Практична робота: Виготовлення закладки 5- 6 клас

Про матеріал
Закладка — смужка тонкого матеріалу (паперу, тканини), призначена для позначення необхідного місця в книжці, зошиті, альбомі шляхом закладання між сторінками. Закладка, яка виготовлюється у процесі видання книги і є частиною її конструкції, називається лясе. Закладка буває різних видів — паперова, картонна, лясе, тканинна, вишивана та інші. Є різні способи їх виготовлення. На жаль, закладки втрачають свою популярність через те, що більшість людей віддають перевагу "екранам", а не книжкам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закладки для книг. Практична робота

Номер слайду 2

Із винаходом у XV ст. книгодрукування відношення до книги поступово змінювалось. Закладка в ній була ще випадковим елементом, хоча все частіше виконувала не лише практичну, а й естетичну функцію. Саме тому найпоширенішими були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних гладких чи візерункових тканин, плетені шнури. Основне призначення закладки полягало в тому, щоб якомога швидше знайти потрібну сторінку та сприяти кращому збереженню книги. Вже з часів рукописної книги закладка виконувала і естетичну функцію. Майстри часто продумували дизайн закладки у відповідності з переплетенням книги.

Номер слайду 3

В історії назавжди залишиться закладка, яку подарував в 1584 році Кристофер Баркер, друкар королівського двору (і за сумісництвом продавець тканин), англійській королеві Єлизаветі І . У XVII ст. на Заході та в Росії поширився тип закладок, що являв собою конструкцію з кількох стрічок, прикріплених до якогось предмета. Це міг бути ґудзик, обшитий тканиною, дерев’яна котушка та ін.

Номер слайду 4

До середини XIX ст. палітурно незалежні закладки стали предметом колекціонування. Як правило, колекціонерів у першу чергу приваблювали закладки домашнього виробництва – стрічки і канва, прикрашені ручною вишивкою чи аквареллю з прошивкою. Після 1860 року розпочалось масове виробництво закладок. В 20-30-ті роки ХХ ст . поряд із екзотичними матеріалами все частіше стали використовувати сталь, шкіру, різновиди пластмаси.

Номер слайду 5

В 1991 році в німецькому місті Дуйсбург відкрився перший в світі Музей книжкових закладок. В його зібранні понад 10 000 одиниць зберігання із 50 країн світу, які наочно показують еволюцію книжкових закладок із кінця ХІХ ст. до нашого часу.

Номер слайду 6

Щоб відкрити без вагання У підручнику сторінку —Необхідно для читання,Де чомусь зробив зупинку,Щоб завдання пам’ятати,Сторінок не загинати,Зайвий раз їх не гортати,Щоб завжди книжки тримати. У належному порядку,Треба в них постійно мати. Отаку зручну закладку.

Номер слайду 7

Скріпки. Види закладок

Номер слайду 8

скрапбукінг

Номер слайду 9

в'язані закладки

Номер слайду 10

з фетру

Номер слайду 11

паперові закладки

Номер слайду 12

зі спеціальної фурнітури

Номер слайду 13

з полімерної глини

Номер слайду 14

Цікаві закладки для друзів або для себе можна зробити власноруч з абсолютно різних матеріалів. Такі дрібниці завжди будуть приємні, особливо якщо ви перебуваєте далеко. Акуратне поводження з книгами та журналами – запорука їх збереження і довголіття. І наявність закладок – одна з таких простих, але ефективних заходів продовжити життя книзі. Тим часом часто доводиться спостерігати, як улюблені книги псуються від того, що немає в будинку закладок. Давайте покладемо цьому край!

Номер слайду 15

Різноманітність світу закладок для книг. Закладки в’язані гачком та спицями

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вишиті закладки

Номер слайду 20

Вишиті закладки

Номер слайду 21

Вишиті закладки

Номер слайду 22

Закладки з паперу та картону

Номер слайду 23

Закладки з текстильних матеріалів

Номер слайду 24

Закладки з текстильних матеріалів

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Закладки минулого

Номер слайду 27

Закладки із тканин, які потребували багато витрат

Номер слайду 28

Закладки масового виробництва(60 рока ХІХ ст.)

Номер слайду 29

Закладки масового виробництва(60 рока ХІХ ст.)

Номер слайду 30

На межі ХІХ –ХХ ст. з’являються металеві закладки

Номер слайду 31

Сучасні закладки

Номер слайду 32

Сучасні закладки

Номер слайду 33

Сучасні закладки для книг

Номер слайду 34

Сучасні закладки для книг

Номер слайду 35

Сучасні закладки для книг

Номер слайду 36

Сучасні закладки для книг

Номер слайду 37

Практична робота. Виконати проектування закладок методом фантазування

Номер слайду 38

Номер слайду 39

1. Виконай необхідні для майбутнього роботи малюнки, схеми, викрійки, варіанти оздоблення, шаблони.  (використай папір у клітинку, міліметровий папір, картон)         2. Визнач, які матеріали потрібні тобі для роботи та їхню кількість.3. Визнач, які інструменти та пристосування потрібні тобі для роботи.4. Визнач, які технологічні операції будуть необхідні для виконання проекту. Ознайомся із правилами їх виконання.5. Під час виконання технологічних операцій обов’язково дотримуйся правил безпечної роботи. 6. Виконай технологічні операції з виготовлення виробу згідно складеного плану.

Номер слайду 40

Для виготовлення закладки-куточка нам знадобиться:— синій фетр з білими зірочками;— рожевий фетр в білий горошок;— однотонний білий, жовтий і червоний фетр;— ножиці;— нитки білого, синього, рожевого, жовтого і чорного кольорів;— голка. Порядок виготовлення закладки-куточка з сердечками1. Намалюємо на папері рівнобедрений прямокутний трикутник зі сторонами 14 см і виріжемо його — це буде основна деталь закладки. Для прикраси закладки виріжемо декоративні елементи — зайчика, сердечко і подвійне сердечко. Ще потрібно вирізати з паперу смужку довжиною 20 см, один край смужки потрібно зробити рівним, а другий — хвилястим.

Номер слайду 41

2. Покладемо паперовий трикутник на червоний однотонний фетр, обведемо трикутник ручкою або олівцем і виріжемо по намальованому контуру. Це буде нижня частина закладки.3. Фігурку зайчика виріжемо зі звичайного однотонного білого фетру. Тепер всі деталі закладки вирізані, можна починати її зшивати. 4. Візьмемо синій трикутник із зірочками і докладемо до нього фігурку зайчика, вирізану з однотонного білого фетру. У день в голку білу нитку і приший зайчика короткими наметочним стежками.5. Візьмемо смужку з хвилястим краєм, вирізану з рожевого фетру в білий горошок. Докладемо смужку до синього трикутника так, як показано на фото. У день в голку синю нитку і приший смужку до трикутника наметочним швом.6. Підготовлену деталь з сердечками докладемо до синьої деталі і приший жовтими наметочним стежками.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

https://www.youtube.com/watch?v=on4g3 PWgv6g. Закладка для книг из фетра«МИШКА" "Совушка"

Номер слайду 44

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!ТВОРЧИХ УСПІХІВ!!!https://www.youtube.com/watch?v=VL7 ORBDid. Rw

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
4953
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку