Практичні поради по економії енергозбереження в побуті

Про матеріал
Розбудова системи освіти з питань енергозбереження на початку ХХІ ст. була визнана важливою ланкою виховання свідомих громадян Української держави. В своїй педагогічній діяльності вважаю, що освіта в галузі енергозбереження формується на базі природничих, технічних, гуманітарних наук та знань з економіки та управління, вона є необхідним елементом економічного розвитку суспільства і держави, що визначено в ст. 7 Закону України «Про енергозбереження»: «Виховання ощадливого ставлення до використання паливно-енергетичних ресурсів забезпечується шляхом навчання і широкої популяризації та пропаганди економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження».
Перегляд файлу

Практичні поради по економії енергозбереження в побуті:

athome_011. Не викидайте гроші у вікно
1. Вікно, яке годинами залишається відкритим, навряд чи забезпечить Вам значний приплив свіжого повітря, але великий рахунок за опалення воно забезпечить напевно. Краще провітрювати частіше, але при цьому відкривати вікно широко й усього на кілька хвилин. І на цей час відключати термостатний вентиль на радіаторі опалення.athome_02

2. Сучасний опалювальний котел – кращий спосіб заощаджувати енергію
Тому що він дуже добре «переробляє сировину» і особливо ощадливо використовує дорогоцінну енергію. Сучасний низькотемпературний або конденсаторний котел використовує приблизно на athome_0340 відсотків менше енергії, ніж застаріла опалювальна техніка.

3. Не перешкоджайте шлях теплу
Не облицьовані батареї опалення не завжди гарні на вигляд, зате це гарантія того, що тепло буде безперешкодно поширюватися в приміщенні. Довгі штори, радіаторні екрани, невдало розставлені меблі, стійки для сушіння білизни перед батареями можуть поглинути до 20 відсотків тепла.

 4. Не перегрівайте квартиру
athome_04Деякі люди люблять пекуче натоплені квартири, а потім дивуються більшим рахункам за опалення. Завжди пам’ятайте: кожний додатковий градус температури в приміщенні обійдеться приблизно в 6 відсотків додаткових витрат на енергію.

5. Опалюйте свою квартиру, а не котельню
Треба дуже добре - меж досконалості тут немає - термоізолювати опалювальний котел, водонагрівач, труби опалення й гарячого водопостачання, тому що в остаточному підсумку Вам потрібна тепла квартира, а не теплий підвал.athome_06

6. Не випускайте тепло
На ніч опускайте жалюзі, закривайте штори, щоб зменшити втрати тепла через вікна. Термоізолюйте ніші для опалювальних батарей і розмістіть в них відбивну срібну фольгу. Завдяки цьому можна заощадити до 4 відсотків витрат на опалення. 

athome_077. Сучасний опалювальний регулятор регулює й Ваші витрати на опалення
Установка сучасної системи регулювання опалення з автоматичним зниженням температури по ночах обходиться недорого, однак вона допоможе Вам заощадити багато грошей і енергії. Термостатні вентилі тепер повинні в обов'язковому athome_08порядку встановлюватися й у старих системах опалення.

8. Більше світла з меншими витратами енергії
Енергозберігаючі лампи споживають енергії приблизно на 80 відсотків менше, ніж традиційні лампи накалювання, а служать в 8-10 разів довше.athome_09

 9. Коли варите й печете, зменшуйте інтенсивність полум'я
Якщо діаметри каструлі й конфорки збігаються, то тепло використовується оптимально. В «ощадливих» каструль рівне дно й припасована кришка.

10. Використовуйте залишкове тепло конфорки й духовки
Готуйте з невеликою кількістю рідини в закритій каструлі! Для готування страв, що вимагають на це багато часу, користуйтеся скороваркою. Плита й холодильник або морозильник - погані сусіди! Через тепловіддачу плити холодильний агрегат споживає більше енергії.

11. Маленькі спеціальні прилади можуть надати більшу athome_11допомогу в енергозбереженні
Одна кавова машина, наприклад, готує улюблений гарячий підбадьорливий напій набагато економічніше, ніж добра стара каструля. І інші спеціальні прилади, наприклад, яйцеварка або тостер в більшості випадків ощадливо використовують дорогоцінну енергію.

athome_1212. Охолоджуйте з розумом
Установлюйте морозильний агрегат у прохолодному, добре провітрюваному приміщенні й розморожуйте його не рідше одного разу в рік. Температура заморозки в -18о С є цілком достатньою. Морозильний відсік варто відкривати лише ненадовго й поміщати туди тільки добре охолоджені продукти.

13. Розумні господарки й господарі виконують прання, athome_13пам'ятаючи про збереження енергії
Використовуйте ємність пральної машини оптимально й виконуйте прання злегка забруднених речей при низькій температурі й без попереднього прання.

athome_1414. Мудрі господарі регулярно запрошують фахівців з техобслуговування водонагрівачів
Завдяки цьому заощаджується енергія й збільшується термін служби техніки.

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
9 січня 2020
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку