Завдання 1. Виявлення крохмалю у твердих продуктах харчування та фруктах. Матеріали: варена картопля, відварений рис, лимон, яблуко, борошно. Реактиви: спиртовий розчин йоду та вода. Хід виконання завдання: 1. Варену картоплю, рис, яблуко, лимон розітріть окремо ложкою.2. Помістіть в окремі стаканчики, також до борошна додайте води.3. Додайте до кожного стаканчика води та перемішайте.4. Додайте до кожного стаканчика по 1 – 2 краплині йоду.5. Визначте стаканчики, в яких спостерігається синє забарвлення, яке свідчить про наявність крохмалю.
Завлання 2. Виявлення жиру в насінинах рослин. Матеріали: насіння соняшника, ядро горіха.1. Загорніть окремо у папір насіння соняшника без луски, ядро горіха.2. Розітріть їх качалкою чи молотком.3. Подивіться наявність жирних плям на папері.4. Чи підтверджують дослідження наявність жиру у насінні?
Дослід 3. Виявлення органічних кислот. Перевірте на наявність кислоти такі продукти: кефір, лимонний сік або яблучний. Підтвердіть, що у розсолі від сквашених ( або маринованих огірків) є органічна кислота. У вас немає індикаторного паперу, але вдома є питна сода, кухонна сіль. Яка з перелічених речовин реагує з кислотами з виділенням вуглекислого газу? Виконайте дослід. Опишіть ваші спостереження.
Гліцерин застосовується в багатьох областях. Наприклад, в медицині та у виробництві фармацевтичних препаратів. Використовують гліцерин для розчинення ліків, підвищення в'язкості рідких препаратів, запобігання від висихання кремів, паст, мазей, і від змін при ферментації рідин. Гліцерин має антисептичні властивості. Гліцерин використовується як харчова добавка Е422 для поліпшення консистенції у виробництві кондитерських виробів, для запобігання просідання шоколаду, збільшення обсягу хліба. Додавання гліцерину зменшує час зачерственія хлібних виробів, а макарони робить менш клейкими. Гліцерин також використовується у виробництві безалкогольних напоїв. Екстракт, приготований на основі гліцерину, в розведеному стані додає напоям «м'якість».