Презентація на тему: "Місце хімії серед наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу"

Про матеріал
Презентація на тему: "Місце хімії серед наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу" може бути використана на уроках хімії у 9 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколо так багато цікавого

Номер слайду 2

Місце хімії серед наук про природу, її значення для розуміння наукової картини світу

Номер слайду 3

Класифікація наук Інтелектуалістика. Природознавство Культорологія Праксеологія Як предмет використовує світ ідей, поняття про числа, фігури, цінності. До таких наук відносять математику, філософію, теологію. Інтелектуальні науки не ставлять перед собою жодної практичної мети, «не турбує», будуть застосовувати їхні результати чи ні. Предмет – природа, жива та нежива. Виникає в процесі зіткнення людини з природою. Основа –досвід, який одержують під час безпосереднього вивчення об’єктів або явищ. Цей досвід неможливо отримати лише міркуваннями. Поєднує суспільні й історичні науки. До них відносять соціологію, історію, етнографію. Об’єднує науки, що спрямовані на практичне застосування, їх ще називають прикладними. Наприклад фізика, математика, хімія, психологія, економіка, педагогіка, політологія, юриспруденція. На відміну від природознавства, праксеологія суб’єктивна - застосування природничих знань може бути взаємно протилежним. Наприклад, хімічні знання можуть бути використані для створення сучасних ліків або, навпаки, хімічної зброї

Номер слайду 4

Місце хімії серед наук про природу. Хімія відіграє провідну роль поміж природничих наук за своїм значенням в економіці та в нашому повсякденному житті…Без неї не відбуваються чудеса техніки, досягнення медицини, опанування космосу. Жан-Марі Лен,Лауреат Нобелівської премії

Номер слайду 5

Місце хімії серед наук про природу. Хімія є складовою природознавства, яке інтегрує наукові знання про будову та властивості неживих і живих природних об'єктів і процесів. Разом з іншими природничими науками, вона сприяє системному сприйняттю та вивченню природи, дає змогу зрозуміти структуру мікросвіту, пояснити його прояв у вигляді речовини або фізичного поля. Вивчаючи хімію впродовж трьох років, ви ознайомилися з неорганічними й органічними речовинами, які відіграють неоціненну роль у житті людини.

Номер слайду 6

Природничі науки

Номер слайду 7

Немає чіткої межі між перетвореннями фізичними й хімічними. Природа єдина, тому ми завжди повинні пам’ятати про те, що неможливо розібратися в улаштуванні навколишнього світу, заглибившись лише в одну з галузей людського знання. Між природничими науками немає чітких меж. Відкриття й вивчення властивостей нових видів атомів колись було прийнято вважати завданням хіміків. Однак вийшло так, що з відомих на сьогодні видів атомів частина відкрита хіміками, а частина — фізиками. Це лише один з багатьох прикладів «відкритих кордонів» між фізикою та хімією.

Номер слайду 8

Розміри природних об’єктів і науки, що їх вивчають

Номер слайду 9

Природні об’єкти, що утворюють поверхню Землі, вивчає фізична географія. Розміри таких об’єктів — від кількох метрів (наприклад, ширина річки) до 40 тис. км (довжина земного екватора). Складовими хімічних речовин, своєрідними «цеглинками», з яких вони побудовані, є хімічні частинки, а це насамперед атоми й молекули. їхні розміри перебувають в інтервалі довжин порядку 10-10 - 10-6 м. Частинки найменших розмірів та їхні взаємодії вивчає фізика, ці частинки називаються мікрофізичними частинками. Процеси, у яких беруть участь частинки й тіла найбільших розмірів, знов-таки, вивчаються фізикою.

Номер слайду 10

Планети, зорі, галактики та явища, що з ними відбуваються, вивчає астрономія й астрофізика. Будову Землі вивчає геологія. Біологія — вивчає живі організми, що населяють Землю.

Номер слайду 11

Схема, що відображає місце хімії серед природничих наук і взаємозв'язки між ними

Номер слайду 12

Що вивчають ці науки?Геологічна хімія — наука про хімічний склад Землі, поширення та міграцію хімічних елементів у різних оболонках земної кулі. Фізична хімія — галузь науки, яка вивчає хімічні явища та процеси на основі загальних фізичних принципів й експериментальних методів. Зосереджена на вивченні хімічних явищ. Хімічна фізика — наука, яка досліджує хімічні процеси фізичними методами, зокрема молекулярної фізики та фізики твердого тіла. Біологічна хімія — наука про хімічний склад організмів і процесів, що в них відбуваються. Досліджує склад і будову білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, способи їх перетворень, використовуючи хімічні методи досліджень.

Номер слайду 13

Що вивчають ці науки?Отже, хімія — це наука, яка створює фундамент для досліджень сумісних галузей наук, глибоко проникає в усі сфери життя людини. Маючи спільні предмет і методи дослідження, вона є складовою знань про природу. Екологіїя— наука про взаємозв'язки живих організмів між собою та з навколишнім середовищем. Астрономія — наука про закони руху, властивості та розвиток небесних тіл.

Номер слайду 14

Структура хімічної науки. Математична хімія, хімія газів, теоретична хімія. Хімія карбідів, інтнреталідів, комплексних сполук, геохімія. Хімія природних сполук, металоорганічних сполук, нафтохімія, біохімія, фармхімія. Загальна Неорганічна Органічна Фізична Аналітична Хімія високомолекулярних сполук Електрохімія, кінетика, термодинаміка, колоїдна, квантова, кристалохімія. Хімічна метрологія, хімічна діагностика. Хімія полімерів, хімія білків. Хімія

Номер слайду 15

Структура хімічної науки

Номер слайду 16

Знання з хімії необхідні всім людям, незалежно від їхнього фаху. Без цих знань немождиве, по-перше, формування наукового світогляду По-друге, ці знання забезпечують раціональну поведінку людини, а в багатьох випадках і елементарну безпеку в повсякденному житті та діяльності в усіх галузях виробництва, навіть не пов’язаних безпосередньо з хімією По-третє, знання з хімії є основою екологічних знань, необхідних для збереження природного середовища

Номер слайду 17

Знання з хімії необхідні всім людям, незалежно від їхнього фаху. Вагомий внесок зробили хіміки в розвиток високих технологій генної інженерії та нанохімії. Хімія як елемент загальнолюдської культури – це засіб формування світогляду. Хоча б елементарними хімічними знаннями повинна оволодівати кожна цивілізована людина. Без них неможлива екологічно грамотна поведінка в побуті, на виробництві. Хімія – дуже цікава і перспективна наука. У ній далеко ще не все вивчено. Щороку хіміки дивують світ своїми науковими відкриттями.

Номер слайду 18

Наукова картина світу. Людині завжди було властиво описувати навколишній світ, вивчати і представляти його будова, розповідати про своїх уявленнях про світ інших людей. Наукова картина світу – це цілісна система уявлень про загальні властивості і закономірності природи. Вона створюється в результаті узагальнення і синтезу основних природничо-наукових понять і принципів. Оскільки науку в загальному розумінні утворює система галузей знань, що взаємодіють між собою, наукова картина світу створюється в результаті синтезу знань, добутих з різних наук. Картина світу — це систематизована інформація людини про світ.

Номер слайду 19

Наукова картина світу. Наукова картина світу є вищою формою узагальненні і систематизації знань про обєктивну реальність. У цьому значенні її називають загальною науковою картиною світу – вона включає уявлення як про природу, так і про життя суспільства. Вивчення хімії за допомогою знань про речовини, їхній склад, будову, властивості, застосування, про хімічні реакції та закономірності їх перебігу, роль хімії у синтезу нових матеріалів дає змогу зрозуміти наукову картину хімічної реальності, так звану хімічну картину світу. Вона є лише фрагментом, частиною матеріального світу, але без неї неможливо здобути цілісне уявлення про загальну наукову картину світу

Номер слайду 20

Підсумок1. Хімія — одна з природничих наук, що вивчає речовини та їх перетворення.2. У своїх дослідженнях хіміки спираються на досягнення інших природничих наук.3. Найважливіші природничі науки: біологія, фізика, астрономія, географія, геологія, геофізика, екологія, біохімія, геохімія, біогеохімія тощо. Представники цих наук постійно використовують знання хімії.4. Мета всіх природничих наук одна — глибше пізнати закони природи.5. У процесі еволюції хімії з’явилися окремі галузі хімічних знань: органічна хімія, неорганічна хімія, фізична хімія, колоїдна хімія тощо.

Номер слайду 21

Чи маєте запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Серьогіна Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Галета Оксана Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Воробйова Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Всяка Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Сенецька Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Білецька Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
8 травня 2022
Переглядів
11466
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку