Презентація до виховного заходу. Бабин Яр.

Про матеріал
Презентація підготовлена для ознаоймлення учнів з трагічною сторінкою нашої історії - масовими розстрілами євреїв у Бабиному Яру. Орієнтована на 8-9 класи, але підійде й для учнів старшої школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бабин Яр. Підготувала. Учитель історіїКраматорської гімназії №13 Черенкова Світлана Анатоліївна

Номер слайду 2

Уривок із фільму «Бабин Яр: пам’ятаємо» (00:00-00:46)Понад Бабиним Яром летять журавлі,Вересневе ридання. Понад Бабиним Яром летять журавлі,Як надія остання. Чорні тіні летять у важкій тишині,У своїй самотині. Понад осінь летять, понад ночі і дні,Ці тіла журавлині.І несуть недосяжність на кожнім крилі, І зникають у мреві. Понад Бабиним Яром летять журавлі,Ці плачі вересневі.

Номер слайду 3

Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Тут в роки фашистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч мирних радянських громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та ін. Фашистські карателі знищували тут за національною належністю євреїв і ромів - жінок, стариків і дітей, за ідеологічною – комуністів і комсомольців, а також тих, хто чимось не догодив владі „ вищої раси”.

Номер слайду 4

Кого вбивали у Бабиному Яру?

Номер слайду 5

Із книжки Альфреда Фогеля «Вчення про походження і про раси…», 1938 р. Переклад: Німець створює, єврей – захоплює. Осілий німець любить свою батьківщину. Завжди неспокійний єврей перекочовує з одного народу до іншого. Суперобкладинка книги Германа Ессера «Єврейська світова чума», 1939 р.(Матеріали надано музеєм «Будинок Ванзейської конференції»)

Номер слайду 6

Завдання зі шкільного підручника з математики, Німеччина, 1930-ті роки «Утримання одного душевнохворого в день становить 4 рейхсмарки, одного інваліда – у 5,50 рейхсмарки, а одного злочинця – в 3,50 рейхсмарки. Найчастіше державний службовець заробляє лише 4 рейхсмарки в день, дрібний клерк – 3,50 рейхсмарки, а некваліфікований робітник – менше ніж 2 рейхсмарки. (A) Складіть графік, що відображає ці дані. Згідно з проведеними оцінками, у спеціалізованих закладах Німеччини перебуває 300 тисяч душевнохворих, епілептиків і т. п. (Б) Скільки сімей могли б отримати позику в тисячу рейхсмарок замість цих витрат?»(Джерело: Steinfeldt Irena. How Was It Humanly Possible? – Jerusalem: Yad Vashem, 2002. – P. 23)

Номер слайду 7

Розгляньте пропаганду нацистів на території України Чим вона схожа і чим відрізняється від пропаганди в Німеччині? Як такі матеріали могли впливати на місцеве населення?

Номер слайду 8

21—22 вересня, тобто за тиждень до масових антиєврейських акцій у Києві, розпочався терор проти євреїв. Облави на них проводилися щодня. Німці й поліцаї зупиняли євреїв на вулицях, знущалися зі старих і хворих, за будь-який прояв непокори вбивали на місці. Наталія Феодосіївна Петренко, українка за походженням, згадувала: «Я живу на вулиці Тираспольській, 55, неподалік Бабиного Яру. 22 вересня 1941 р. я бачила, як німці вивозили у вантажних машинах людей у Бабин Яр. 22 вересня таких автомашин пройшло, як я підрахувала, 35, Я бачила, як із машин виводили людей, роздягали до білизни, змушували лягати на землю, після чого їх били гумовими кийками, а потім по троє передавали їх іншим німцям, а ті, у свою чергу, тим, що стояли біля самого Бабиного Яру, де й розстрілювали цих людей».

Номер слайду 9

Вшанування пам’яті

Номер слайду 10

Бабин Яр Позаду них - страшна безодня ями. Попереду - несамовита лють... Маленький хлопчик прикипів до мами: Нас не уб'ють, матусю? Не уб'ють?Не бійся, синку. Пригорнись до неньки. На тебе зійде Божа благодать!Тебе не вб'ють, бо ти ж іще маленький, . А діток навіть звірі не їдять... Від залпу листя аж затріпотіло. Птахи сполохано рвонулися увись... Синочка мати затулила тілом. Убили всіх, а він живим лишивсь. Та знов смерть дивиться крізь дула автоматів. Чому ж така незрозуміла злість? І він на пальчиках показує солдатам:-Мені ж шість рочків, всього тільки шість... Мій хлопчику! Надіявсь ти на диво. Ти вірив у всесильність доброти... Дощ моросив над містом сиротливо –То плакав світ, То світ просив:-Прости.

Номер слайду 11

Ми вивчаємо Бабин Яр, щоб не зрадити нашу пам’ять, яка стікає кров’ю, щоб зробити неможливою реабілітацію фашистів, нацистів та їхніх поплічників. Ми вивчаємо Бабин Яр, щоб із вірою та надією дивитися у майбутнє. Ми вивчаємо Бабин Яр, тому, що це була трагедія всього українського народу. Бабин Яр болітиме нам до скону. Бабин Яр болітиме нашим дітям, нашим онукам, нашим правнукам. Бабин Яр – це наш вічний біль. Бабин Яр – це наша незагойна рана.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Черенкова Надія
    Дуже гарний матеріал. Використала на уроці в 11 класі. Діти були вражені тими подіями.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
172
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку