавши його до краю покривного скельця.

Номер слайду 5

3. Мікропрепарат покладіть на предметний столик мікроскопа. Розгляньте мікропрепарат за малого збільшення мікроскопа. Знайдіть у клітині оболонку, цитоплазму, ядро, вакуолю.

Номер слайду 6

4. Замалюйте 5–6 клітин шкірки цибулі. На малюнку позначте клітинну оболонку, цитоплазму, ядро, вакуолю.

Номер слайду 7

Висновки І: У результаті спостереження виготовленого мікропрепарату шкірки луски цибулі під оптичним мікроскопом ми встановили, що рослинний організм складається з _____________________. Клітина луски цибулі зовні оточена __________________________. Усередині клітини міститься ___________________. За малого збільшення мікроскопа видно темне кулясте ___________, що є носієм спадкової інформації, а також порожнину, заповнену клітинним соком ______________.

Номер слайду 8

ІІ. Виготовлення тимчасового мікропрепарату клітин листка елодеїПереглянути відео досліду (до 1хв. 26с.). Замалюйте 2–3 клітини листка та підпишіть: 1 – клітинна оболонка; 2 – цитоплазма; 3 – ядро; 4 – вакуоля; 5 – хлоропласти.

Номер слайду 9

Висновки ІІ: У результаті спостереження виготовленого мікропрепарату клітини листка елодеї під оптичним мікроскопом ми встановили, що рослинний організм складається з _____________________. Клітина елодеї зовні оточена __________________________. Усередині клітини міститься ___________________. За малого збільшення мікроскопа видно темне кулясте ___________, що є носієм спадкової інформації, а також порожнину, заповнену клітинним соком ____________, та зелені пластиди _________________________

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
2 лютого
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку