Презентація Криза православної церкви XVI ст. Реформація та Контрреформація на українських землях

Про матеріал
Презентація до уроку "Православна церква у 16 ст. Реформація та контрреформація". Підручник В.Власов, О. Панарін, Ю. Топольницька вид-во "Літера ЛТД" 2021р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Криза православної церкви в XVI ст. Реформаційний та контрреформаційний рухи в Україні.

Номер слайду 2

Мета уроку:скласти уявлення про розгортання реформаційних і контрреформаційних рухів на українських землях; оцінювати значення діяльності православних братств; визначати особливості становища православної церкви;продовжувати формувати навички використовувати розповідь учителя і матеріал підручника як джерело знань;виховувати шанобливе ставлення до минулого своєї Батьківщини.

Номер слайду 3

Гра «Так чи ні»

Номер слайду 4

НІ. У п.пол. 15 ст. на українських землях швидко збільшується магнатське землеволодіння.

Номер слайду 5

НіУ фільваркових господарствах займалися тільки вирощуванням зернових культур.

Номер слайду 6

Так Із появою фільварків був пов'язаний розвиток товарного виробництва.

Номер слайду 7

Так У 17 ст. всі міста ділились на королівські і приватні.

Номер слайду 8

Ні У фільваркових господарствах становище селян покращилось.

Номер слайду 9

Ні Комірниками називали селян, які мали власне житло і клаптик землі.

Номер слайду 10

Так Існували різноманітні обмеження для жителів міст православного віросповідання.

Номер слайду 11

План Становище православної церкви у 16 ст. Реформація та Контрреформація на українських землях. Православні братства.

Номер слайду 12

Основні дати:1556—1561 pp. — на Волині українською мовою було видано Пересопницьке Євангеліє;1564 р. — початок діяльності єзуїтів у Польщі;1586р. – Львівське Успенське братство; 1591р. — видання підручника церковнослов’янської та грецької мов -“Адельфотеса”;1582р.- запровадження григоріанського календаря.

Номер слайду 13

Опорні поняття: Реформація; Контрреформація; Протестантизм; Єзуїти; Братства; Ставропігія.

Номер слайду 14

1. Становище православної церкви в 16 ст.16 ст. – «темна доба» в історії української православної церкви;Активна участь у житті церкви світських осіб;Зближення церкви, духовної освіти й школи, змушених протистояти наступу латинської культури;Негативний вплив права патронату, відповідно до якого призначення на митрополичу та єпископську кафедри залежало від великого князя литовського та польського короля; призначення єпископів і архімандритів за гроші; надання посад світським особам за борги держави перед цими людьми та різноманітні послуги;Негативне ставлення польської влади по православ'я, незважаючи на проголошення терпимого ставлення до нього. Таким чином, після підписання Люблінської унії становище православної церкви погіршилося. Суттєво ускладнювало ситуацію те, що Київська митрополія, підпорядкована Константинопольському патріархату, не мала належної підтримки від нього. Православна церква переживала важкі часи після завоювання в 1453 р. турками османами Константинополя та падіння Візантії.

Номер слайду 15

Прочитати п. 2 §5 і дати відповіді на запитання:1. Що таке Реформація?Реформація – суспільно – політична течія, спрямована проти католицької церкви.2. Що таке протестантизм?Протестантизм – один із напрямків християнства, спрямованих проти католицької церкви і для якого початковими формами були лютеранство, кальвінізм, англіканство. 3. Які верстви населення підтримали протестантизм і чому?4. Чому українська шляхта підтримала католицизм?5. Яку віру підтримало українське селянство?6. Що стало головним здобутком Реформації в Україні?2. Реформація та Контрреформація на українських землях

Номер слайду 16

Пересопницеке Євангеліє

Номер слайду 17

Номер слайду 18

60-ті рр. 16 ст. – розгортання Контрреформації- боротьби католицької церкви з реформаційними рухами: Поширення діяльності католицького Ордену єзуїтів, які схиляли на свій бік представників різних верств населення;Створення мережі єзуїтських колегіумів, які, поширюючи католицизм, мали високий рівень викладання;Поширення ідеї об'єднання (унії) православної і католицької церков. Розгортання Контрреформації спричинило поширення католицькою церквою наступу на Схід, одним із наслідків якого стала Берестейська церковна унія. Контррефор-мація

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Братства – релігійні та культурно – просвітницькі товариства, створювані православними міщанами при церковних парафіях ( приходах ) України в XV – XVI Перші братства:1542 р. – Благовіщенське;1544 р. – Миколаївське;1586 р. – Львівське Успенське братство. Основі напрямки діяльності братств – побудова і обслуговування церкви, влаштовування благодійницьких обідів для бідних, підготовка церковних урочистостей, організація допомоги хворим, створення бібліотек і шкіл, організація роботи друкарень . 3. Православні братства

Номер слайду 21

Причини поразки Реформації у ПольщіНе мала широкої підтримки основної маси населення ( селян, міщан);Шляхта і магнати за допомогою протестантизму прагнули обмежити королівську владу та отримати нові привілеї, а не були переконаними протестантами;Відсутність єдності між течіями протестантизму;Православне населення було байдужим до протестантизму.rrrrr

Номер слайду 22

Вправа «Чиста Дошка»1) Як називають дослідники XVI ст. в історії української православної церкви?2) Як поширення протестантизму в Україні вплинуло на проникнення сюди католицизму?3) Коли було видано Пересопницьке Євангеліє?4) Що таке братство?5) У чому полягало право ставропігії Львівського братства?6) Коли виникло Львівське Успенське братство?

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Опрацювати § 5 підручника.2. Вивчити дати та поняття.3. Стор. 43 дати відповідь на запитання “Перевірте себе”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Проценко Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
5369
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку