Практичне заняття. Світ природи та людей очима католика, православного, протестанта.

Про матеріал
Практичне заняття. Світ природи та людей очима католика, православного, протестанта. Презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття. Світ природи та людей очима католика, православного, протестанта.

Номер слайду 2

Робота з історичним документомІз памфлету Ульріха фон Гуттена «Вадиск, або Римська тріада» Трьома речами підкорює собі Рим усе: насиллям, хитрістю й лицемірством. Три речі винайдено, щоб вичавлювати золото з чужих країн: торгівля індульгенціями, вигадана війна з турками і влада папських легатів у варварських землях. Трьома речами постійно опікуються в Римі, хоча ніколи не доводять ї'х до кінця: спасінням душ, реставрацією храмів, що розвалилися, і турецькими походами. Про три речі не можна казати правду: про Папу, про індульгенцію і про безбожжя. Три речі знехотя роблять у Римі: дотримуються слова, допомагають іншому і поступаються дорогою... Трьох речей бажає кожен у Римі: коротких молитов, доброго золота, життя, сповненого насолоди. Три речі складають рису, що вирізняє Рим: Папа, старі споруди і користолюбство... Запитання:- Проти кого спрямовано памфлет Ульріха фон Гуттена? - Які його основні ідеї?

Номер слайду 3

Реформація – це рух за реформування католицької церкви. Запитання:- Чому розпочався рух за реформування церкви?- Які категорії населення його підтримали?

Номер слайду 4

Лютеранство. Основа лютеранства  -вчення Мартіна Лютера (1483—1546 pp.) про визнання джерелом віри лише Святого Письма спасіння душі через особисту (без посередників) віру заперечення папської влади, ікон, пишних обрядів скорочення кількості релігійних свят визнання лише двох таїнств — хрещення й причастя.схема «Суть учення М. Лютера»

Номер слайду 5

Кальвінізм Основа кальвінізма   - вчення Жан Кальвінавизнання лише Святого Письма «Бог дав нам дві книги, два откровення про Себе: книгу природи та Біблію»Центральною ідеєю вчення, відповідно Кальвіна є догмат про божественне приречення до якого доля кожної людини визначена Богом. Згідно з цим вченням, Бог заздалегідь визначив одних людей до спасіння і блаженства, інших - до погибелі. Люди безсилі змінити волю Бога, але можуть здогадуватися про неї по тому, як складається у них життя на землі. Якщо їх професійна діяльність (її передрікало Бог) йде успішно, якщо вони побожними і доброчесні, працелюбні і покірні владі (встановленим Богом), значить, Бог благоволить до них.

Номер слайду 6

Англіканська церквахристиянська протестантська церква, заснована в 1534 році королем Генріхом VIII після відмови папи Климента VII анулювати шлюб Генріха VIII і Катерини Арагонської, що й стало причиною реформації в Англії, як потреба створення окремої, незалежної від Папства церкви. Англіканізм характеризується трьома основними елементами: підпорядкування Церкви державі (главою Англіканської Церкви є англійський монарх); ієрархічна структура, яка виключає Папу Римського, але зберігає інші щаблі священичого стану – дияконство, пресвітерство і єпископство; Prayer Book – збірник канонічних молитов, який є другим за значимістю священним текстом після Біблії.

Номер слайду 7

Контрреформація. Контрреформація- це система заходів католицької церкви в ХV-ХVІІ ст., спрямованих на припинення та викорення реформаційних ідей та рухів. Контрреформація була комплексним зусиллям з п’яти основних напрямків: 1.реакційний захист католицької обрядової практики2. церковна або структурна перебудова,3. релігійні порядки 4. духовні рухи 5. політичний вимір.

Номер слайду 8

Робота з історичним документомІз листа І. Лойоли до імператора Карла VДля боротьби зі злом, що поширюється і лютує в Німеччині,необхідно перш за все віддати перевагу такому засобу, як університети,які служать  прикладом релігійного життя, цілісності католицького вчення і приводять учнів  до добра... Запитання:-         До чого автор листа закликав імператора?-         Які можливості  для боротьби з поширенням Реформації, на вашу думку, могли дати католицькій церкві освітні заклади?

Номер слайду 9

Робота в парах. Кожна група досліджує розвиток релігійних поглядів своєму напрямку користуючись Вікіпедією і створює презентацію свого дослідження .«католики» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%BE «православні» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%27%D1%8 F «протестанти» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC «кальвіністи» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%B0%D0%BB%D1%8 C%D0%B2%D1%96%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0 «лютерани» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 B%D1%8 E%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE «контрреформатори» https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8 F

Номер слайду 10

  Бесіда: Як виникла назва «протестанти»?Чим устрій кальвіністської церкви відрізнявся від католицької?Яку роль у боротьбі з поширенням реформаційних ідей відіграв Орден єзуїтів?

Номер слайду 11

Домашнє завдання Опрацювати відповідний до теми параграф підручника

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
2275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку