Практична робота 1.
Дослідження фізичних властивостей речовин.
Мета: дослідити фізичні властивості речовин та виявити взаємозв’язок між
типом зв’язку в речовині,іі будовою та фізичними властивостями.
Реактиви: вода, цукор, кухонна сіль, лимонна кислота, крохмаль.
Обладнання: таблиця розчинності, інструкція, чотири стакани, пательня, ложка, сірники, газова горілка.
Інструкція
1.Запишіть в таблицю тип хімічного зв‘язку в речовинах.
2.Запишіть в таблицю колір та агрегатний стан речовин.
3. Запишіть тип кристалічної гратки для твердих кристалічних речовин.
4. Проведіть досліди1-3.
5.Запишіть результати дослідів у таблицю.
6. Дайте відповідь на питання.
7.Запишіть висновок.
Дослід 1. Налийте у чотири стакани 1/2 стакана води та в кожному з них розчиніть відповідно сіль, цукор, лимонну кислоту, крохмаль. Запишіть результати досліду в таблицю.
Дослід 2. Насипте на пательню ложку кухонної солі та нагрійте іі на газовій або електричній плиті. Чи розплавилась сіль? Запишіть результат в таблицю. Дослід3. Насипте на пательню ложку цукру та розігрійте його на газовій або електричній плиті, ретельно перемішуючи. Що спостерігали? Запишіть в таблицю.
Таблиця:
Речовини
Фізичні властивості |
Кухонна сіль NaCl |
Цукор С12Н22О11 |
Лимонна кислота С6H8О7 |
Крохмаль
(С6Н10O5)n |
Тип зв’язку |
|
|
|
|
Тип крист .гратки (тв.речов.) |
|
|
|
|
Колір |
|
|
|
|
Агрегатний стан |
|
|
|
|
Розчинність |
|
|
|
|
Температура плавлення |
|
|
|
|
Питання: 1. Чи усі речовини з молекулярною будовою розчинні у воді?
2. Застосуйте таблицю розчинності та запишіть формули речовин
йонною будови, які є нерозчинними та малорозчинними у воді.
Чи усі речовини йонною будови розчинні у воді?
3. Чому кухонна сіль не плавиться за даних умов, а цукор плавиться?
Висновок: