Презентація "Становлення абсолютної монархії у Франції"

Про матеріал
Презентація до уроку за § 12 "Становлення абсолютної монархії у Франції" Підручник Всесвітня історія. 8 клас. І.Щупак
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Становлення абсолютної монархії у Франції

Номер слайду 2

Франція, до кінця XV ст. завершила об’єднання своїх земель і стала найбільшою в усій Європі державою за територією та кількістю жителів. У Франції проживало близько 15 млн жителів. Об’єднання країни створило сприятливі умови для подальшого економічного зростання та зміцнення влади. Наприкінці XV ст. завершилося об’єднання Франції. Уже за Людовіка XI (1461—1483) Франція набула ознак централізованої держави.

Номер слайду 3

Централізована держава — політична форма організації суспільства, що здійснює управління суспільством, охорону його економічної та соціальної структури при утвердженні у країні єдиної влади короля, єдиних законів, єдиних органів управління, єдиних податків та постійної армії. Влада короля у Франції з часом стала настільки сильною, що Франциск І (1515—1547) перестав скликати Генеральні штати, а найважливіші рішення приймав, радячись з довіреними людьми, що входили до королівської ради. Для затвердження нового закону йому було достатньо написати «Бо така воля наша». Проте влада потребувала підтримки. Хто ж міг підтримувати владу короля?Генеральні штати? Стани французького Суспільства? ІІІ стани: духовенство, дворянство і народ «дворянства шпаги» та «люди довгої мантії» могли стати дворянами

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У Франції, як і в інших країнах, відбувається процес формування і утвердження абсолютизму (абсолютної, необмеженої влади короля) Абсолютна монархія- форма правління державою, за якої вся повнота державної, а іноді і духовної влади (суверенітет тощо) належить одній особі (царю, імператору, королю), та для якої характерний найвищий ступінь централізації державної влади. Абсолютна монархія відрізняється від обмеженої монархії, в якій влада монарха обмежена або юридично, або конституцією. Супроводжувалось бурхливим розвитком економіки. Виникли нові, капіталістичні підприємства – мануфактури, особливо: виготовлення тканин, металообробка. Жваво розвивалась торгівля.

Номер слайду 7

Французькі монархи проводили політику меркантилізму — сприяння вітчизняній торгівлі і протекціонізму — сприяння національній промисловості. Проте король накладав на приватні промислові підприємства високі податки, тим самим позбавляючи буржуазію частини доходів та затримуючи розвиток промисловості і торгівлі. Саме це й пояснювало прагнення багатих буржуа стати дворянами.

Номер слайду 8

Едикт про іноземну торгівлю, 1572 р. Карл ІХ«Для того, щоб наші піддані могли краще займатися мануфактурою та обробкою вовни, льону, прядива і кужеля, що зростають у великій кількості у нашій країні, і щоб вони могли отримати вигоду від чужоземців, які приїжджають до нас для закупівлі цих матеріалів за дешевою ціною, перевозять їх до себе, віддають в обробку, а потім ввозять до нас сукно і полотно і продають за непомірно високою ціною, ми повеліваємо, щоб не було дозволено нікому... вивозити з нашого королівства вовну, льон, прядиво і кужіль. Ми так само забороняємо найсуворішим чином будь-яке ввезення до нашого королівства вовни, полотна, золотої та срібної бахроми, оксамиту, атласу, тафти... — під страхом конфіскації названих товарів»

Номер слайду 9

У XVI ст. у Франції, як і в інших європейських країнах, почалася боротьба між феодалізмом і капіталізмом. До Франції у цей час проникають реформаційні вчення. Особливо тут поширився кальвінізм, тому ця боротьба, перетворившись на релігійну, і набула характеру громадянських воєн. Релігійні (гугенотські) війни — громадянські війни у Франції (1562-1598 рр.) між політичними таборами протестантів (гугенотів) і католиків.

Номер слайду 10

Про багаторічну кровопролитну війну між католиками і протестантами. Одна історія: https://www.youtube.com/watch?v=8 FIo. Ifg4 HFs

Номер слайду 11

У 1598 році укладено Нантскій едикт – договір за яким католицтво визнано державною релігією. Гугеноти отримали право сповідувати свою релігію. Закінчення воєн. Вершини могутності Франція досягла у період правління Луї XIII і Луї XIV. Якого називали «король-сонце», династія Бурбонів. Фактичним правителем при Луї XIII , бум всемогутній кардинал Рішельє. З 1616 по 1642 рік він був правителем Франції. Жорстоко розправлявся з гугенотами, придушував заколоти, створив таємну поліцію, підтримував розвиток науки і мистецтва. На зовнішній арені активно протистояв посиленню династії іспанських Габсбургів. На відміну від Луї XIII, Луї XIV пильно слідкував за всім що відбувається в державі. Саме йому належать слова «держава це я». Всі державні рішення король приймав одноосібно, і була лише одна людина до думки якої він прислухався. міністр фінансів Жан Батіст Кольбер могутність залежить від стану фінансів.

Номер слайду 12

Міністр постійно приділяв увагу промисловому розвитку країни, усіляко заохочував французьких підприємців і комерсантів. З його ініціативи мануфактури отримували кредити і податкові пільги. Вони швидко зайняли пануючі позиції на внутрішньому ринку. Якість національних товарів покращилась, що забезпечило їм вихід на європейські ринки. Повсюди високо цінувалися виготовлені у Франції шовкові тканини, гобелени, мереживо. Водночас, захищаючи французький ринок від іноземної конкуренції, Кольбер увів високі мита на іноземні товари. Французький флот зріс до 270 кораблів і 60 галер. Кольбер мав на меті знищити морське переважання головних торгових суперниць Франції - Голландії та Англії і забезпечити їй першість на морях. Тому він завжди знаходив кошти для будівництва торгових суден. У Франції виникли потужні торгові компанії: Ост-Індська вела справи на території сучасної Індонезії, а Вест-Індська - в Америці.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

За Ранньомодерної доби Франція пройшла шлях від станово-представницької до абсолютної монархії. Протистояння Реформації і католицизму завершилося забороною протестантизму. Держава активно спрямовувала розвиток мануфактурного виробництва й торгівлі в дусі політики меркантилізму

Номер слайду 15

Опрацювати § 12. Становлення абсолютної монархії у ФранціїВиконати завдання: слайди 16,17.

Номер слайду 16

1. Упорядкуйте хронологічну послідовність/вставте дати.2. Утворіть логічні пари між назвами історичних подій і їхнім коротким описом.

Номер слайду 17

3. Виконайте онлайн-вправи:https://cutt.ly/Th. VTVBahttps://cutt.ly/Lk. Jqy8f4. ****Виконайте творчий проект про одного з героїв параграфа на вибір (історичний портрет, сторінка діяча в соціальних мережах, інфографіка та ін.) «Особа в історії» (шаблон фейсбук-сторінки: https://cutt.ly/3b. Gx95t.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коломєєць Лариса
    Дякую, дуже допомогли, пані Марино
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
9286
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку