Практична робота "Виявленнея органічних речовин у харчових продуктах

Про матеріал
Цілі уроку: продовжити формування навичок роботи з хімічними речовинами й лабораторним устаткуванням; перевірити знання техніки безпеки під час роботи в кабінеті хімії; освоїти основні методи виявлення органічних сполук у харчових продуктах і закріплення якісних реакцій,визначити рівень засвоєння знань про хімічні властивості класів органічних сполук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота 4 Виявлення органічних сполук у харчових продуктах

Номер слайду 2

Обладнання: спиртовий розчин йоду, макаронні вироби, харчова сода, сік лимона, зерна рису.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Завдання 1. Виявлення крохмалю у твердих продуктах харчування та фруктах. Матеріали: варена картопля, відварений рис, лимон, яблуко, борошно. Реактиви: спиртовий розчин йоду та вода. Хід виконання завдання: 1. Варену картоплю, рис, яблуко, лимон розітріть окремо ложкою.2. Помістіть в окремі стаканчики, також до борошна додайте води.3. Додайте до кожного стаканчика води та перемішайте.4. Додайте до кожного стаканчика по 1 – 2 краплині йоду.5. Визначте стаканчики, в яких спостерігається синє забарвлення, яке свідчить про наявність крохмалю.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}продуктзабарвлення. Наявність крохмалю. Відварена картопля. Відварений рисяблуколимонборошно. Оформити результатипроведеного дослідження в вигляді таблиці.

Номер слайду 7

Завлання 2. Виявлення жиру в насінинах рослин. Матеріали: насіння соняшника, ядро горіха.1. Загорніть окремо у папір насіння соняшника без луски, ядро горіха.2. Розітріть їх качалкою чи молотком.3. Подивіться наявність жирних плям на папері.4. Чи підтверджують дослідження наявність жиру у насінні?

Номер слайду 8

Дослід 3. Виявлення органічних кислот. Перевірте на наявність кислоти такі продукти: кефір, лимонний сік або яблучний. Підтвердіть, що у розсолі від сквашених ( або маринованих огірків) є органічна кислота. У вас немає індикаторного паперу, але вдома є питна сода, кухонна сіль. Яка з перелічених речовин реагує з кислотами з виділенням вуглекислого газу? Виконайте дослід. Опишіть ваші спостереження.

Номер слайду 9

Гліцерин застосовується в багатьох областях. Наприклад, в медицині та у виробництві фармацевтичних препаратів. Використовують гліцерин для розчинення ліків, підвищення в'язкості рідких препаратів, запобігання від висихання кремів, паст, мазей, і від змін при ферментації рідин. Гліцерин має антисептичні властивості. Гліцерин використовується як харчова добавка Е422 для поліпшення консистенції у виробництві кондитерських виробів, для запобігання просідання шоколаду, збільшення обсягу хліба. Додавання гліцерину зменшує час зачерственія хлібних виробів, а макарони робить менш клейкими. Гліцерин також використовується у виробництві безалкогольних напоїв. Екстракт, приготований на основі гліцерину, в розведеному стані додає напоям «м'якість».

Номер слайду 10

Дослід 4. Виявлення білків. Додайте до 3 – 4мл молока кілька крапель етилового спирту. Що спостерігаєте?. Чи відбулося осідання білків, які містились в молоці?

Номер слайду 11

Загальні висновки: Освоїли основні методи виявлення органічних сполук у харчових продуктах; ознайомилися з основними призначенням їхнього використання; спостерігати і порівнювати результати дослідів і робити висновки, встановлювати причинно – наслідкові зв’язки.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
15 червня 2020
Переглядів
9753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку