Практична робота за темою "Руїна".

Про матеріал
Опрацювання теми : Українські землі у 1657-1687рр.Особливості соціально-економічного та політичного розвитку українських земель за часів " Руїни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота (дистанційний формат)Козацька Україна наприкінці 50-80-х рр. ХVІІ ст. «Руїна»Розробила: викладач вищої категорії, викладач-методист ВСП ЕПФК ЗНУ Мільчева А. О. Запоріжжя, 2022

Номер слайду 2

Мета практичної роботи: розвиток ключових історичних компетентностей, а саме-хронологічної, логічної, просторової, аксіологічної та інформаційно-мовленнєвої через виконання учнями різних типів завдань. Очікувані результати: під час виконання практичної роботи учні зможуть визначити причини, хід та головні події основних історичних діячів періоду «Руїни», охарактеризувати історичні документи, що характеризують внутрішню та зовнішню політику гетьманів Правобережної та Лівобережної України, проаналізувати політику Речі Посполитої та Московського царства та провести сучасні історичні аналогії. Результатом виконання практичної роботи стане конспект-презентація за темою. (Матеріал до практичної роботи надається у зручному режимі для форматування)

Номер слайду 3

Після ознайомлення з навчальним відео дайте відповіді на запитання до кожного слайдуhttps://www.youtube.com/watch?v=RS01 OKJJT-E

Номер слайду 4

В 1657 р.( ? )було обрано гетьманом України на Корсунській раді. Політика була спрямована на ( ? ). Незадоволене козацтво й селянство піднімають повстання, яке очолили полтавський полковник (?) та запорозький отаман (?) за підтримки Москви. Повстанці розгромлені у травні 1658 р. під Полтавою. Доповніть речення:

Номер слайду 5

Гадяцька угода 1659 року :12345 Визначте умови Гадяцької угоди:

Номер слайду 6

Дайте опис наступним подіям:

Номер слайду 7

Визначте прорахунки гетьмана І. Виговського :

Номер слайду 8

Доповніть речення: У вересні 1659 р. Військова козацька рада обрала гетьманом ( ? ), який під тиском Московської держави підписав новий Переяславський договір: До яких наслідків призвело прийняття цієї угоди?

Номер слайду 9

Доповніть речення: В 1660 році між Росією та Польщею знову виникає війна за панування над Україною. Московські війська разом з гетьманським військом виступають на Правобережжя. Та незабаром під Чудновом що на Волині вони потапляють в польське оточення. Після розгрому Ю. Хмельницький згоджується до повернення України до складу Польщі, підписуючи договір, так званий ( ? )(інша назва – Чуднівський) трактат: УМОВИ: Чим закінчується правління Ю . Хмельницького? Зробіть висновки

Номер слайду 10

Заповніть схему: Основні причини Руїни:

Номер слайду 11

Заповніть схему: Лівобережжя. Правобережжя( ? )( ? ) О. Субтельний – «доба Руїни сягнула свого апогею»: жахливе спустошення українських земель, спалахи громадянської війни, розмивання моральних норм у суспільстві, загострення боротьби за гетьманство, фатальний розкол України на Правобережну і Лівобережну, глибока криза державності.«Московські статті»:

Номер слайду 12

( ? ) був обраний гетьманом на «Чорній раді» у Ніжині («чорна» тому, що (?). У 1663 р. підписав з Московією Батуринські статті але вже у ( - ) р. він уклав з Росією інший договір ( - ), які значно обмежували автономію лівобережної Гетьманщини. Доповніть речення:(Назва документа)

Номер слайду 13

Щоб продовжити практичну роботу, скористайтесь матеріалами відео:https://www.youtube.com/watch?v=01mlq. Avc. Zxk

Номер слайду 14

У 1667 р. Польща й Росія підписують (?) перемир’я (13,5 років), згідно з яким : Доповніть речення:

Номер слайду 15

Доповніть текст:( - ) поставив собі за мету об’єднати всі українські землі під своєю владою та звільнити їх від Польщі та Росії. • у внутрішній політиці посилив роль ( - ) (зборів усіх козаків) у вирішенні державних питань;• обмежив владу козацької старшини;• створив корпус найманців – ( - ), підлеглих тільки йому особисто. У зовнішній політиці звернувся по допомогу до ( - ) в питанні об’єднання України і звільнення її з-під влади Польщі та Росії. У ( - ) р. козацькі війська розгромили польське військо, й Правобережжя отримало автономію.

Номер слайду 16

У ( ?) р ( ? )підписав з Московським царством ( ?) статті, які дещо розширювали права української автономії: Доповніть речення:

Номер слайду 17

У 1677 р. Ю. Хмельницький здійснив разом з татарами та турками перший ( ? ), але невдало. У ( ? ) р. відбувся другий ( ? ), у результаті якого Чигирин був ( ? ). Наслідки походів: Доповніть речення:

Номер слайду 18

У ( ? ) р. І. Самойлович оголосив себе ( ? ), здійснив похід на Правобережжя, але під натиском турецько-татарської армії був змушений відступити. Щоб остаточно підірвати економіку Правобережжя І. Самойлович здійснив «Великий згін» — ( ? ) Правобережжя на Лівобережжя. Доповніть речення: У 1687 р. І. Самойлович був відсторонений від влади. Новим гетьманом Лівобережжя стає ( - ). Доба «( - )» закінчується

Номер слайду 19

Про кого йде мова ? Провів близько 60 битв проти військ Туреччини, Кримського ханства, ногайських орд і жодного разу не зазнав поразки. Визволив із рабства близько 100 тис. полонених. Намагався активно впливати на події в Україні, проте не завжди це сприяло укріпленню Української держави. Він відіграв важливу роль у боротьбі українського народу з татарами і турками, за що став героєм народних пісень, легенд і художніх творів.

Номер слайду 20

Дайте визначення термінам: Руїна-Громадянська війна-Сепаратний мир-Чорна рада -Великий згін-

pptx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
932
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку