Практичне заняття. "Працевлаштування неповнолітніх"

Про матеріал
Тема. Практичне заняття. Працевлаштування неповнолітніх. Цільова група: • учні 9 класу Мета: • закріпити знання учнів з основ трудового права та особливостями працевлаштування неповнолітніх, • аналізувати проблемну ситуацію, • правильно інтерпретувати юридичні документи;
Перегляд файлу

Тема. Практичне заняття. Працевлаштування неповнолітніх.

 

Цільова група:

  • учні 9 класу

Мета:

  • закріпити знання  учнів з основ трудового права та особливостями працевлаштування неповнолітніх,
  • аналізувати проблемну ситуацію,
  • правильно інтерпретувати юридичні документи;

Операційні цілі (завдання):

Після закінчення уроку учень

знає

  • зміст юридичних понять із теми;

розуміє

  • значення юридичних знань у житті;

вміє

  • розв’язувати юридичні задачі;

може

  • аналізувати проблемну ситуацію;
  • прогнозувати майбутні результати;
  • оцінювати й усувати ризики;
  • шукати оптимальні шляхи вирішення проблеми;
  • брати на себе відповідальність;
  • спілкуватися, висловлювати свою думку і захищати її.

Методи і техніки:

  • робота з документами;
  • ситуаційні вправи (кейс-метод).

Обладнання:

  • маркери, ручки, олівці;
  • Конституція України;
  • Кодекс законів про працю України;
  • підручник.
  • Тип уроку: повторювально-узагальнюючий урок
  • Форма уроку: практичне заняття

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

ІІ. Мотиваційний момент.

Питання до класу.

Якими шляхами людина може забезпечити своє фізичне існування?

Де закріплено право людини на працю?( Вчитель наголошує, що право на працю є одним із найважливіших для людини, адже визначає загальні умови її життя в суспільстві, є основою її економічної самостійності.

Вчитель. Тема нашого уроку «Працевлаштування неповнолітніх». Ми вчитимемося аналізувати та імітувати ситуації. Ваше завдання на сьогодні – працювати злагоджено та активно.

ІІІ. Основна частина.

Вчитель пропонує  учням звернутися до ст. 43 Конституції України та визначити, у чому полягає та як забезпечується право громадян на працю в нашій державі. Наголошує, що головним нормативно-правовим актом у галузі трудових відносин є Кодекс законів про працю України, який застосовують усюди, де є наймана праця (за винятком цивільно-правових відносин).

Отже, ми з’ясували, що право на працю є одним із закріплених у Конституції, прав людини. Наступне, що нам потрібно згадати, з якого віку особа може користуватись цим правом. Для цього звернемось до Кодексу України про працю:

Стаття 188. Вік, з якого допускається прийняття на роботу Не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли пʼятнадцяти років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоровʼю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Перед тим як приступити до практичних завдань, давайте згадаємо якими шляхами неповнолітня особа може шукати роботу?

На попередніх уроках ми говорили про документи, що потрібні для офіційного працевлаштування. Які?

1) копію свідоцтва про народження або копію паспорта;

2) згоду одного з батьків або особи, що його замінює – якщо особі від 14 до 16 років; 3) документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років;

4) довідка про стан здоров’я.

Практичні завдання:

Завдання 1. Пакет документів.

Зібрати папку з документами, для особи яка прийшла влаштовуватися на роботу.

а) 15-річний випускник 9 класу на період канікул уперше влаштовується кур’єром;

б) 17-річна випускниця середньої школи вперше влаштовується продавцем магазину;

в) 62-річний чоловік влаштовується на роботу водієм інкасаторської машини.

 

Завдання 2. Дай пораду.

  1. 14-річна дівчина вирішила піти працювати у фірму «Світанок». Однак директор фірми заявила, що для оформлення на роботу їй необхідно подати свідоцтво про народження, довідку про стан здоров’я, довідку про реєстрацію за місцем проживання, а також характеристику зі школи. Дівчина не впевнена в тому, що ці вимоги законні.

Орієнтовні відповіді учнів: Директор не має права просити характеристику зі школи, свідотству про народження, адже в 14 років громадянка отримує ід картку. Довідка про місце реєстрації також не потрібна у такому випадку. Свідотство про стан здоров'ю просити роботодавець має право.

 

Учитель: Учні, давайте звернемось до 187 статті Кодексу України про працю і дізнаємось, які права неповнолітні мають у порівнянні з дорослими.

Стаття 187. Права неповнолітніх у трудових правовідносинах

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Тож, у чому полягають ці пільги?

  • Тривалість робочого (у віці 16—18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15—16 років (для учнів віком 14—15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень)
  • Надання оплачуваної відпустки неповнолітнім може надаватися у перший рік роботи , за їх заявою до настання 6-ти місячного строку безперервної роботи.
  • Заробітна плата працівникам молодше 18-ти років при скороченій тривалості щоденної роботи, виплачується в такому ж розмірі, як працівникам з повним навантаженням.

Завдання 3.Розвяжи правову задачу.

А).Закінчивши школу, 17-річна дівчина влаштувалася працювати секретарем у будівельну фірму. Через три місяці вона звернулася до директора з проханням надати їй відпустку терміном на 20 днів. Директор відмовив, мотивуючи тим, що вона працює зовсім недавно. Через рік той самий директор запропонував дівчині пройти медичний огляд і подати документ про можливість її подальшої роботи. Дівчина просить пояснити, чи правомірні дії директора фірми щодо надання відпустки та вимоги щодо медичного огляду.

Орієнтовні відповіді: Щорічні відпустки працівникам молодше 18 років надаються в зручний для них час. Це необхідно враховувати під час складання щорічного графіка відпусток.

 

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації. ст. 195 КЗпП

Тривалість щорічної основної відпустки для працівника молодше 18 років становить 31 календарний день (частина друга ст. 75 КЗпП; частина восьма ст. 6 Закону про відпустки).

Згідно зі ст. 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років протягом робочого року. Також не допускається заміна всіх видів відпусток, що надаються неповнолітнім працівникам, грошовою компенсацією.

1. Дівчина мала права на оплачувану відпустку на 8 календарних днів (7) та на 2 тижні за власний рахунок

2. Всі особи, молодші за 18 років, приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду та надалі, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному огляду (ст. 191 КЗпП). Дії директора правомірні.

Б) 16-річний хлопець був прийнятий на роботу токарем на період шкільних канікул. Йому було встановлено восьмигодинний робочий день — п’ять днів на тиждень, вихідні дні — понеділок і вівторок. У вихідний день його терміново викликали на роботу, запропонувавши протягом тижня вийти на нічну зміну.

Орієнтовні відповіді: Неповнолітних заборонено залучати до роботи у нічну зміну та у вихідні.

Так, ст.187 Колекса законів про працю Украіни (далі - КЗпроПУ) встановлено, що неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Зокрема, ст.197 КЗпроПУ, містить заборону на залучення працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні

В) На літніх канікулах Марія (14,5 років, закінчила 9 класів) вирішила влаштуватися помічником пекаря. Директор хлібопекарні сказав, щоб дівчина для працевлаштування принесла такі документи: свідоцтво про народження, характеристику зі школи, свідоцтво про закінчення 9-ти класів, довідку із ЖЕКу  про склад сімʼї і місце реєстрації (прописки).

Після того, як Марія принесла необхідні документи, було прийнято на

роботу з 5-денним робочим тижнем та робочим днем з 8.00 до 15.00,

обідньою перервою з 11.00 до 12.00. Дайте оцінку юридичній ситуації.

Які норми трудового законодавства було порушено?

Орієнтовні відповіді: Звичайно тут одразу вимальовується порушення, а саме не допускається прийняття на роботу осіб які не досягли 16 років. Проте особи від 14 до 15 років можуть працювати (прийматися на роботу у вільний від навчання час), лише за письмовою згодою батьків. (див. ст. 188 КЗпП). Так як в даному переліку документів немає письмової згоди від батьків, директор буде нести відповідальність, а також він буде зобов'язаний розірвати з Миколою трудовий договір, який є не дійсним. Також в переліку документів немає даних про стан здоров'я даного неповнолітнього громадянина.

Г) За умовами трудового договору, укладеного із 17-літньою Настею 2 січня 2022 року, для неї встановлюється:

а) 5-денний робочий тиждень з 8-годинним робочим днем,

б) випробувальний термін 10 днів,

в) відпустка 25 календарних днів з 1 грудня 2022 року.

Настя заявила, що хоче піти у відпустку влітку, але власник пояснив, що відпустка надається лише через 11 відпрацьованих місяців. Які норми трудового законодавства було порушено при укладенні трудового договору з дівчиною?

Орієнтовні відповіді:

а) Максимальний робочий тиждень складає для неї 36 годин, вона не може працювати 40 годин.

б) У неповнолітніх нема випробувального терміну.

в) Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх осібскладає 31 календарний день.

IV. Підсумки уроку

Самооцінювання:

Учням пропонується заповнити таблицю:

 

 

 

Питання

Так

Ні

Я був/була  активна на уроці

 

 

 

Я вдало узагальнював/узагальнювала думки інших

 

 

Я знаю особливості трудового права для неповнолітніх

 

 

Я знаю надійні способи влаштування на роботу

 

 

V. Домашнє завдання.

1.Повторити вивчений матеріал

2. Виконати онлайн вправу на платформі Learningapps. Посилання у ЄШ.

3. Діємо творчо. Поділитись на пари та скласти діалог на тему: «Співбесіда з роботодавцем»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Савчук Ірина
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
14 березня 2023
Переглядів
8265
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку